Statistici îngrijorătoare: cancerul face ravagii în județul Iași

Un nou raport al Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică scoate în evidență situația stării de sănătate în trimestrul I al anului 2019. Județul Iași nu poate să se laude la acest capitol, fiind înregistrate câteva cifre alarmante la numărul noi de cazuri de cancer, un număr mare al cazurilor de cancer existente, dar și un număr record de copii cu malnutriție.

0
416

Număr record pe țară a cazurilor noi de bonavi de cancer. Chiar dacă nu ne bucură această veste, județul Iași este pe primul loc al numărului de cazuri noi de cancer înregistrate de la începutul anului 2019. Mai mult, creșterea este enormă și prin comparație cu anul 2018, pentru că aceasta depășește 200 de cazuri noi înregistrate. Astfel, dacă în aceiași perioadă a anului trecut la Iași erau 700 de bolnavi noi de cancer, atunci anul acesta avem deja 900 de cazuri noi. La polul opus se află județul Brașov, unde de la începutul anului s-au înregistrat doar 129 de cazuri noi de cancer. În total la Iași avem 13.702 persoane cu tumori maligne care au rămas în evidență în 2019, fiind înregistrată o creștere de peste o sută de cazuri prin comparație cu aceiași perioadă a anului 2018, unde au fost 12.482 de bolnavi de cancer luați în evidență. Iașul este depășit la numărul de bolnavi de cancer rămași în evidență de Cluj, care are peste 20 de mii de bolnavi, dar și de Timiș unde sunt peste 19 mii de pacienți cu cancer. Totuși, recordul bolnavilor de cancer rămași în evidență în 2019 este deținut de municipiul București, unde sunt 31.872 de persoane bolnave de cancer, urmat de județul Dolj cu un număr de 26.043 de persoane.

 

Şi la TBC suntem în top

Iașul este pe primul loc la T.B.C, în judeţ sunt în total – 177 de cazuri. Prin comparație, la Cluj, de la începutul anului sunt înregistrate doar 41 de cauzuri de tuberculoză, iar la Timiș sunt 77 de bolnavi. Bucureștiul are 195 de bolnavi, cazuri noi – 169, recidiva – 26. Suntem urmați de Dolj cu 168 de bolnavi în total, cazuri noi – 132, recidiva – 36. Cele mai puține sunt în Harghita – 20 de bolnavi, din care cazuri noi – 18 și doar 2 cazuri de recidivă.

La copii au fost şapte bolnavi în primul trimestru, toți fiind înregistrați de la începutul anului. Totodată, numărul copiilor cu TBC a crescut comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate cinci cazuri. Prin comparație, Clujul are doar un caz de tuberculoză la copii, iar anul trecut nu a avut nici unul înregistrat. Mai mulți copii cu tuberculoză au fost înregistrați doar în Teleorman – opt copii cu TBC. În București sunt doar şase copii bolnavi de TBC în 2019. Totodată, în România avem județe care nu au înregistrat anul acesta cazuri de tuberculoză la copii. De exemplu, în zona Moldovei județul Vrancea,

 

Indici aproape de media pe țară a bolnavilor cu diabet zaharat

La Iași sunt 628 de cazuri noi de bolnavi cu diabet zaharat, cu o scădere de peste o sută de cazuri față de aceiași perioadă a anului 2018, când au fost înregistrați 792 de noi bolnavi cu diabet zaharat la nivelul județului. Indicele pentru începutul de an este de 322 de cazuri la 100 de mii de locuitori și 4,8 cazuri la 100 de locuitori. În acest moment la Iași sunt rămași în evidență 37.832 de bolnavi cu diabet zaharat. Prin comparație, anul trecut erau luați în evidență 36.552 de bolnavi cu diabet zaharat. Mai mulți bolnavi suferind de diabet zaharat sunt înregistrați la Argeș – 38.138, Constanța – 42.962, Dolj – 48.304, Prahova – 41.895 şi Timiș – 48.655. Cei mai puțini bolnavi de diabet zaharat sunt înregistrați la Covasna – 4.793 de bolnavi. Media pe țară este de 5 bolnavi de diabet zaharat la 100 de locuitori, iar la Iași indicele este acum de 4,8.

 

Un număr modest al cazurilor de tulburări a sănătății mintale

La Iași sunt înregistrate de la începutul anului 87 de persoane cu maladii mintale. Numărul acestora este în creștere față de aceiași perioadă a anului 2019, când au fost înregistrate 54 de cazuri noi. Ciferele sunt modeste dacă le comparăm cu numărul de pacienți cu tulburări ale sănătății mintale înregistrați în municipiul București. Aceștia au înregistrat un record de 5.392 de cazuri noi doar de la începutul anului, performanță care este de departe enormă față de restul județelor. Totuși, sunt înregistrate cazuri noi multe și la Cluj, unde sunt 744 de bolnavi cu maladii mintale, Timiș fiind la jumătatea numărului de pacienți înregistrați la Cluj cu doar 334 de bolnavi. La polul opus este județul Harghita, unde de la începutul anului nu au fost înregistrate cazuri de bolnavi cu tulburări ale sănătății mintale.

Totuși, la nivelul județului au rămas în evidență 15.992 de bolnavi psihici, și aici fiind o creștere față de anul trecut, când erau 15.710 bolnavi.  Recordul pacienților psihici este deținut tot de municipiul București, unde numărul acestora depășește 161 de mii de bolnavi. Situație alarmantă este și la Argeș, unde sunt peste 34.339 de persoane cu maladii mintale, la Timiș – 25.955 de bolnavi și Prahova cu 24.841 de bolnavi psihici.

 

Cel mai mare număr de copii cu malnutriție

Iașul mai înregistrează un record pe țară la capitolul de cazuri noi al copiilor cu malnutriție proteino-calorică. Aceasta însemnând că la Iași copiii primesc un aport nutritiv insuficient, cu carențe de vitamine, proteine, calorii și săruri minerale, pe termen lung ducând la anemie carențială și rahitism. Astfel, de la începutul anului au fost înregistrate 108 cazuri noi. Numărul este însă la jumătate față de anul 2018, atunci când în aceiași perioadă erau 208 cazuri de copii cu malnutriție. Chiar dacă este în scădere numărul copiilor cu malnutriție, totuși au rămas în evidență în 2019 la nivelul județului Iași 612 copii cu malnutriție, însemnând aproape a cincea parte din numărul total înregistrat la nivelul țării. Celelalte județe din țară nu înregistrează nici jumătate din numărul de copii cu malnutriție de la Iași. De exemplu, la Cluj sunt doar 9 copii cu malnutriție rămași la evidență de la începutul anului, iar la Timiș nu este nici un caz. Astfel, Iașul înregistrează și cel mai mare indice de copii cu malnutriție la o sută de locuitori. Dacă la nivelul țării acest indice este de 0,5 cazuri, atunci la Iași acesta este de 2,2 cazuri la o sută de locuitori. De altfel, la Iași sunt înregistrate 418 cazuri de rahitism evolutiv.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments