Săracii politicieni bogați

Au declarațiile de avere aproape goale, însă sunt îmbrăcați cu costume scumpe şi circulă cu mașini de lux. De multe ori, bunurile acestora sunt trecute pe firmă, pe prieteni apropiați, sau rude. Politicienii ieșeni se dau săraci, dar în realitate trăiesc chiar foarte bine. 7Est a studiat declarațiile de avere ale politicienilor ieșeni și a găsit mari surprize.

0
1297

Săraci, dar bogați. Cam aceasta este atitudinea funcționarilor publici, deputați, senatori sau consilieri. Declarații de avere cât mai sărace, iar în realitate majoritatea locuiesc în vile și conduc bolizi poate și de sute de mii de euro. Însă ce e prea scump nu e la vedere, fie e pe firmă sau pe numele apropiaților. Și asta pentru că legea le permite, totul e legal, dar nu și moral, spun unii deputați. Culmea consilierii locali, dar și cei județeni își ascund mai puțin averile. În topul “săracilor” conform declarațiilor de avere sunt deputații și senatorii.

Săracii bogați!

Ce faci atunci când nu poți să justifici zeci de mii de euro și îți poți permite să îți cumperi aproape orice bolid de lux? În plus în declarația de avere la categoria autovehicule/autoturisme ai trecut doar mașini vechi de ani de zile sau nimic, însă pe stradă ești surprins la volanul unei mașini de lux. Este cazul chiar a unui parlamentar de Iași care conduce un autoturism BMW seria 7 pe străzile orașului, iar în declarația de avere a trecut un autoturism din anul 2007 și două motociclete. Este vorba despre liberalul Marius Bodea, actual deputat, viitor candidat la funcţia de primar al Iaşului. Și nu doar deputatul liberal Marius Bodea știe să trăiască în lux, iar în declarația de avere să apară ca o persoană modestă care trăiește doar din indemnizațiile de la Camera Deputaților. Iată ce mașini de lux au aleșii orașului și ce au precizat în declarațiile de avere, aceștia fiind salvați fie de firmele prietenilor fie de rude sau persoane apropiate.

Marius Bodeaconduce BMW și stă în vilă

După declarația de avere a deputatului liberal Marius Bodea se vede clar că pe numele lui este doar o mașină marca Lexus din 2007 și două motociclete. În realitate Marius Bodea conduce un bolid marca BMW seria 7. Asta în timp ce tot în declarația de avere a precizat că în luna februarie a acestui an a vândut un autoturism cu 19.000 de lei. În evidență mai reiese și faptul că până la cei 43 de ani, Marius Bodea nu deține nici un bun imobil, nici un teren și nici o casă sau apartament pe numele său. Astfel că multe dintre căsuțele din declarația de avere sunt hașurate.

 

Vasile Cîtea cu Lexus-ul la vedere

Deputatul social democrat, Vasile Cîtea și-a trecut maşina în declarația de avere. Este vorba de un Lexus din 2013.

„Eu mi-am declarat mașina, am un Lexus din 2013. Dacă omul are o formă legală de a deține o mașină și o are înregistrată pe o firmă nu are cum să o treacă în declarația de avere. Eu nu mai am firme, nu mai am nimic, era și normal mașina pe care o conduc să fie pe numele meu. Toată lumea știe că este rentabil să ai mașina pe firmă pentru că nu mai ai așa multe costuri cu ea, până și la cumpărare. Din punct de vedere moral nu e corect, din punct de vedere legal nu încalci nicio lege dacă ai mașina pe firmă”, a declarat deputatul PSD, Vasile Cîtea.

Parcare plină de bolizi la ședințele de Consiliu Local

Chiar dacă nu și-au luat mașinile pe numele lor, consilierii locali reușesc să iasă în evidență la fiecare ședință de Consiliu Local încă de la sosire. Parcarea primăriei devine neîncăpătoare de maşini de zeci de mii de euro. Mașini pe care puțini le au trecute în declarațiile de avere. De exemplu viceprimarul Radu Botez și-a trecut în declarația de avere trei autoturisme: Audi, Opel și Porsche Cayenne. Pe străzile din oraş, Radu Botez mai conduce şi un Range Rover. Și se pare că această maşină e pe gustul multora. Tot Range Rover conduce și consilierul local, Gabriel Surdu, maşină care nu se regăseşte în declarația de avere unde a tras linie în dreptul autoturisme/autovehicule.

Consilierul pasionat de mașini scumpe

Consilierul social democrat, Florin Adrian Boca a reușit să iasă în evidență de-a lungul timpului cu mașinile menționate în declarațiile de avere. Mercedes, Gummer, Chrysler Sebring, Infinity, BMW sunt doar câteva mărci preferate de consilierul local care schimbă mașinile destul de des.

„Nu mai mașinile care erau în fosta declarație de avere. Dacă vă uitați în declarația nouă de avere nu mai sunt. Deocamdată la capitolul mașini nu am trecut nimic. Le-am vândut de ceva timp. Am o mașină însă am achiziționat-o după ce am depus declarația de avere și urmează să o trec, este vorba despre un BMW seria 7. Nu știu nici de colegii mei ce mașini conduc”, a declarat Florin Boca, consilier local PSD. Însă de un Dodge Ram, maşină cu care circulă mereu, Boca nu a pomenit nimic.

Cele trei mașini din ultima declarație de avere depusă pe 18 iunie 2019 apar ca și vândute. Consilierul local, Florin Boca a încasat 8700 lei pe un autoturism Mercedes Vito, 87.000 de lei pe un Infinity Fx30 d, iar pe un BMW a mai primit 49.000 de lei. Astfel, consilierul social democrat s-a ales cu aproximativ 145 de mii de lei din mașinile vândute, puțin peste 30.000 de euro.

Un alt pasionat de mașini este și consilierul județean, Cătălin Moroșanu care a fost văzut de cele mai multe ori în maşini marca BMW.

Declarații cu dus și întors

În privința autoturismelor, mulți dintre consilieri spun că sunt situații în care nu poți să îți declari mașina, iar lucrurile sunt interpretate greșit. Cert este că atunci când autoturismele sunt trecute pe o firmă, cheltuielile sunt mai mici.

„Este foarte greu să explici cuiva de ce mașina pe care o conduci nu este pe numele tău, oamenii cred că imediat e o combinație. Chiar dacă în declarația de avere este trecut un scuter, eu conduc o mașină Skoda, dar nu o pot trece în declarația de avere nefiind proprietate personală. Așa cum bine știm dacă mașina aparține unei alte persoane juridice, ea nu poate fi menționată în declarația de avere, mașina este trecută pe o societate comercială”, a declarat președintele filialei municipale PSD Iași, consilier județean PSD, Marius Ostaficiuc.

Alţi politicieni şi-au trecut maşinile în declaraţiile de avere. “Eu sunt ca o carte deschisă și tot timpul am fost așa. Tot ce am avut am declarat. Stau în aceeași casă din 2002 și mi-am declarat mașinile. Cei care nu și-au declarat mașinile trebuie dovedit acest lucru și sunt foarte multe semne de întrebare privind acest lucru. Cine îți dă ție să conduci o mașină de zeci de mii de Euro? E întrebarea care se pune fără discuție. Nu e vorba de normalitate sau anormalitate. Anormal este de ce într-un oraș poluat să ai super mașina care super poluează? Dacă nu se pot justifica bunurile și sunt alte probleme vorbim de o altă parte a justiției care sincer ar trebui să ia direcția pe o astfel de problemă și cine bagă mâna în banul public să și plătească”, a declarat Tudor Ciuhodaru, deputat în Parlamentul European.

“Eu mi-am declarat mașinile pe care le am, una dintre ele chiar e vândută. Eu am o Honda de zece ani și soția mea are o mașină. Nu avem nimic de ascuns. E o mare bășcălie cum tratează unii legea, fie că trebuie să îți treci cv-ul, fie că e declarația de avere, declarația de interese. Muți nu au așa ceva. Eu respect regulile tot timpul, tot ce scrie să faci eu fac. Avem și soluții legale pentru cei care nu respectă regulile. Poate așa se vor învăța minte să treacă tot ce au în declarațiile de avere și toate bunurile și, ca să glumesc, pe timpul mandatului să nu aibă mătușă sau bunică”, a spus deputatul Petru Movilă.

 

“Nu cred în demnitari săraci”

După părerea primarului municipiului Iași, Mihai Chirica corect este să pui toate lucrurile la vedere și tot ceea ce folosești să fie trecut în declarația de avere. Mai mult decât atât, edilul susține că atunci când ani de zile stai în funcții de conducere nu ai cum să fii sărac. Primarul Iașului conduce o mașină de serviciu, un autovehicul electric Renault ZOE.

„Eu nu cred în demnitari săraci în general și nu cred că poți fi ani de zile director în regii de stat, prefect, parlamentar și în cele din urmă să spui că deții o motocicletă. Nu există așa ceva. Lucrurile nu sunt corecte și nu sunt declarate în conformitate cu legile din România. Nu pot să cred că poți fi parlamentar care să câștigi miliarde de lei pe an și să spui că stai într-o casă închiriată toată viața ta de parlamentar. Nu cred că nu ai avut responsabilitatea, dacă nu pentru tine, măcar pentru familia ta să îi asiguri un bun pe care să îl poată folosi fără a fi condiționat de chirie. Nu cred nici lucrul ăsta. Și trebuie schimbat profilul demnitarului român care se ascunde de teama unui scandal mediatic apelând la tot felul de tertipuri ieftine, în loc să pună toate lucrurile la vedere pentru că nu este o rușine să ai avere. Este o rușine să nu îi poți declara sursa”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

 

Mașinile din declarațiile de avere

Deputați / Senatori

Marius Bodea   Lexus  2007 / Motocicletă Honda 1991 / Motocicletă Suzuki 2007
Costel Alexe    Opel Vectra 2002
Iulia Scântei     Renault Modes  2005
Dumitru Oprea     Audi A 4 2002
Camelia Gavrilă    VW Bora 2001 / Audi Q3 2017
Nicu Bănicioiu – nu are mașină
Vasile Câtea    Lexus 2013
Silviu Macovei   Toyota Avensis 2009
Vasile Axinte – nu are mașină
Victorel Lupu     Ford Focus 2007
Tudor Ciuhodaru   Renault 2008 / Renault 2013
Cosette Chichirău – nu are mașină
Varujan Vosganian – nu are mașină
Petrică Movilă      VW 2006 / Honda 2011

 

Consiliul Județean

Maricel Popa – nu are mașină
Victor Chirilă        Opel Corsa 2007
Romeo Olteanu     BMW X3 2008

 

Consilieri județeni

Afloarei Sorin     Skoda Octavia 2011
Aivănoaiei Alin – nu are mașină
Aniculăiesei Mircea      Kia Cee’d 2008
Apostol Silviu      Toyota Corola / Audi A 4 / Land Rover
Avram Petru      BMW 520 / Hyndai
Bulgaru Liviu    VW Touareg 2017
Carp Petra  – nu are mașină
Călin Ștefan      Dacia 1300  1976
Cătur  Constantin Cătălin    VW PASSAT 2008
Ciornia Camelia      OPEL 2008 / Hyundai i35 2017
Cîtea Petronela     Mercedes 2012 / Dacia – Duster 2016
Cotingă Vasile     Skoda Felicia 2000 / Skoda Octavia 2002
Dangă Marius Sorin – nu are mașină
Doleanu Ștefan    Volvo 2010 / Ford 2015
Flutur Sorin Georgel – nu are mașină
Ivancia Dorel    Ford Focus 2002 / Honda 2005
Manolache Mircea – nu are mașină
Mihai Florin    Audi Q 5 2013
Mirea Marius Dănuț – nu are mașină
Moroșanu Cătălin     BMW 2010
ostaficiuc marius Eugen    Moped scuter 49 cc 2016
Paraschiv Dumitru      Chevrolet AVEO 2006
Sandu Ion Vasile    Dacia Logan 2009
Șerban Constantin – nu are mașină
Stanciu Cristian – nu are mașină
Stoian Ioan                     Subaru 2007 / Ford Ka 2002
Tărăbocuță Iulian               Tico 1998 / Suzuki 2005
Urcaciu Ion Sorin               VW 2009
Ursanu Radu                         Mercedes A 170 / Kia Santo 2004 / Peugeot 508
Uscatu Marian             Toyota Rav 4 2012
Vartic Raluca              Renault  2011
Vatră Romeo      Renault Cora 1999
Vornicu Liviu    Toyota Avensis 2005 / Toyota 4 Runner 2006

 

Primăria municipiului Iași

Mihai Chirica – nu are mașină
Harabagiu Gabriel    Nissan Micra / Nissan Juke
Botez Radu ALDE    Audi / Opel / Porsche Cayenne

 

Consiliul Local

Aur Marius Cătălin     Dacia logan 2005 / Ford Focus 2009 / Ford Focus 2013
Boca Adrian Flori        Mercedes Vito / Infinty FX 30d BMW
Boișteanu Paul Corneliu  Toyota Land Cruser / Toyota Yaris
Bostan Marinel Ciprian     Motocicletă Kawasaki
Botez Radu ALDE           Audi / Opel / Porsche Cayenne
Boz Petru Eduard            Jaguar / Toyota Rav 4
Ciobotaru Florentin Traian     Mazda 3 / Toyota Yaris
Cojocaru Aldea Cătălin – nu are mașină
Coțofanu Alexandru – nu are mașină
Crucianu Bogdan Tudor – nu are mașină
Dornean Tudor – nu are mașină
Găburici Violeta – nu are mașină
Ghizdovăț Vlad – nu are mașină
Harabagiu Gabriel   Nissan Micra / Nissan Juke
Ignat Etienne  Dacia Duster
Gavril Mihai – nu are mașină
Jugrin Lucian      VW 2005 / Ford 2013
Nedelcu Vald – nu are mașină
Piftor Daniel      Opel Vectra 4 / Fiat Limea
Pintilie Mihai     Ford Fiesta 2004 / Dacia Duter 2017
Postolache Andrei   Honda Acord 2009
Sandu Vasile    Opel Astra  G 2000
Scripcaru Călin   Land Rover Discovery 2017 / Jaguar Fpace 2011
Surdu Gabriel – nu are mașină
Tăutu Iuliana Daniela – nu are mașină
Timofciuc Răzvan    Dacia Logan 2006
Vintilă Iordan    BMW / Nissan

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentBIBAN vs MISTREȚ: INTERVIU IN OGLINDA CU DOI BUNI PRIETENI
Articolul următorSoluționare infracțiune ”distrugere” în doar câteva ore. Speță mediere.
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments