EXCLUSIV! Ghetou la fosta fermă de pui a lui Becali. Izolaţi în case cu garduri de sârmă de proprietarul Avicola

Zeci de familii care locuiesc în blocurile de la ferma Avicola din Iași s-au trezit peste noapte că sunt captive în propriile locuințe. Terenurile de jur împrejurul blocurilor în care locuiesc au fost vândute de lichidatorul judiciar al Avicola, iar noul proprietar, fără nicio notificare prealabilă, şi-a exercitat dreptul de proprietate în cel mai brutal mod- a delimitat terenul cu garduri de sârmă, anulând accesele către locuințe și utilități. Fostele hale de pui vor fi transformate în hotel şi camere de cazare pentru muncitori aduși din afara ţării, ce urmează a fi închiriați precum sclavii, către diverși agenți economici.

0
1707

După ce au rămas fără locurile de muncă, odată cu închiderea celei mari ferme de pui din Iaşi, locuitorii de la Avicola trăiesc a doua dramă. După intrarea Avicolei Iaşi în insolvenţă, cei care au cumpărat activele de la fosta fermă a lui George Becali, în baza certificatului de urbanism şi a autorizației de construire eliberate de Primăria comunei Leţcani, au trecut, zilele acestea, la îngrădirea cu garduri de sârmă a tuturor suprafeţelor de teren, până la drumul european. Blocurile în care stau foştii angajaţi de la Avicola sunt „împachetate” acum în corsete de sărmă, iar anexele pentru lemne sau pentru păsări, pe care oamenii şi le-au construit în spatele blocurilor, au fost demolate.

Noii proprietari şi-au luat un atestat de proprietate, cum s-au dat la întreprinderi, în baza căruia au venit la primar şi au intabulat terenurile. Această intabulare s-a făcut cu acordul conducerii comunei, fără ca oamenii ăia să fie întrebaţi în vreun fel. Avicola avea datorie la bugetul comunei Leţcani de peste 600 mii lei şi, în virtutea acestui fapt, la masa credală se putea înscrie şi primarul, iar în baza acelei datorii putea să ia parte din terenuri şi să le bage în domeniul public al comunei. În altă ordine de idei, primarul putea să emită certificatul de urbanism în anumite condiţii din care să reiasă grija faţă de oamenii ăştia închişi la Avicola”, a declarat Ion Notinger, consilier local al comunei Leţcani

Au cumpărat la pachet şi utilităţile locatarilor

Comic şi tragic în acelaşi timp este şi faptul că pe terenurile îngrădite de noul proprietar se află şi utilităţile blocurilor – conductele de apă –canal şi de gaz ale locatarilor.

„Ne-a adus în situaţia în care spunem sărut mâna că măcar terenul de sub blocuri e al nostru, ca şi cotă indiviză, că altfel ne mutau în câmp. Oricum, fără utilităţi şi cu garduri la geam, viaţa noastră de acum încolo va fi ca a negrilor din ghetouri şi nu vedem nicio posibilitate legală să schimbăm aceste condiţii create de un primar orb şi surd la situaţia noastră şi de un investitor pus pe căpătuială”, a spus Ştefan, unul dintre locatari.

Hotel în halele de pui

Locatarii de la Avicola au întocmit un memoriu către primarul Stelian Turcu, prin care vor să îşi exprime nemulţumirea, mai ales că în certificatul de urbanism eliberat de primar nu au fost prinse utilităţile oamenilor

„Era normal să se aibă în vedere modificarea traseului acestor conducte sau să fim notificaţi cu prioritate asupra posibilităţii de a putea cumpăra, la nivel de asociaţie, terenurile pe care se află amplasate acestea. Acum, nu ne-ar mira să cheme firmele de utilităţi şi să anuleze racordurile la utilităţi pe terenul lui pentru a băga buldozerele”, ne-a declarat Mihai Lungu, un alt locatar afectat de această situaţie.

Intenţia noului proprietar este aceea de a transforma halele de la Avicola în locuinţe de serviciu şi, parţial, în unităţi de cazare în regim hotelier, iar terenul în parcare. Surse din Primăria Leţcani susţin că unităţile de cazare pe care noul proprietar intenţionează să le amenajeze în hale de pui, vor fi folosite pentru a adăposti forţă de muncă din afara ţării, pe care ulterior să o închirieze către diverşi agenţi economici. În numerele următoare vom reveni cu noi informaţii despre intenţiile noului proprietar de la Avicola şi despre noul ghetou în care au fost transformate fostele cămine ale angajaţilor fermei de pui.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentHoroscop 1 august 2019
Articolul următorIULIUS INVESTEŞTE PESTE 335 MILIOANE DE EURO LA IAŞI, ÎNTR-UN NOU PROIECT DE DEZVOLTARE URBANĂ CLĂDIREA DE PE STRADA SF. LAZĂR NU VA DEPĂŞI CA ÎNĂLŢIME PALATUL CULTURII
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments