Enigmele mortii bizare a lui Grigori Rasputin. Legendele si enigmele mortii lui, dainuie si in zilele noastre

0
495

Ce amănunte cunoști despre moartea lui Grigori Rasputin? Pe 1 ianuarie 1917, cadavrul lui Grigori Rasputin, sfetnicul conducătorilor Rusiei țariste, a fost descoperit sub suprafața înghețată a Fluviului Neva.

Rasputin fusese împușcat de trei ori și mutilat oribil. Se pare că ucigașii lui îi scoseseră ochiul drept din orbită. Toți erau suspecți.

moartea lui Grigori Rasputin
Rasputin (în centru) alături de doi nobili ruși. Foto: Mads Dahl Madsen / mediadrumworld.com

Rasputin era considerat un vrăjitor cu o influență nefastă asupra țarului. Era urât atât de țariști, cât și de bolșevici. Își făcuse dușmani puternici chiar și în afara Rusiei.

Prințul Felix Iusupov și-a asumat uciderea lui Rasputin, susținând că el însuși, cu alți patru complotiști, îl uciseseră împreună. Până în ziua de azi, în cărțile de istorie apare în primul rând povestea lui Iusupov.

 

Însă confesiunea lui Iusupov nu se potrivește deloc cu faptele. Fiecare detaliu din poveste este contrazis de autopsie și de probe. Astăzi, nimeni nu știe cu siguranță cum și-a găsit sfârșitul acest călugăr controversat.

Prin urmare, îți prezentăm câteva detalii despre moartea lui Grigori Rasputin.

1. A fost amenințat cu moartea cu o zi înaintea decesului

moartea lui Grigori Rasputin
Sfârșitul crunt al lui Rasputin a venit în 1916, când a fost otrăvit, împușcat, bătut și aruncat într-un râu la ordinul nobililor ruși care se temeau de influența lui asupra țarului. Foto: Mads Dahl Madsen / mediadrumworld.com

Iată prima informație privitoare la moartea lui Grigori Rasputin. În dimineața de 29 decembrie 1916, Rasputin a primit un telefon ciudat. Rasputin i-a spus fiicei lui, Maria, că nu recunoaște vocea de la capătul firului. Mesajul era, însă, clar: zilele lui Rasputin erau numărate.

 

 

Era o amenințare cu moartea, însă nu era nici pe departe prima amenințare primită de Rasputin. În această perioadă a vieții, sfetnicul familiei țarului se obișnuise deja să fie amenințat în fiecare zi.

 

Amenințările soseau prin poștă sau erau făcute la telefon și lui Rasputin i se spunea că trebuia să moară pentru binele Rusiei. Însă această ultimă amenințare l-a tulburat foarte mult pe călugăr.

Mai multe surse l-au descris pe Rasputin ca fiind „anxios” și „agitat” în acea zi. Primise nenumărate amenințări cu moartea, însă cea ajunsă la urechile sale în dimineața dinaintea decesului l-a îngrozit.

moartea lui Grigori Rasputin
Noile fotografii colorizate cu „vindecătorul prin credință” Rasputin scot și mai mult în evidență privirea pătrunzătoare a acestui personaj controversat. Foto: Mads Dahl Madsen / mediadrumworld.com

Nimeni nu știe cine a dat telefonul. Singurul lucru de care istoricii sunt siguri este că nu a fost Felix Iusupov, omul care a susținut că l-a ucis pe Rasputin.

Nobilul și-a petrecut acea zi încercând să-l ademenească pe Rasputin la el acasă. Niciunul dintre cei implicați în complotul lui Iusupov nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest apel telefonic.

 

2. Moartea lui Grigori Rasputin: Nici cianura nu a reușit să-l răpună

Planul lui Iusupov era să-l otrăvească pe Rasputin. Așa că l-a ademenit la el acasă, unde îl așteptau platouri cu prăjituri și vin care fuseseră otrăvite cu cianură de către doctorul Stanislaus de Lazovert, unul dintre complotiști.

Planul era ca Rasputin să consume mâncarea otrăvită și să moară pe loc. Iusupov a susținut că Rasputin a mâncat din prăjituri și a gustat vinul otrăvit, ingerând suficientă cianură cât să ucidă un elefant.

moartea lui Grigori Rasputin
Împărăteasa Alexandra alături de fiul său, țareviciul Alexei. Foto: Wikimedia

Numai că otrava nu l-a răpus. În schimb, spre surprinderea criminalilor săi, Rasputin a cerut și mai multă mâncare. Totuși, povestea nu reflectă realitatea.

Notele de la autopsie consemnează că trupul lui Rasputin nu conținea „nicio urmă de otravă”. Nimeni nu știe cu siguranță de ce nu au fost găsite urme de otravă.

 

Povestea lui Iusupov pare să indice faptul că Rasputin chiar avea puteri supranaturale, însă mai există și alte posibile explicații. Peste ani, doctorul Lazovert a spus că doar s-a prefăcut că otrăvește prăjiturile, suferind de mustrări de conștiință.

Însă nu toți sunt convinși că doctorul a spus adevărul. În zilele noastre, medicul legist Dolly Stolze a ajuns la concluzia că Rasputin a fost otrăvit, însă doctorul care a efectuat autopsia nu a reușit să își dea seama de acest lucru.

Și mai există și o a treia posibilitate: poate că Iusupov a mințit.

moartea lui Grigori Rasputin
„Moartea lui Rasputin”, pictură de Clive Uptton. Foto: bookpalace.com

3. Împușcătura care nu a reușit să-l ucidă

Iată încă un detaliu fascinant despre moartea lui Grigori Rasputin. Frustrat că otrava nu a funcționat, Iusupov a scos pistolul și l-a împușcat pe Rasputin în piept.

Victima s-a prăbușit pe spate, în timp ce sângele îi țâșnea din corp, și a început să fie cuprinsă de convulsii. Abia după un minut s-a oprit. Între timp, complotiștii lui Iusupov intraseră în încăpere.

 

„Doctorul (Lazovert) a declarat că glonțul i-a pătrunsese în zona inimii. Nu mai era loc de nicio îndoială: Rasputin era mort”, avea să scrie Iusupov în memoriile sale.

Prințul Iusupov a afirmat că complotiștii au mers apoi spre locuința lui Rasputin. Unul dintre ei era îmbrăcat în hainele călugărului, pentru a-i convinge pe vecini că acesta a ajuns acasă în acea noapte.

Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lui Rasputin. Foto: Pinterest

Apoi, s-au întors și s-au pregătit să scape de cadavrul lui Rasputin.

„Apoi, s-a întâmplat un lucru îngrozitor. Cu un efort brusc și violent, Rasputin s-a ridicat în picioare, cu spume la gură”, a spus Yusupov.

Iusupov și ceilalți bărbați l-au împușcat pe Rasputin de mai multe ori înainte ca unul dintre complotiști, Vladimir Purișkevici, să îl doboare, împușcându-l în cap.

 

Însă Iusupov insistă asupra faptului că, chiar și atunci când l-au legat și l-au aruncat în fluviu, Rasputin continua să se miște.

„Mi-am dat seama cine era cu adevărat Rasputin: era însuși Satana”, avea să scrie Yusupov.

4. Moartea lui Grigori Rasputin: Autopsia contrazice tot ce a spus Iusupov

moartea lui Grigori Rasputin
O fotografie făcută la scurt timp după descoperirea cadavrului lui Rasputin în râul înghețat, lângă podul Petrovsky, la Sankt Petersburg. Fotografia a fost clasată la dosarul poliției cu privire la moartea lui Rasputin. Foto: Wojtek Laski / Getty Images

Povestea lui Iusupov este interesantă, însă nu se potrivește cu faptele. Raportul autopsiei, făcut de profesorul Dmitri Kosorotov, contrazice fiecare cuvânt al lui Iusupov.

În memoriile sale, Felix Iusupov susține că l-a împușcat pe Rasputin în inimă și că doctorul Lazovert a verificat cadavrul, confirmând că glonțul a pătruns în inimă.

 

Însă, la autopsie, Kosorotov a găsit numai trei răni de glonț și niciuna dintre ele în apropierea inimii. În schimb, gloanțele au străpuns stomacul, ficatul, un rinichi și craniul lui Rasputin. Niciun medic n-ar fi putut să creadă în mod eronat că vreunul dintre gloanțe pătrunsese în inimă.

De asemenea, Iusupov susținea că Rasputin a fost doborât de o împușcătură de la distanță, după ce Purișkevici îl nimerise în ceafă. Însă glonțul din craniul lui Rasputin a intrat prin frunte, de foarte aproape, în timp ce Rasputin era căzut la pământ.

Țarul Nicolae al II-lea alături de prințul moștenitor Alexei. Foto: Wikimedia

Este greu să potrivești povestea lui Iusupov cu aceste dovezi. Unii susțin că Iusupov a exagerat detaliile crimei pentru a-l face pe Rasputin să pară și mai amenințător. Oricum, relatarea sa pare a fi foarte departe de adevăr.

Este ca și cum Iusupov n-ar fi avut habar despre felul în care a murit Rasputin.

 

5. Zvonul că Rasputin s-ar fi înecat

Iată și ultima informație referitoare la moartea lui Grigori Rasputin. Iusupov a susținut că Rasputin s-a mișcat, chiar și după ce a fost împușcat în cap. Complotiștii l-au legat la mâini și la picioare, i-au înfășurat cadavrul într-un cearșaf gros, l-au cărat pe un pod și l-au aruncat în apă.

Legenda spune că Rasputin era încă viu. Când a fost găsit cadavrul, mâinile îi erau dezlegate și ridicate deasupra capului. S-a dezlegat la mâini sub apă, avea să susțină mai târziu fiica lui Rasputin, Maria, și a murit prin înecare.

Grigori Rasputin în straie țărănești. Foto: Pinterest

Rezultatele autopsiei sunt foarte greu de interpretat. În timpul procesului, un medic criminalist a susținut că „în plămânii lui Rasputin se afla aer” și că era încă viu când fusese aruncat în apă.

Însă raportul autopsiei nu ne oferă un răspuns definitiv. Dintr-un motiv sau altul, există transcrieri diferite, care spun lucruri diferite.

 

Chiar și azi, se pot găsi copii ale reportului autopsiei efectuate de Kosorotov care spun că Rasputin nu avea apă în plămâni și altele care spun că avea apă în plămâni.

Au fost descoperite chiar și versiuni ale documentului care spun că Rasputin era viu: „Victima încă respira când a fost aruncată în apă.”

Ulterior, cele scrise de Kosorotov au fost schimbate. Să fi fost rescris raportul autopsiei sale din cauza zvonurilor? Sau a fost schimbat pentru a ascunde faptul că Rasputin era încă viu atunci când a fost aruncat în apă? Iată o enigmă cu foarte puține șanse de elucidare…

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments