Ilona Alexandra Nițică: Când vorbim despre kinetoterapie pot să afirm că nu există diagnostic care să nu poată beneficia de această generiozitate a exercițiului fizic, a mișcării.
Andreea Agape: Există un studiu în desfășurare la Universitatea de Medicină din Cluj, despre tratarea cancerului de prostată cu ajutorul Crioterapiei.
1. Cât de veche este această terapie ?
Ilona Alexandra Nițică: Despre kinetoterapie se vorbește din timpuri antice. Primele referiri la un sistem de posturi și mișcări cu scop terapeutic se găsesc în scrierile chinezești de acum peste 5.000 de ani. Este vorba de sistemul Cong Fu de calmare a durerilor. De asemenea, în „Vedele” indiene de-acum peste 3000 de ani se vorbește pe larg de exercițiile terapeutice recomandate în reumatismul cronic și alte boli. Cu toate acestea, putem afirma că leagănul exercițiului fizic terapeutic își are originea în Grecia antică prin Herodicus, profesorul lui Hipocrate, care a scris prima carte despre valoarea exercițiului fizic „Ars gymnastica”. Aceste foarte vechi concepții și metodologii, legate la început de concepțiile spiritual-filosofice, s-au transformat și modelat treptat de la practicile unor sisteme de exerciții terapeutice simpliste, până la exercițiile de facilitare neuromusculară și proprioceptivă sau de bio-feedback aplicate în zilele noastre, între acestea fiind o foarte mare diferență de timp, dar în special de concepție. În ceea ce privește țara noastră, vorbim despre noțiunea de gimnastică medicală până în anii ‘80, pentru că denumirea acestei specialități s-a schimbat în timp, iar după 1990 s-a introdus noțiunea de kinetoterapie, terapia prin mișcare cum este ea definită, sau, cum o numesc foarte frumos francezii, „arta de a vindeca folosind tehnica mișcării”. Nicio altă funcție pierdută (mersul, prehensiunea) nu poate fi redobândită cu o pastilă minune. Mișcarea este singura terapie non-invazivă și cea mai sigură cale de a recupera o funcție pierdută.
Andreea Agape: Crioterapia este o tehnică foarte veche. Încă din antichitate frigul era folosit pentru a trata durerea și inflamația. În Grecia, Hipocrate prescria folosirea gheții și a zăpezii pentru ameliorarea durerilor și a inflamațiilor. Acum aproape 200 de ani, un om de stiință german, Sebastian Kneipp, se arunca în apele înghețate ale Dunării pentru a-și trata tuberculoza, boală mortală pe atunci, demonstrând că până și cele mai grave boli pot fi tratate cu ajutorul frigului, a organismului supus la temperaturi scăzute. Revoluția în acest domeniu a avut loc în Japonia în anul 1978 când profesorul reumatolog T. Yamauchi a început să folosească frigul uscat și controlat pentru răcirea de scurtă durată a pielii pacienților care sufereau de artrită reumatoidă, pacienți care prezentau dureri, inflamații și mobilitate foarte scăzută a articulațiilor zonelor afectate. El a folosit azotul lichid în stare de vapori pentru a răci suprafața pielii. Din acel moment, au început să se facă studii în Europa și Rusia în ceea ce privește ameliorarea inflamației, dar și pentru programele de antrenament ale sportivilor de performanță. Cum lucrurile evoluează constant, în acest moment, există un studiu în desfășurare, la Universitatea de Medicină din Cluj, despre tratarea cancerului de prostată cu ajutorul Crioterapiei.
2. Cum funcționează această terapie?
Ilona Alexandra Nițică: Kinetoterapia, după cum ne spune și definiția, are la bază terapia prin mișcare. Aceasta și-a construit bazele teoretice prin apropierea legilor fizicii, ale neurofiziologiei și mecanicii musculo-articulare, prin cunoașterea fiziopatologiei bolilor. A ajuns la stadiul în care poate fi folosită pentru oricine, la orice vârstă și cu aproape orice diagnostic, dar și profilactic, cu scopul îmbunătățirii calității vieții.
Andreea Agape: Criosauna este o baie placută de aer rece și uscat care durează maxim 3 minute și în timpul căreia organismul este supus unei temperaturi scăzute în mod gradual, cu foarte multe beneficii. Se produce o regenerare generală a organismului și este prevenită îmbătrânirea, accelerează metabolismul, se produce un echilibru hormonal în tot organismul și este redus țesutul adipos. De asemenea, este extrem de benefică în tratarea durerii și reducerea inflamației.
3. Cât trebuie să dureze o cură?
Ilona Alexandra Nițică: Acest lucru este strâns legat de diagnosticul pacienților. Pentru că, dacă am da exemplu un caz de traumatism de coloană vertebrală, sau un accident vascular, putem face kinetoterapie și de două ori pe zi ! Pentru că, în asemenea afecțiuni, timpul este foarte prețios. Trebuie lucrat cât mai repede de la instalarea infirmității și cât mai conștiincios. Si pentru acest gen de afecțiuni discutăm și de o recuperare pe termen lung (doi-trei ani). Dar sunt și cazuri unde cateva ședințe sunt suficiente.
Andreea Agape: Reacția persoanelor la stimulii reci nu este absolut uniformă. Este o terapie total non-invazivă și pot exista diferențe atât inter cât și intraindividuale, iar rezultatele obținute sunt influențate de factori precum vârsta, starea fizică, aspectul pielii, sex, statusul vegetativ, nivel de hidratare al organsimului. Crioterapia trebuie așadar dozată individual în ceea ce privește frecvența procedurilor, numărul de expuneri în cadrul unei serii și intervalul între serii. Celor care fac criosauna pentru prima dată le recomandăm să facă o serie de 20-30 ședințe consecutive, cu frecvență zilnică sau o dată la două zile.
4. Cât durează un tratament complet și care sunt efectele unui tratament?
Ilona Alexandra Nițică: Dacă vă referiți la durata unei ședințe de terapie, aceasta variază în funcție de mai mulți factori, printre care: vârsta pacientului, rezistența la efort, patologia tratată, etc…. Cu cât afecțiunea este mai gravă, cu atât mai mult timp efectiv de lucru voi avea nevoie pentru a acoperi necesitățile pacientului. În medie am observat că se practică ședințe de 50 de minute.
Andreea Agape: O cură, după cum spuneam, ar trebui să cuprindă în primă fază o serie de 20-30 de proceduri după care se poate trece la o ședință/două pe săptămână, care reprezintă partea de întreținere. Efectele obținute sunt în ceea ce privește reducerea ridurilor prin stimularea producției de colagen, activarea metabolismului și arderea a până la 3.000 de calorii, reducerea celulitei prin stimularea mișcării limfei, piele fermă și catifelată, restabilirea echilibrului hormonal, stimularea reînnoirii celulare.
5. Ce indicații și contraindicații prezintă tratamentul?
Ilona Alexandra Nițică: Când vorbim despre kinetoterapie pot să afirm că nu există diagnostic care să nu poată beneficia de această generiozitate a exercițiului fizic, a mișcării. De la nou-născut (în functie de diagnosticul pe care îl are) și putem merge până departe la vârsta seniorilor. Oricine, la orice vârstă și cu aproape orice diagnostic poate beneficia de kinetoterapie. Desigur, preferabil ar fi ca cetățenii să apeleze la terapia prin mișcare în scop profilactic și mai puțin terapeutic, dar din păcate, datorită nivelului de dezvoltare socio-economic al țării noastre, profilaxia nu reprezintă o prioritate deocamdată.
Andreea Agape: Criosauna are, ca domenii de aplicare, recuperarea sportivă (ortopedie și traumatologie, medicina sportivă), reumatologie, hepatologie, neurologie, ginecologie, pneumologie, cardiologie, dermatologie. În domeniul frumusețe și anti-aging are efecte în celulită, întinerirea generală a corpului și prevenirea îmbătrânirii, intensificarea proceselor metabolice la nivelul tenului, întinerirea pielii feţei, a gâtului, a spatelui, a abdomenului, a șoldurilor și a extremităților, întărirea și tratamentul părului. Se poate aplica cu succes și în tratamente de slăbire. Totodată, nu este indicată în cazuri de boli cardiovasculare cronice, atac vascular cerebral, tromboză venoasă profundă sau flebită, gută, febră, tuberculoză pulmonară activă, tumori maligne, anemie severă, hipotiroidie, nevroză isterică, intoleranţă individuală la frig, urticarie la frig, sarcină ori consum recent de alcool sau droguri. De asemenea, nu este indicată copiilor cu vârste sub 10 ani.
6. Este costisitoare această terapie?
Ilona Alexandra Nițică: În ceea ce privește kinetoterapia, într-o singură ședință este imposibil să vorbim de rezultate. Probabil, mai avantajos ar fi un pachet de ședințe, dar acest tip de terapie este decontat și prin sistemul public de sănătate, astfel devenind la îndemâna oricarei persoane ce deține o recomandare în această direcție.
Andreea Agape: Noi spunem întotdeauna că sănătatea este neprețuită. Dar dacă punem în balanță tratamentele individuale pentru slăbit, eliminarea celulitei, îmbunătățirea somnului sau îmbunătățirea aspectului pielii, iar lista nu se oprește aici, cu siguranță vom avea un mare plus. Prețurile variază în funcție de numărul de ședințe. Cu cât numărul de ședințe crește, cu atât prețul este mai avantajos.
7. Cât de benefic este acest tratament pentru sportivi? De ce?
Ilona Alexandra Nițică: Acest tratament, după cum am spus, este benefic oricui, indiferent de diagnostic, dar în ceea ce-i privește pe sportivi consider că prezența unui fizioterapeut este esențială atât în pregătirea sportivului, cât și în timpul performanțelor. Prin kinetoterapie se poate acționa rapid, rezolvând probleme care pot apărea prin diverse accidentări chiar în timpul competițiilor.
Andreea Agape: Este o modalitate extrem de eficientă de refacere și recuperare a sportivilor după efort, traumatisme, fiind utilizată în prezent în majoritatea cluburilor sportive din lume. Frecvența crescută a traumatismelor sportive acute și cronice, atât cantitativă cât și calitativă, complică selecția și antrenamentul sportivilor de top la fel de mult ca intensificarea proceselor de antrenament. Astfel, problema vindecării traumatismelor sportive acute, scăzând riscul consecințelor pe termen lung, rămâne una presantă. Până în prezent, pentru ruperea cercului vicios durere – contractură musculară – durere, procedurile reci includeau aplicarea de cloretan și alți freoni, aplicarea de gheață, acumulatori cu sare sau gel rece. Două minute în criosaună echivalează cu 45 minute de baie în gheață. Printre beneficiile de care au parte sportivii sunt tratamentul și recuperarea după traumatisme sportive acute și cronice, dezvoltarea și menținerea formei sportive, pregătirea și stimularea condițiilor fizice și psiho-emoționale ale sportivilor imediat înaintea competițiilor, recuperarea sportivilor după competiții, prelungirea vieții competiționale a sportivilor.
8. Pot fi făcute în paralel criosauna și fizioterapia ori alte terapii?
Ilona Alexandra Nițică: Sigur că da, ele sunt o mulțime, important este ca pacientul să le accepte, dar și mai important este ca pacientul să fie corect informat, pentru că, în prezent, datorită ușurinței accesării a fel de fel de surse, multă lume consideră că știe ce are de făcut. Dar, când vine vorba de kinetoterapie, este foarte important să se înțeleagă acest lucru – terapia este una individualizată, fiecare pacient fiind diferit și având nevoi foarte diferite, chiar dacă discutăm despre aceeași afecțiune. Asadar, doar terapeutul poate recomanda utilizarea terapiilor complementare printre care enumerăm electroterapia, masajul, presopunctura, acupunctura, criosauna, băile de plante, băile galvanice, curele cu nămol și așa mai departe lista ar putea continua la nesfârșit. Important este ca tratamentul, de orice natură ar fi, să fie recomandat și supravegheat de un specialist.
Andreea Agape: Criosauna este o terapie complementară care interferează în mod pozitiv cu alte terapii.