Micul cavaler Andrei Luță, bucătar de senzație

Andrei Luță, de meserie economist, a reușit să se îndrăgostească de bucătărie în timp ce a început să muncească în weekend ca entertainer la Restaurant Cavalerul Medieval.

0
845

Chiar dacă înălțimea sa este de un metru și 34 de centimetri, Andrei reușește să mânuiască tigăile aproape ca un MasterChef. Pasiunea pentru gătit te lovește când nu te aștepți. Iată cum Andrei a pornit la drum spre lumea gătitului. „În cadrul restaurantului Cavalerul Medieval mi-am descoperit pasiunea pentru gătit. Aici am înțeles că gătitul este arta și știința de a obține fericire. Artă, pentru că gătitul îmbină toate simțurile într-o armonie perfectă și știință pentru că se bazează pe folosirea într-un anumit fel a unor resurse (ingrediente), procedee (procesul de fierbere, gătire etc.) și rezultă un produs finit (preparatul final). Ca entertainer la Restaurant Cavalerul Medieval, în timpul pauzelor intram în bucătăria restaurantului unde îi vedeam pe colegii mei, bucătari de meserie care pregăteau tot felul de preparate care pe loc mi-au stârnit o mare curiozitate. De atunci am început să stau pe capul lor și să le pun tot felul de întrebări referitoare la modalitățile de preparare, la ingredientele folosite, despre secretele, sfaturile și trucurile culinare care te ajuta să gătești sănătos mâncăruri delicioase.  În bucătăria de la restaurant am învățat să apreciez munca colegilor mei, am văzut și mi-am însușit spiritul de echipă, dar mai cu seamă am învățat să savurez istoria unei reușite”, a declarat Andrei Luță.

 

Tânărul Andrei Luță e convins că pasiunea pentru gătit a reușit să îl vindece de toate. Pentru el gătitul înseamnă relaxare, magie și bucurie. În plus pentru Andrei mâncarea fără dragoste, n-are nicio noimă.

 

Iubește ceea ce faci şi să nu uităm niciodată că dragostea trece prin stomac”.

Acesta este motto-ul după care se ghidează Andrei.

 

“Sunt complimentat des pentru rețetele mele. Nu sunt învățat cu laudele, dar afirm faptul ca cel mai des mi se spune “nu pot să cred că este făcut de tine“ ,“nu am mai mâncat așa ceva niciodată“. Un prieten mi-a spus odată că nu a mai mâncat colțunași cu brânză așa de buni din copilărie de când îi făcea bunica lui…sunt multe și mi se umple sufletul de bucurie de fiecare dată când îndulcesc prietenii și familia. Gigi Fedeleș reprezintă pentru mine un mentor întrucât acesta este un maestru în arta culinară, având în spate peste 25 de ani de experiența și nenumărate călătorii culinare. El este administratorul restaurantului Cavalerul Medieval, unde în prezent lucrez ca entertainer, fiind discipol în arta culinară, el reușind să deschidă calea către o alimentație sănătoasă, prezentând generațiilor de lucrători secretele artei gătitului”, a mai povestit Andrei Luță. De curând, tânărul a participat la o emisiune culinară în care și-a folosit talentul și aptitudinile.

 

 

Mușchi de vită Wellington

Andrei Luță a pregătit o rețetă clasică.

„O rețetă pe care am făcut-o prima dată cu ceva emoții. Nu e ușor să gătești fără să ai posibilitatea să vezi ce se întâmplă în interior, dar, dacă respectați indicațiile, va ieși sigur ce trebuie. E gustoasă, aspectuoasă și festivă și, dacă o veți face o dată, cu siguranță o veți repeta”, a spus Andrei Luță.

 

Ingrediente
1 kg mușchi de vită/vițel
2 linguri muștar de Dijon clasic
1/2 linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
2 crenguțe de cimbru proaspăt
100 ml vin alb sec
500 grame ciuperci champignons
50 ml ulei de măsline
30 grame unt
100 grame prosciutto crudo
500 grame aluat de foietaj
un gălbenuș de ou de țară

Mod de preparare: Ciupercile se toacă foarte mărunt, cu ajutorul unui robot de bucătărie. Jumătate din cantitatea de ulei se încinge într-o tigaie și se adaugă ciupercile tocate. Se toarnă vinul alb, frunzulițe de cimbru, sare și piper. Se lasă pe foc mare până se evaporă tot lichidul. Se lasă ciupercile să se răcească.

În tigaie se pune restul de ulei de măsline și untul. Mușchiul de vită se condimentează cu sare și piper și se sigilează inclusiv la capete (se prăjește rapid pe toate părțile, câteva secunde, până își schimbă culoarea).

Imediat ce l-ați scos din tigaie, se unge, cu ajutorul unei pensule, cu muștar.

Se rupe o bucată mare de folie de plastic (de câteva ori mai lungă și mai lată decât mușchiul). Pe ea se aranjează feliile de prosciutto, ca un pat. Peste prosciutto se distribuie uniform compoziția de ciuperci.

Se așază bucata de carne pe patul de prosciutto și ciuperci.

Se înfășoară sub formă de rulou, cât mai strâns posibil, ajutându-ne de folia de plastic. Se răsucește bine folia la capete și se dă ruloul la frigider o oră.

Când ruloul s-a întărit, se desface folia. Se aranjează foaia de aluat și se așază ruloul de carne peste ea. Se înfășoară mușchiul cât mai strâns posibil în foietaj, se rulează iar în folie de plastic (încercând să modelăm un rulou perfect circular) și se dă iar la frigider minim o oră.

Ruloul întărit se desface din folie și se unge cu gălbenuș de ou. Se crestează cu un cuțit forma dorită și se presară cu sare de mare.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de aproximativ 35 de minute, sau până atinge temperatura internă dorită.

Se lasă să se odihnească minimum 20 de minute, înainte de a îl tăia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments