Modificări importante la legea medierii

0
126
Mediere

Vă reamintim că în urmă cu doar câteva zile, Curtea Constituțională a României a luat în discuție obiecția de neconstituționalitate formulată la Legea pentru modificarea și completarea Legii Nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, în urma judecării cauzei decizia Curții fiind de respingere a acesteia.

Astfel, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a art. I pct.3 şi art. I pct.16 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.Decizia este definitivă și general obligatorie și a fost comunicată Președintelui României.

Obiecția se referea la dispozițiile privind obligația judecătorului, procurorului, notarului public, avocatului, executorului judecătoresc şi consilierului juridic de a recomanda părţilor, respectiv părţii pe care o reprezintă, soluţionarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii speciale și la obligația depunerii la dosarul cauzei din instanță a  dovezii că s-a încercat soluţionarea conflictului prin mediere.

În urma respingerii obiecției,  legea va merge la promulgare, în varianta adoptată de Parlament, care prevede și o modificare importantă pentru profesie, și anume că  acordul de mediere atestat de avocat devine titlu executoriu.

Conform legii de modificare, la articolul 58, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) şi (22), cu următorul cuprins: „(21) Acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor, este titlu executoriu. (22) În situaţia menţionată la alin. (21), sunt aplicabile şi prevederile art. 16 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 5 nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările şi completările ulterioare.”

De precizat că procedura de mediere va fi facultativă pentru justițiabili. S-a eliminat orice nuanță de obligativitate privind medierea.

Cele mai importante modificări sunt reprezentate de:
– atribuirea caracterului de titlu executoriu Acordului de Mediere prin atestare/autentificare avocațială. Excepție fac litigiile care vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum și al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale; acordurile de mediere ce vizează aceste litigii vor trebuie să treacă prin procedura de autentificare notarială sau consfințire judecătorească.
– faptul că în procedura de consfințire a acordului de mediere la instanță nu va mai fi necesară prezența părților decât cu titlu de excepție, doar atunci când judecătorul consideră necesar. Așadar regula devine aceea că nu este nevoie (și deci nu vor fi citate) de părți în momentul consfințirii acordului de mediere.

– restituirea integrală a taxei de timbru dacă părțile aflate întru-un proces judiciar și-au soluționat prin mediere litigiu și depun acordul de mediere la dosar (dacă litigiul privește transferul dreptului de proprietate, constituirea unui drept real asupra unui bun imobil, partaje și cauze succesorale, se restituie doar 50% din taxa plătită cu investirea instanței).
– posibilitatea mediatorului de a solicita autorității tutelare desfășurarea unei anchete psihosociale în privința copilului (în conflictele privind exercitarea autorității părintești).
– introducerea unei abateri disciplinare pentru mediatori raportată la neplata taxelor profesionale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments