În bucătărie cu Victor Chirilă

0
679

Poate pare greu de crezut, însă mulți dintre bărbații care au funcții de conducere în instituțiile din Iași, renunță la costum și cravată pentru a se relaxa câteodată în bucătărie. Bărbații au rețetele lor proprii, realizate de-a lungul timpului prin diverse experiențe. Vicepreședintele Consiliului Județean, Victor Chirilă ne-a vorbit despre arta bucătăritului, dar și de modul în care trebuie să mâncăm și cum să ne pregătim masa. Iar cel mai bun preparat recomandat de Victor Chirilă este mușchiul de vită cu sparanghel la tigaie și, bineînțeles, un vin roșu sec vechi de cel puțin patru ani.

 

Secretele din “bucătăria” bărbaților

Practic, bărbații nu au loc în bucătărie, dar mulți dintre ei dețin secretul preparatelor care femeilor nu le ies atât de bine. Cum un bărbat nu se bagă la sarmale sau ciorbă, așa nicio femeie nu poate tăia și învârti carnea pe grătar mai bine decât un bărbat.

 

„Și bărbații trebuie să știe să gătească. Eu de fiecare dată când am avut ocazia am gătit și chiar îmi place. Pentru noi, bărbații, felul doi e cel mai important. Nu mă bag la ciorbe sau la sarmale, dar în rest mă descurc. Îmi place foarte mult să gătesc vânat la cuptor, de grătare nici nu mai spun. Pot să spun că sunt specialist la grătar, iar secretul e să știi să potrivești focul ca să poți avea preparatele bune. Este și o vorbă că bărbații ar fi mai buni decât femeile în bucătărie. Marile restaurante au bucătari bărbați, probabil că bărbații și în bucătărie fac lucrurile inginerește, dar sunt și femei bucătărese de excepție. Cel puțin bucătăria casnică e a femeilor”, explică Victor Chirilă, vicepreședintele Consiliului Județean.

Victor Chirilă și-a deprins dexteritatea în bucătărie încă din copilărie, atunci când își ajuta mama să gătească.

 

„Eu acasă am fost cel mai mic și am fost mai alintat și am stat mai mult pe lângă mama în bucătărie. Atunci am început să învăț să gătesc și să îmi selectez cu atenție rețetele. Eu îi pregăteam mamei legumele, după care am început să fac câte o omletă ia apoi am început cu rețetele mai grele și așa am ajuns astăzi să îndrăgesc să gătesc vânat la cuptor sau orice carne”, spune vicepreședintele CJ, Victor Chirilă.

 

Vânat la cuptor, pește și grătare

Victor Chirilă recomandă în special rețetele cu pește.

„Pe mine, cel mai mult mă interesează peștele. Din păcate noi nu suntem mari consumatori de pește. Culmea, dacă trecem Prutul, vecinii noștri din Republica Moldova consumă mai mult pește decât noi. Noi nu suntem așa mari consumatori de pește, iar acest lucru este unul curios. Cel mai bun și mai gustos pește este cel marin. Noi suntem învățați să mâncăm caras, crap prăjit cu mămăligă și mujdei. Însă sunt multe feluri de pește senzaționale făcute la cuptor de nu poți să reziști”, a mai spus Victor Chirilă.

 

Sfaturile unui vicepreședinte

„Trebuie să evitați să mâncați foarte prăjit, mâncarea sărată în exces și grăsimile. Cel mai bine este să mâncăm totul pe jumătate crud și jumătate preparat. Cam asta e rețeta de succes și pentru organism. Mereu trebuie să mâncăm legumele, fructele, preparatele în starea proaspătă”, a precizat Victor Chirilă, vicepreședinte CJ.

 

Muschi de vită cu sparanghel la tigaie

Una dintre cele mai delicioase rețete și pe gustul vicepreședintelui Victor Chirilă este  mușchiul de vită cu sparanghel la tigaie.

„Mușchi de vită mediu pentru ca să simți și gustul cărnii crude. Mulți preferă carnea bine preparată, însă aceasta nu are gustul original, motiv pentru care trebuie să fii foarte atent atunci când te pregătești de gătit. Eu prefer mușchiul de vită făcut mediu și asta pentru că la mijloc rămâne o porțiune mică crudă care dă un gust extraordinar. Prefer sparanghel, e o legumă care a pătruns mai greu la noi, dar sperăm ca lumea să înceapă să o folosească din ce în ce mai mult și să avem, și noi culturi de sparanghel în România. Se potrivește foarte bine gustul de sparanghel cu mușchiul de vită, curățat puțin și trebuie să fim atenți să nu îl prăjim foarte tare. Merge o garnitură și se potrivește cu un vin roșu sec de patru sau chiar cinci ani vechime”, a mai precizat Victor Chirilă, vicepreședinte CJ.

De la un astfel de răsfăț nu pot lipsi cuburile de diferite sortimente de brânză maturată asortate cu fructe, nuci, iar gustul trebuie continuat cu un vin roșu sec.

 

Mod de preparare

 

Pentru mușchiul de vită cu sparanghel la tigaie aveți nevoie de file mușchi de vită, un mănunchi de sparanghel verde, unt pentru prăjit, sare, piper proaspăt măcinat.

Pentru început trebuie să scoateți carnea din frigider din timp, cel puțin cu o oră înainte de a vă apuca de gătit pentru ca aceasta să ajungă la temperatura camerei. Iar înainte de a o găti sărați și piperați. Ulterior tigaia trebuie încinsă și se adaugă untul. Pentru câteva minute se pun în tigaie fileurile de vită și se prăjesc pe ambele părți. Trebuie să aveți grijă să nu lăsați carnea prea mult pe foc, aceasta trebuie să rămână fragedă și suculentă, iar pentru acest lucru puteți folosi și un termometru de bucătărie. În cazul în care optați pentru ca mușchiul să fie mediu, de culoare roz la interior, termometrul trebuie să indice 60-65 de grade Celsius. Imediat ce carnea este gata, aceasta se așează pe un fund de lemn, timp în care sucurile au timp să se disperseze uniform în bucata de carne și să nu sângereze atunci cânt o tăiați cu cuțitul. Între timp firele de sparanghel se spală, se îndepărtează tija lemnoasă și se prăjesc în tigaie cu puțin unt, sare, piper, aproximativ cinci minute, până culoare lor devine verde crud. Acestea trebuie să fie puțin crocante.

 

 

Ingrediente

·        file de vită

·        un mănunchi de sparanghel verde

·        unt

·        sare, piper proaspăt măcinat

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments