Iașul a rămas mult în urma altor județe la capitolul atractivității învățământului dual. Dacă la Iași elevii nu fac coadă pentru a ocupa locurile dedicate din clasele cu învățământ dual, alta este situația la Brașov, care a devenit în doar câțiva ani de zile un adevărat exemplu pentru întreaga țară. Totul a început în 2012, iar în 2017, atunci când a început înscrierea în învățământul dual la nivelul întregii țări Brașovul avea o experiență de cinci ani de zile în implementarea acestui sistem de școlarizare. Elevii au fost atrași de școli prin burse, masă asigurată și bani pentru cheltuielile de transport. Totul pentru că agenții economici din Brașov dornici să-și pregătească și școlarizeze viitorii angajați plătesc pentru elevi pe timpul celor trei ani de studii burse de 200 de lei pe lună, ținută de lucru, transportul, dar și alte cheltuieli care intervin în timpul anilor de studii. Aceste avantaje create în județul Brașov au atras la studii în clasele cu învățământ dual elevi din întreaga țară. Printre profesiile pe care le obțin elevii se numără aeronautica, operator la mașini cu comandă numerică, sculer matrițer, sudor, electromecanic utilaje și instalații industriale, confecționer articole din piele și înlocuitori, mașinist utilaje cale și terasamente, mecanic auto, bucătari, comerciant-vânzător sau electrician aparate și echipamente electrice și energetice.
La Iași, Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, spune că suntem abia la început și în primă etapă urmează să convingem atât mediul de afaceri să investească în învățământul dual, să creadă în eficiența acestui învățământ dual, dar și să convingem părinții și elevii că învățământul dual este o formă prin care pot să se realizeze profesional, pot să aibă câștiguri cuvenite specializărilor și astfel pot fi convinși să rămână la muncă în România.
Abia anul acesta vom convinge mediul de afaceri
Pentru că s-au pierdut câțiva ani buni, Camera de Comerț și Industrie de la Iași și-a asumat în acest an rolul de a le arată agenților economici avantajele oferite de învățământul dual. Paul Butnariu recunoaște că mediul de afaceri ieșean nu este pregătit încă pentru a investi în învățământul dual, iar principala provocare va fi în a schimba mentalitățile.
”Noi ne adresăm în primul rând societăților cu număr destul de mare de salariați, cele care pot susține și pot avea nevoie de acest număr de salariați. Dar nu este exclus ca întreprinderile mici și mijlocii să aibă nevoie de muncitori pregătiți în sistemul dual. Pentru că avantajul este aici al Camerei de Comerț, că poate pune alături într-o singură clasă constructori, sudori, electricieni, pot pune într-o clasă elevi care să fie ulterior destinați unui număr de zece unități economice, fie ele mai mici sau mijlocii. Noi vom face în primul rând un inventar al companiilor. Vorbim aici de marile companii mari din Iași: Delfi, Antibiotice, Electra, Conex care au nevoie de personal calificat. La ora asta de exemplu știm că avem foarte multe solicitări în domeniul construcțiilor, acolo unde lipsa forței de muncă este mai nou resimțită”, spune Paul Butnariu.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie recunoaște că pentru a atrage elevii ieșeni, aceștia trebuie să vadă avantajul lor în înscrierea la învățământul dual. Așa că, și la Iași ar trebui să apară bursele acordate de către agenții economici, dar și să asigure alte cheltuieli pe parcursul celor trei ani de școlarizare.
”Am văzut ce repede s-a repoziționat mediul de afaceri din Brașov, acolo unde s-au înființat primele clase ale învățământului dual, de așa manieră încât, la ora asta, învățământul dual este o formă în care concurența este foarte mare în județul Brașov. Prin urmare și aici la Iași am credința că vom reuși atât pe de o parte mediului de afaceri să-i prezentăm avantajele și beneficiile pe care le poate avea, cât și tinerilor și părinților pentru a putea promova acest sistem de învățământ”, ne-a declarat Paul Butnariu.
IȘJ Iași face campanii de informare, dar a rămas cu locuri neocupate la clasele pentru învățământul dual
Chiar dacă Instectorarul Școlar Județean Iași spune că învățământul dual reprezintă o prioritate, totuși, după prima perioadă de înscrieri, din cele 131 de locuri din clasele cu învățământ dual au fost ocupate doar 30 de locuri. Pentru celelalte 101 locuri, inspectoratul a anunțat o nouă etapă de înscrieri în iulie.
”Pentru 2019 – 2020 de asemenea mai avem locuri libere pentru calificări corespunzătoare învățământului dual la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, la Colegiul Sturza, la Colegiul Ștefănescu și liceul Tehnologic din Miroslava. În acest context îi sfătuim pe elevii absolvenți de clasa a opta care doresc să se profesionalizeze pe calificări solicitate pe piața muncii să se înscrie pe aceste locuri care sunt actualmente libere pentru învățământul dual”, spune Genoveva Farcaș, șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Toată lumea spune la unison că locurile în învățământul dual nu sunt ocupate din cauza mentalităților și se pare că acele campanii de informare n-au ajuns la cine trebuie sau nu funcționează la Iași.
”Din păcate, mentalitatea la nivelul părinților și implicit a elevilor este aceea că accesul într-un liceu îi asigură elevului un traseu școlar și profesional mai bun decât ar fi în școala profesională. Sunt însă opțiuni pe care părinții trebuie să le analizeze mai atent, mai bine, pentru că în contextul în care învățământul profesional de tip dual profesionalizează pentru meserii ale prezentului, dar și ale viitorului, cu atât mai mult cu cât piața muncii din România este ofertantă, are nevoie de cât mai mulți angajați, această formă de școlarizare trebuie să fie din ce în ce mai atractivă”, ne-a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean.