Mai multe simplificări au fost aduse la regimul procedurii de trimitere la tratament medical în străinătate prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 814/2018 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr.50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Actul normativ a fost publicat recent în Monitorul Oficial și se aplică deja.
Întâi, actul normativ conține o simplificare care vizează trimiterea la tratament în străinătate a sugarilor: pentru sugarii de până la un an, pentru care se poate întocmi dosarul imediat după diagnosticarea afecțiunii, nu mai e nevoie parcurgerea tuturor nivelurilor de acordare a asistenței medicale și spitalizare.
„(…) pot beneficia de finanţarea tratamentului în străinătate şi bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană și care prezintă și patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenției în centrele acreditate din România„, mai scrie în ordin.
Dacă un tratament medical se poate face numai într-o clinică anume din străinătate, atunci este suficientă recomandarea unei singure clinici (respectiv recomandarea acelei clinici) în procesul-verbal medical, nemaifiind nevoie de trei recomandări de clinici, cum era în trecut. Acest lucru provoca blocaje în situațiile în care doar o unitate medicală putea face acel tratament, pentru că comisia din țară era ținută să respecte Ordinul MS nr. 50/2004, unde se cere recomandarea în scris a trei clinici.
În plus, mai scrie în actul normativ, dacă se cere apoi efectuarea tratamentului la o altă clinică recomandată de către comisia de specialitate, se va putea face tratament la acea altă clinică, cu condiția să se asigure din fonduri proprii diferența de cost față de oferta transmisă de către clinica pentru care s-a primit aprobarea (atât pentru tratament, cât și pentru transport).
Simplificări la documentele cerute
De asemenea, cei care se întorc în străinătate la controale periodice nu vor mai trebui să obțină de fiecare dată un proces-verbal semnat de toți membrii acelei comisii de specialitate, deoarece prin acest ordin s-a introdus necesitatea de a avea un document doar pentru primul control, nu și pentru următoarele.
Apoi, ca să nu se mai creeze blocaje atunci când nu funcționează o comisie teritorială de o anumită specialitate (unul din membri are o problemă, să zicem), dosarele pacienților din județele arondate acelei comisii vor putea fi analizate de către comisia teritorială de specialitate din alt centru universitar.
Foarte importantă este și modificarea ordinului pentru cei care, aflați deja la tratament în străinătate, situația lor se înrăutățește ori sunt diagnosticați cu alte afecțiuni și care nu au cum să se întoarcă în țară pentru ca acea comisie de specialitate să le facă un nou dosar. De-acum, pentru ca ei să-și continue tratamentul în străinătate este nevoie de trimiterea unui document justificativ de la clinica respectivă.
„În situația în care starea de sănătate a unui pacient se agravează în perioada în care aceasta se află la tratamentul/control în străinătate, aprobat în prealabil de către comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătății, și necesită intervenții suplimentare de urgență, comisia poate aproba continuarea tratamentului în cadrul clinicii din străinătate, în baza unui document justificativ eliberat de către reprezentanții clinicii, care va cuprinde diagnosticul, tipul de tratament ce urmează a fi efectuat și costurile pe care le implică acestea, la solicitările direcțiilor de sănătate publică”, conform ordinului.