În bucătărie cu viceprimarul Gabriel Harabagiu

Nu petrece prea mult timp în bucătărie, însă atunci când trebuie să gătească are propria carte de bucate pregătită încă de pe vremea când era student. Viceprimarul municipiului Iași, Gabriel Harabagiu a învățat să gătească mai mult de nevoie în anii studenției. Astfel, astăzi edilul ne mărturisește secretele celei mai căutate rețete din zona Moldovei, cea a tochiturii tradiționale.

0
402

“Am învățat să gătesc din necesitate. Atunci când am început facultatea la Iași am locuit în cămin. Chiar dacă primeam pachet de la părinți tot trebuia să ne mai gătim una, alta. Și astfel am început să învăț să gătesc, ținând cont că acasă mama era cea care ne gătea tot timpul și nu am fost atras de arta culinară. La Iași am învățat să gătesc cam de toate. Iar unele rețete chiar erau inventate după cum îmi aminteam eu acasă că se gătea. Aspectul bucatelor nu a fost unul impecabil, dar gustul este cel care contează. Cert este că în perioada studenției cele mai căutate au fost jumările. Și sunt convins că pe acea vreme făceam cei mai buni cartofi prăjiți. Însă mâncarea cea mai căutată de noi, moldovenii, este tochitura moldovenească. Carnea proaspătă, brânza din oala de lut și ouăle luate din gospodărie fac deliciul acestei rețete. Însă gustul autentic de cârnați de casă nu se poate uita niciodată. Și acum îmi amintesc cum, în copilărie, mama ne pregătea cu ajutorul lui tata cârnați în ajunul sărbătorilor de iarnă. Dacă aș avea timp poate aș petrece mai mult timp în bucătărie, însă din păcate gătesc de puține ori. Și atunci primesc ajutorul soției. Ceea ce recomand tot timpul și aleg să gătesc este tochitura tradițională românească “, a povestit viceprimarul municipiului Iași, Gabriel Harabagiu.

Tochitură moldovenească

Pentru tochitură moldovenească aveți nevoie de 500 de grame de carne de porc, de preferat pulpă, 250 de grame de cârnați afumați, 300 de grame telemea de oi, 250 de grame ficat de porc, doi rinichi de porc, 3-4 linguri de untură, 5 ouă, 10 căței de usturoi, sare, piper după gust.

O explozie de bucate fragede și rumene, topite în untură, servite cu ouă ochi și brânză rasă. O mâncare delicioasă cu arome de usturoi la care se alege un vin pe cinste. Tochitura vă dă posibilitatea să puteți face combinațiile pe care le doriți de carne și preparate. De preferat ar fi să folosiți cărnurile din pulpă, spata de porc, ceafa sau pieptul de porc. Toate preparatele din carne se prăjesc și se înăbușesc în untura de porc. În plus trebuie să alegeți cârnați afumați, însă moi, făcuți în casă.

Pentru început se pregătesc rinichii, după care se taie carnea de porc în bucăți potrivite. Se încinge untura și se pune carnea la rumenit. Între timp se pun și cele cinci ouă la prăjit și se pregătește și brânza care trebuie dată pe răzătoare. După ce carnea a fost rumenită, se adaugă usturoiul și se lasă să mai sfârâie. La sfârșit se sărează și se așează pe farfurii, se pune câte un ou peste și brânza rasă.

De la tochitură nu poate lipsi mămăliga și vinul roșu.

 

 INGREDIENTE

·        500 de grame de porc pulpă

·        250 de grame de cârnați afumați

·        300 de grame telemea de oi

·        250 de grame ficat de porc

·        doi rinchi de porc

·        3-4 linguri de untură

·        5 ouă

·        10 căței de usturoi

·        sare, piper

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments