Încep lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai din zona Tudor Vladimirescu

0
278
modernizarea liniilor de tramvai

Primarul Mihai Chirica a anunțat că a semnat contractul de lucrări de infrastructură aferent proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 30 mai, câștigătoare fiind declarată asocierea Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro). Valoarea totală a proiectului este 114,197,308.33 lei (aproape 24 de milioane de euro), din care valoarea nerambursabilă este de 99.840.984,19 lei.

„Am semnat contractul de lucrări aferent primului proiect cu finanțare europeană contractat oficial prin Programul Operațional Regional –  Axa 4.1. Miercuri, 24 iulie, va fi predată constructorului toată documentația tehnică necesară și se va stabili organizarea de șantier. Între timp organizăm o licitație pentru a alege supervizorul acestui contract, cel care va coordona întreaga activitate de dirigenție de șantier și management de proiect. Decontările se vor face doar în baza avizului pe care compania care va face această activitate ni-l va da”, a declarat primarul Municipiului Iași.

Perioada de implementare estimată a proiectului este de 24 de luni. Contractul de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a fost semnat pe 14 iunie.

Ce lucrări vor fi făcute

Lucrările de reabilitare a tronsonului liniei de tramvai cuprind următoarele activități: execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.444 metri – cale simplă de rulare), reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați) și construirea a două stații de tramvai. Pentru prima dată în Iași va fi introdusă o bandă dedicată pentru tramvai, care va fi delimitată fizic în teren cu butoni stradali solari, care nu vor împiedica depășirea în caz de urgență. Această soluție tehnică ar putea aplicată și la alte tronsoane de tramvai care urmează să fie reabilitate: zona Târgu Cucu – Cinci Drumuri, Podu Roș – Țesătura și Doi Băieți – Dancu.

Prin acest proiect numărul pasagerilor transportați în cadrul sistemului de transport public modernizat va crește cu 1,53%. Totodată, prin această modernizare, nivelul gazelor cu efect de seră va înregistra o scădere anuală cu 0,25%.

Proiectul general include și achiziționarea a șapte tramvaie.

Noi tronsoane de cale de rulare vor fi modernizate

Tot prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4.1, municipalitatea ieșeană mai desfășoară două proiecte de mare importanță. Este vorba despre „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”.

Astfel, pe 7 iunie a avut loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației care vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II. Procedura de achiziție publică a atras o singură ofertă, din partea asocierii Mari Vila Com SRL București – Conest SA Iași. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104.022.632 lei. Licitația organizată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prevede doar executarea lucrărilor de construcții, fără achiziția a patru tramvaie dedicate pentru acest traseu, și are o prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei.

Lucrările de construcții din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” au fost estimate la maxim 44.356.437,96 lei, fără TVA. Licitația, care a avut ca termen de înscriere data de 24 mai, a atras, de asemenea, oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114.359.729,95 lei cu TVA.

Totodată, până pe 19 august municipalitatea așteaptă oferte pentru achiziționarea a 16 tramvaie aferente celor trei proiecte menționate anterior, cu lungimea de circa 26 de metri, prevederea bugetară fiind de 142.721.280 lei, fără TVA. „Sunt solicitate clarificări. Sperăm să fie depuse și oferte”, a afirmat Mihai Chirica.

 

Tramvaie și autobuze electrice

Pe 15 iulie, după mai multe amânări, a avut loc deschiderea ofertelor primite în cadrul licitației pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public din Municipiul Iași. La licitație a fost primită o singură ofertă, din partea producătorului polonez PESA Bydgoszcz. Organizatorul achiziției este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică maxim circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni, din care perioada de livrare de opt luni. Cele 16 tramvaie sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 și 13. Procedura de achiziție se bazează tot pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1.

Tot prin intermediul unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și cu termen de depunere a ofertelor miercuri, 31 iulie, la Iași ar urma să ajungă 24 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri. Procedura implică achiziția a 70 de astfel de mijloace de transport, valoarea totală a achiziţiei ridicându-se la aproape 160 milioane lei. În program sunt incluse patru autorităţi publice din ţară: Iaşi (54,5 milioane lei), Județul Neamţ (21 autobuze, 48,1 milioane lei), Târgu Mureş (15 autobuze, 34,4 milioane lei) şi Tulcea (10 autobuze, 22,8 milioane lei). Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi folosite în transportul public local pe rutele 42 Copou – CUG (14) şi 52 Piaţa Alexandru cel Bun – pasaj Octav Băncilă – Copou (10). Autobuzele vor beneficia de 24 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă (în depouri şi la capete de traseu).

Ministerul Dezvoltării Regionale organizează în această perioadă și o altă procedură de licitaţie, de data aceasta pentru 20 de autobuze electrice de 12 metri, mijloacele de transport urmând să deservească rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu). Firmele interesate pot depunse oferte până luni, 29 iulie. Valoarea proiectului de achiziţie a celor 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri este de 50.000.000 de lei, la care se adaugă șase staţii de încărcare rapidă (3.000.000 de lei) şi 20 de staţii de încărcare lentă (2.000.000 de lei).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments