Câte curiozități despre gemeni cunoști? Gemenii sunt un miracol genetic fascinant. marea enigmă a geneticii

0
861

Câte curiozități despre gemeni cunoști? Gemenii sunt un miracol genetic fascinant. Aceștia pot fi fraterni, identici, gemeni siamezi, gemeni în oglindă sau gemeni separați la naștere, printre alte posibilități.

Similaritățile și complexitățile care apar în cazul gemenilor sunt lucruri care uimesc atât savanții, cât și oamenii obișnuiți. De aceea, fie că ești un geamăn care caută mai multe informații despre situația sa genetică sau ești animat doar de dorința de a ști mai mult, îți prezentăm cinci curiozități despre gemeni.

1. Gemenii identici nu sunt chiar atât de… identici

curiozități despre gemeni
Chiar dacă au același ADN, între gemeni există unele diferențe de ordin biologic. Foto: Live Science

Iată prima dintre aceste curiozități despre gemeni. Se știe că gemenii identici au același ADN. Dar asta nu înseamnă neapărat că sunt complet similari din punct de vedere biologic.

Încă de la naștere, gemenii identici au amprente și ombilicuri diferite. Însă, pe măsură ce înaintează în vârstă, corpurile lor se schimbă în mod independent.

 

Un exemplu este mirosul natural produs de fiecare geamăn. Un studiu din Cehia a folosit 12 câini de poliție din rasa ciobănesc german pentru a vedea dacă animalele puteau să facă diferența între gemenii identici.

Savanții au prelevat mostre de miros de la două grupuri de gemeni identici și de la două grupuri de gemeni fraterni de același sex. De fiecare dată, câinii au reușit să detecteze geamănul corespunzător.

Prin urmare, savanții au tras concluzia că mirosul înnăscut al gemenilor identici nu este identic. Aceasta ar putea fi rezultatul factorilor de mediu cum ar fi o infecție, care ar putea altera mirosul unui individ.

 

 

2. Gemenii „în oglindă”

curiozități despre gemeni
Gemenii pot avea semne de naștere identice în locuri simetric opuse, de parcă fiecare s-ar uita în oglindă. Foto: Alamy

Cam o pătrime dintre toți gemenii identici se dezvoltă „în oglindă”. Ovulul se divide mai târziu decât de obicei –  la aproximativ una sau două săptămâni după fertilizare – și gemenii se formează unul cu fața la celălalt. Prin urmare, sfârșesc prin a fi simetric opuși din punct de vedere al aspectului.

 

Unul poate fi dreptaci, iar celălalt stângaci, vârtejurile din frizură pot fi orientate în sens invers la unul față de celălalt și pot avea semne de naștere identice în locuri simetric opuse.

În unele cazuri rare și extreme, organele și structurile scheletale ale acestor gemeni se pot reflecta ca într-o oglindă. De obicei, după ce se nasc gemeni de același sex, ADN-ul lor este testat pentru a se verifica dacă sunt identici sau fraterni.

Aceste curiozități despre gemeni îți vor capta cu siguranță atenția

Aceasta le permite doctorilor să testeze cât de similari sunt gemenii din punct de vedere genetic. Totuși, savanții au observat că ADN-ul este identic la gemenii în oglindă.

Astfel, singura cale de a-i deosebi devreme este să observi trăsăturile lor, care se reflectă ca într-o oglindă.

3. Rata de naștere

Nașterile de gemeni se înmulțesc, însă rata de naștere a gemenilor identici a rămas constantă pe întreg globul, fiind de aproximativ patru cazuri la fiecare mie de nașteri.

Prin urmare, marea variație de nașteri de gemeni identici care poate fi întâlnită în diferite regiuni este rezultatul creșterii ratei nașterilor fraterne.

 

Acest lucru este important, deoarece gemenii fraterni pot apărea de mai multe ori într-o familie. Unele femei sunt predispuse genetic la hiperovulație.

Prin urmare, unele regiuni sunt celebre pentru rata crescută a nașterilor de gemeni. Benin, o țară din vestul Africii, deține în acest moment titlul pentru cea mai mare rată de naștere de gemeni, cu o medie de 27 de seturi de gemeni la fiecare mie de nașteri.

curiozități despre gemeni
Cea mai mare rată de naștere de gemeni este înregistrată în Africa. Foto: Picswe.com

Țara învecinată, Nigeria, se află pe locul doi, cu 19 seturi de gemeni la fiecare mie de nașteri. Acest lucru s-ar putea datora faptului că aceste popoare trăiesc pe pământurile indigenilor Yoruba, care sunt cunoscuți de mult pentru rata crescută a nașterii de gemeni.

Savanții încă încearcă să determine cauza exactă a acestui fenomen, dar se crede că atât dieta, cât și factorii genetici joacă un rol important.

 

4. Curiozități despre gemeni: Unii frați vorbesc „gemeneza”

Așa cum gemenii învață comunicarea nonverbală în pântece, învață comunicarea verbală vorbind între ei, înainte de a fi capabili să comunice cu lumea exterioară.

Toți copiii învață să vorbească interacționând în primul rând cu părinții lor. Însă gemenii au avantajul că învață să comunice ascultându-se și imitându-se unul pe celălalt.

curiozități despre gemeni
Gemenii se imită reciproc, ceea ce dă naștere unui așa-zis „limbaj secret al gemenilor”. Foto: Alamy

Totuși, asta înseamnă că gemenii pronunță adeseori greșit sunetele pe care le aud. Prin urmare, numai gemenii pot să atribuie intuitiv sens cuvintelor pe care le folosesc între ei, ceea ce face să pară că ar dezvolta o „limbă secretă”.

5. Curiozități despre gemeni: Mai mult decât veri

Iată ultima dintre aceste curiozități despre gemeni. Când o pereche de gemeni identici se căsătorește cu altă pereche de gemeni identici și ambele cupluri au copii, copiii aceștia sunt verișori.

Totuși, din punct de vedere genetic, ei sunt, de asemenea, frați.

 

Dacă un savant ar examina ADN-ul fiecărui copil, nu ar putea să determine cărui cuplu îi aparține, fiindcă ambele cupluri au același ADN. Copiii sunt veri fiindcă părinții lor sunt frați.

Totuși, cum părinții sunt gemeni identici, genele copiilor provin din același bazin genetic.

Gemenii fac genetica să pară și mai interesantă. Foto: Getty Images

Astfel, alcătuirea lor genetică este similară în același fel în care frații au o genetică similară.

Totuși, aceasta nu înseamnă că acești copii vor arăta identic. Ei au aceeași șansă de a semăna unul cu celălalt pe care o au și frații obișnuiți (sau chiar și gemenii fraterni).

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments