Pentru această rețetă aveți nevoie de două cepe, un morcov ras, jumătate de praz rondele, o vânătă mică, un dovlecel mic, jumătate de conopidă, un cartof, un ardei roșu, trei roșii coapte, cinci căței de usturoi, 200 de grame de fasole păstăi, 100 ml bulion de roșii, 100 mil de ulei, sare și piper.
Legumele se spală, se curăță și se taie în bucăți potrivite pentru a se organiza în grămăjoare, în funcție de timpii de gătire. Astfel că o să fiți nevoiți să căliți o parte dintre legume în tigaie, iar cele mai fragede se pun direct în tavă la cuptor. Ideal ar fi să folosiți oale groase, grele de fontă sau tuci, care de pe aragaz le puteți pune direct în cuptor. După care acoperiți totul cu o ceașcă de bulion de casă.
Trebuie să fiți atenți atunci când curățați legumele. După ce curățați totul, decojiți și spălați legumele. Ceapa se toacă, iar morcovul se dă pe răzătoarea mai mare. Restul regumelor se taie în bucăți potrivite. După ce ați pregătit cum trebuie legumele trecem la cratiță. Preferabil ar fi să alegeți una încăpătoare unde să începeți să căliți ceapa și morcovul în ulei, astfel puteți adăuga cățeii de usturoi feliați. Se adaugă sare și se lasă ceapa și morcovul aproximativ cinci minute la înmuiat la foc mic. După care se adaugă cuburile de cartofi și rondelele de praz și se mai călesc aproximativ trei minute. Apoi se ia cratița de pe foc și se adaugă restul de legume, vinetele, dovleceii, conopida, ardeiul, roșiile, fasolea verde. Se pune sare și piper și un pahar cu apă. Se încinge cuptorul la 180 de grade C, se amestecă cu grijă legumele şi se toarnă un pahar mic de bulion. Totul se acoperă cu o folie de aluminiu şi se lasă la cuptor aproximativ o oră. Însă după 30 de minute se îndepărtează folia pentru ca ghiveciul să scadă şi să se rumenească, întorcând cu o spatulă bucăţelele de legume.
Ghiveciul se serveşte imediat, fierbinte, la temperatura camerei. Astfel fiecare legumă şi-a păstrat gustul individual. După gust adăugaţi pătrunjel.
Ingrediente
- 2 cepe
- un morcov ras
- praz rondele
- o vânătă mică
- un dovlecel mic
- jumătate de conopidă
- un cartof
- un ardei rosu
- trei roșii coapte
- 4-5 căței de usturoi
- 200 g fasole păstăi
- 100 ml bulion de roșii
- 100 ml ulei
- sare și piper