Școala de vară „The City as the Living Space of Christians”

0
44

Primarul Mihai Chirica a participat la festivitatea de deschidere a Școlii de vară „The City as the Living Space of Christians” organizate de Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi Facultatea de Teologie Catolică din Chur (Elveţia). La eveniment au fost prezenţi prezenţi prof. univ. dr. Tiberiu Şoitu, decanul Facultăţii de Filosofie, conf. univ. dr. Romeo Asiminei, directorul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al facultății, şi conf. univ. dr. pr. Ştefan Lupu, decanul Facultăţii de Teologie Romano – Catolică din Iaşi.

„Sunt deosebit de onorat că aţi ales să vă petreceţi o parte din vacanţa de vară aici, în oraşul nostru. Aţi ajuns acolo unde trebuie, în cel de-al doilea centru universitar al României, dar primul din punct de vedere al învăţământului teologic. Vizita voastră aici are loc la aproximativ o lună de zile după vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc şi mi-ar plăcea să cred că veţi călca pe acelaşi drum pe care l-a făcut Sfântul Părinte la Iaşi. Încă suntem sub emoția acelor momente, care pentru noi au fost cu adevărat istorice, fiind prima vizită a unui Papă în această zonă a ţării. Am îmbrăţişat într-un mod natural propunerea Facultăţii de Filosofie şi cred că experienţa pe care Iaşul o poate oferi vă va fi de folos în cariera voastră. Într-o îmbinare cât se poate de naturală pentru vârsta pe care o aveţi, sper să puteţi îmbrăţişa misiunea cunoaşterii pe care v-aţi asumat-o cu bucuria de a vă trăi şi vârsta pe care o aveţi. Noi suntem o comunitate preponderent ortodoxă, care coexistăm într-o modalitate perfectă cu celelalte confesiuni, precum cea catolică sau evreiască. De pildă, comunitatea evreiască există la Iaşi din secolul al XV– lea, Iaşul având cea mai veche sinagogă din România.

De asemenea, Iaşul are una dintre cele mai vechi comunităţi catolice din ţară. Pentru noi, este o mare bucurie să ştim că am trăit şase – şapte secole împreună, într-o formă plină de respect. Ştiu că religia creştină, mai ales în Occident, capătă forme multiple de exprimare, ceea ce nu este neapărat o piedică. Aici avem şi alte curente creştine, baptişti, protestanţi, evanghelişti, adventişti, dar toţi se conduc după aceleaşi principii ale moralei noastre seculare. Postura de primar mă obligă să-i privesc cu aceeaşi măsură pe toţi cetăţenii Iaşului, indiferent de religie sau etnie. Pentru mine nu există minoritate sau majoritate religioasă, ci doar egalitate de şanse pentru toţi locuitorii oraşului”, a declarat primarul Mihai Chirica în discursul său.

Conform organizatorilor, şcoala de vară ‘The City as the Living Space
of Christians’ se derulează în intervalul 8 – 15 iulie 2019, perioadă în care participanţii vor fi prezenţi la conferinţe şi diverse evenimente culturale şi religioase. Pe lângă mănăstirile şi bisericile vechi din Iaşi, vor fi vizitate mănăstirile Moldoviţa şi Voroneţ, precum şi localităţile Gura Humorului, Sighişoara, Viscri şi Braşov.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments