Primăria Municipiului Iași a găzduit evenimentul „PRIA Competition Conference”. Evenimentul a fost organizat de PRIAevents, împreună cu Consiliul Concurenței, și a beneficiat de sprijinul municipalității ieșene.
Cei prezenți au putut afla noutăți legislative în ceea ce privește concurența, au avut ocazia să întâlnească cei mai importanți lectori din domeniu, dar și să facă schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte, să afle cum pot fi ajutați de consultanții juridici și să vadă care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria acestora.
„Prioritățile Consiliului Concurenței sunt partea de energie, în mare măsură conectările la rețea, achizițiile publice, pentru a depista înțelegerile între firmele participante la licitații publice, și, nu în ultimul rând, partea de servicii financiare. Anul trecut am finalizat investigația pe firmele de asigurări care vând RCA, anul acesta ne uităm la partea de leasing, inclusiv la băncile-mamă ale companiilor care au firme de leasing, indiferent că este vorba despre leasing operațional sau financiar. Mai avem sectoare în care facem analize pentru a înțelege cum funcționează piața, să sfătuim Guvernul privind legislația și să descoperim eventuale indicii de comportament anti concurențial.
Recent am lansat în dezbatere publică raportul preliminar pe partea de carburanți, prin care am venit cu o serie de măsuri legislative. Vom finaliza în curând analiza sectorului bancar. Ne-am uitat și la modul în care se exploatează comercial lemnul în România. În acest caz este investigată toată piața, toți cei care cumpără de la Romsilva, inclusiv cele trei mai companii exploatatoare. O zonă nouă la care ne uităm este cea a medicamentelor, mă refer aici la cele care se vând fără rețetă și suplimentele alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Acesta a adăugat că statul român trebuie să se adapteze noilor provocări ale economiei și să-și adapteze legislația în domeniu pentru „a încerca să țină piața deschisă către noile tehnologii”.
„E un instinct uman să păstrezi ceea ce ai și să nu vrei să te schimbi. Evident că atunci când apare o industrie nouă sunt puțini oameni pregătiți pentru aceasta. Prin definiție, vor fi puțini care vor dori schimbarea și vor fi mai mulți cei care au ceva de pierdut. Pe undeva mecanismul politic îi favorizează pe cei care vor să se opună noului și să păstreze lucrurile așa cum sunt. Dacă ne opunem riscăm să rămânem o țară mai săracă, pentru că tehnologiile noi ne vor permite să facem lucrurile mai ieftin, mai repede și ne vor da posibilitatea să dezvoltăm noi afaceri, să exportăm.
Acum avem un deficit comercial, importăm mai multe bunuri decât exportăm, inclusiv mâncare. În bună măsură contrabalansăm acest deficit prin excedentul de pe partea de servicii, mai ales pe zona de transport și IT&C. De aceea încercăm să ținem economia românească deschisă spre noile tehnologii și să sprijinim Guvernul să-și adapteze legislația. Regulile noastre trebuie adaptate la ce se întâmplă în economie, legile nu au fost gândite pentru lucrurile care se pot întâmpla acum.
De aceea am sprijinit serviciile alternative de transport de persoane, mai exact alternativele la serviciile clasice de taximetrie. Sunt fenomene economice similare și pentru acestea trebuie să creăm un cadru legislativ adaptat lor. Bănuiesc că vom avea discuții similare în ceea ce privește Airbnb și Booking, pentru care este o lege în Parlament. Trebuie să vedem cum va arăta la final, pentru a permite lucrurile noi și benefice pentru societate”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.
Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, unul din lectorii evenimentului, a prezentat atuurile economiei locale.
„Orașul Iași este un pol de dezvoltare al industriei IT, este noul «tigru» al României în ceea ce privește partea aceasta de industrie. Datele statistice ne arată că în ceea ce privește produsul intern brut Iașul excelează în mod deosebit pe partea de industrii creative. În lipsa unor resurse naturale cea mai importantă resursă a Iașului este inteligența și preocuparea de dezvoltare a activităților inteligente. Neavând infrastructură, nu putem produce bunuri de volum foarte mare. Delphi, de exemplu, produce cel mai mic ansamblu din industria automotive cu cea mai mare valoare adăugată, mă refer la pompele de injecție. Creația, industriile creative, aceasta este specificitatea Iașului. Concurența este destul de mare în domeniu și încet-încet trebuie să ne raportăm la legile din acest domeniu”, a declarat Paul Butnariu.