Plaja cu zid: doamnele la dreapta, domnii la stânga. „În partea bărbaților e liniște pură. În partea femeilor este haos stratosferic”

În era egalității de drepturi, o plajă din orașul italian Trieste face notă discordantă. Un zid impunător o separă în două, iar doamnele și domnii au voie doar în stânga, respectiv dreapta acestuia. Localnicii nu văd niciun motiv să renunțe la acest aranjament moștenit din epoca stăpânirii austriece. Fiecare cu ale lui, zic toți, mulțumiți probabil că pentru câteva ore, scapă de atmosfera din familie.

0
225

Jumătate pentru doamne, jumătate pentru domni. Este particularitatea unei plaje din Trieste, Italia, ultima din Europa unde bărbații și femeile sunt despărțiți de un zid. Și nu unul oarecare, pentru că peretele despărțitor are trei metri înălțime. În ciuda faptului că pentru lumea modernă, regulamentul austriac din urmă cu două secole pare desuet, nici femeile, nici bărbații care vin pe această plajă nu sunt deranjați de prezența zidului.

Tradiția s-a transmis din generație în generație până în zilele noastre, iar autorităţile nu mai îndrăznesc să schimbe ceva, după ce au încercat o dată și au fost nevoite să ridice zidul la loc: „Acest zid nu se poate atinge. Au fost dărâmate multe ziduri de-a lungul timpul, însă acesta va rămâne așa pentru totdeauna!”

Dacă toată lumea e de acord că zidul trebuie să rămână acolo unde e, părerile sunt împărțite față de ceea ce se întâmplă de o parte și de alta a lui.

„Ne place! Bărbații stau în liniște acolo, sunt mai puțini. Femeile oricum bârfesc mai mult, bărbaților le place să stea în liniște”.

Salvamar: „În partea bărbaților este o liniște pură. În partea femeilor este un haos stratosferic. Strigă, urlă, copiii țipă, se joacă.”

„Jucăm cărți, înotăm, din când în când ieșim să ne umplem paharele aici, afară”.

„Acolo, în partea bărbaților este un paradis. Pentru că sunt mai puțini, este liniște și pace. Evident, pe plajă copiii merg cu mamele, din păcate. Deci aici sunt atât mămici, cât și femei de toate vârstele și copii mici. Este un haos”.

Deși separă două lumi paralele un sezon întreg, o dată pe an există o excepție, când le este permisă trecerea zidului.

„Stăm bine și fără bărbați, însă pe 30 septembrie se deschid porțile și bărbații vin aici la noi. Reunim familiile”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments