În lumea minunată a copiilor. Andrei Ciobanu vs Petru Petrariu

Avem doi invitați speciali în această ediție a Interviului în oglindă. Andrei Ciobanu și Irina Enea au format, acum aproape doi ani, Compania Andirino, iar Petru Petrariu a fondat, împreună cu soția sa, Gabriela, Teatrul Așchiuță. Cele doua trupe de teatru pentru copii au ca menire să îi distreze pe cei mici și nu numai, deoarece la spectacolele lor participă și părinții sau bunicii prichindeilor. Însă puțini știu câtă muncă este în spatele cortinei, cât efort și câtă dăruire necesită punerea în scenă a unui spectacol reușit. Despre toate aceste provocări au acceptat să ne povestească Andrei Ciobanu și Petru Petrariu.

0
390

Andrei Ciobanu: ”Cel mai emoționant e când, după spectacole, părinții ne mulțumesc pentru că i-am captivat pe cei mici. Un părinte e fericit când copilul său e fericit”.

Petru Petrariu: ”Oferim publicului ieșean o alternativă la teatrul jucat în sală”.

 

1. Cum sunt copiii ca public? Adică sunt mai exigenți decât adulții?

Andrei Ciobanu: Publicul spectator format, în mare parte, din copii este, în principiu, mai exigent decât cel adult, pentru că cei mici trebuie să fie captați în permanență de ceea ce se întâmplă pe scenă: de poveste, de decor, de costume, muzică, lumini etc. Dacă lor nu le place, îi iau de mână pe părinți și pleacă. Drept urmare, spectacolele noastre sunt speciale și includ copiii ca parte activă în poveste. Nouă ne place să-i tratăm pe copii ca pe niște oameni mari și să le oferim tot ceea ce e mai bun. Pentru a vă convinge, vă invităm să ne vizitați pe facebook.com/companiaandirino.

Petru Petrariu: Copiii sunt mult mai exigenți decât adulții, e perfect adevărat. Ei sunt și foarte sinceri, nu neapărat la primul contact, dar, până la sfârșitul spectacolului, se vede lucrul acesta.

 

 

2. Cum vă alegeți spectacolele?

Andrei Ciobanu: Piesele noastre de teatru sunt scrise de noi și sunt bazate pe povești actuale. În spectacolele noastre, e posibil orice: Rapunzel se poate întâlni cu Belle sau Aurora cu Batman etc. Am observat că cei mici sunt captivați de personajele de desene animate. Dar, asta nu înseamnă că nu abordăm și povești clasice, doar că le adaptăm pentru a căpăta o interfață mai actuală și mai pe înțelesul copiilor.

Petru Petrariu: Spectacolele le alegem în funcție de vârsta copiilor, cel mai important lucru este să ne adresăm cu povești adaptate vârstelor lor. Apoi, avem și niște teme referitoare la sănătate sau circulația rutieră – ca să vă dau doar două exemple – sau, pur și simplu, alegem povești din literatura universală pe care le traducem în spectacolul nostru.

3. Ați fost în situații dificile, adică, mai direct spus, ați primit fluierături în loc de aplauze?

 

Andrei Ciobanu: Noi nu suntem niciodată în situații dificile, decât atunci când le provocăm chiar noi. Când lucrezi cu copiii, trebuie să deții controlul. Poți provoca o situație aparent dificilă, dacă asta ajută la poveste, dar tot timpul știi cum vei rezolva respectiva situație.

 

Petru Petrariu: Noi am ales un segment de copii care au o anumită vârstă la care abia își formează deprinderile. Așa că ei, de fapt, nu știu să fluiere la spectacol, precum cei mari. Dar am avut și momente dificile.

 

4. Cum ați acționat în acele momente?

 

Andrei Ciobanu: Copiii sunt imprevizibili, deci te poți aștepta la orice din partea lor. Dar, spectacolele noatre sunt interactive și improvizăm foarte mult. De asta, un copil poate vedea un spectacol de două ori și nu se plictisește. Sunt unele momente când copiii devin chiar personaje, îi provocăm la dialog, devin chiar ei eroii poveștilor. Dansăm cu ei, cântăm cu ei, deslușim mistere împreună, îi invităm pe scenă să învingă personajele negative etc.

 

Petru Petrariu: A trebuit să arătăm că avem tact, în primul rând, să evităm acele momente tensionate. Sau încercăm să pregătim copiii înainte de a începe spectacolul, adică ei trebuie să știe că zâna e zână, că vrăjitoarea nu e chiar atât de rea, și că toate lucrurile se vor întâmpla aici, pe scenă, chiar dacă este foarte aproape de copii.

 

5. Care a fost cel mai emoționant moment?

 

Andrei Ciobanu: Toate momentele de după spectacole sunt emoționante, când copiii vin să facă poze cu noi, ne îmbrațișează, nu mai vor să plece acasă sau vor să meargă cu noi acasă. Emoționant e și când ne recunosc copiii pe stradă și ne strigă după numele unor personaje. Dar, cred că cel mai emoționant e când, după spectacole, părinții ne mulțumesc pentru că i-am captivat pe cei mici. Un părinte e fericit când copilul său e fericit.

 

Petru Petrariu: Poate cel mai emoționant moment din viața noastră de artiști de 25 de ani a fost acela în care păpușile noastre au reușit să atragă copiii, chiar și pe cei cu handicap locomotor sau psiho-motor. Am fost foarte impresionați atunci când am susținut spectacole la câteva centre unde copiii pur și simplu tremurau de emoție în fața păpușilor.

 

6. De ce ați ales să faceți spectacole pentru copii?

 

Andrei Ciobanu: Pentru că ne plac copiii, ne place zambetul lor sincer, privirea lor caldă, onestă și plină de emoție. Dar, nu facem doar spectacole pentru copii, avem și spectacole de teatru pentru adulți, avem și spectacole de animație pentru copii, ateliere creative pentru cei mici, face painting și multe altele. Deci, spectacolele de teatru pentru copii reprezintă doar o mică parte din ceea ce oferim publicului nostru.

 

Petru Petrariu: Eu am fost scenograf și sculptor de păpuși la Teatrul de Stat sau Teatrul Luceafărul cum se numește acum. Am lucrat foarte mulți ani în această instituție și bineînțeles că am avut o atracție față de copii. Acolo, la Teatrul de Stat, am cunoscut-o pe cea care avea sa îmi devină soție, pe Gabriela. După Revoluție, și Gabriela, și tatăl ei, m-au îndemnat să începem o activitate independentă. Am decis să oferim publicului ieșean o alternativă la teatrul jucat în sală. Noi am ales să practicăm teatrul mobil, care vine în fața copilului.

 

7. Cât de greu (sau ușor) este să fii pe cont propriu?

 

Andrei Ciobanu: Ne dorim să fim de actualitate și investim constant în produsele noastre, pe care le livrăm publicului. E drept, e destul de costisitor să fii mereu la înălțime, dar dacă vrem să nu ne dezamăgim publicul, trebuie să ne înnoim mereu costumele, decorurile, recuzita. Urmărim mereu ce apare nou pe piața din domeniu sau ce și-ar dori copiii, pentru a putea să achiziționăm și noi acele produse. Investim și în aparatură audio, lavaliere, boxe, recuzită etc. Deci, una peste alta, nu e ușor, dar dacă cei mici sunt mulțumiți și fericiți, misiunea noatră e reușită.

 

Petru Petrariu: Pentru noi, la început, a fost cumplit. Lumea nu înțelegea rolul teatrului particular. Apoi, copiii nu erau pregătiți să vină teatrul la ei. Am ales calea care s-a dovedit foarte bună – să venim cu păpușile cât mai aproape de spectatori. Ne-a fost foarte greu, dar am deschis ușa larg pentru toți cei care au venit după noi. În Iași sunt câteva trupe care merg alături de noi, care au învățat de la noi, și a fost greu pentru că a trebuit să ne asigurăm o bază materială și să facem totul absolut singuri. Nu am avut niciodată sponsori sau ajutor din partea cuiva. În cei 25 de ani de activitate, am extins paleta colaboratorilor în județele Moldovei – Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui. Dar nu am neglijat nici Iașul; de altfel, când am decis să înființez Teatrul Așchiuță, m-am gândit la publicul cel mic ieșean. Avem un repertoriu foarte bine pus la punct, care cuprinde 32 de spectacole din toate domeniile.

 

8. Care este cel mai bună perioadă (din punct de vedere financiar, firește) pentru spectacole?

 

Andrei Ciobanu: Ne-am dori să descoperim și noi rețeta perfectă pentru o perioadă cea mai bună din punct de vedere financiar. Pană la urmă, ca în orice business privat, ai cât muncești și cât investești. Nu mai există cerere, nu mai funcționează. Dar, din fericire, noi nu ducem lipsă de cerere. Avem multe evenimente și primăvara și toamna și chiar vara, când teoretic toată lumea e în concediu. De exemplu, vara aceasta am avut evenimente în fiecare weekend, în diferite locații din Iași, dar și în comunele și orașele din județul nostru și cele învecinate. Iar faptul că oamenii ne recomandă și primim oferte noi ne bucură și le mulțumim. Dacă ar fi totuși să alegem cea mai bună perioadă din an, aceasta ar fi luna decembrie, când Moș Crăciun și ajutoarele sale trebuie să ajungă la toți copiii care au fost cuminți!

 

Petru Petrariu: Pentru că ne adresăm școlarilor mici și copiilor de grădiniță, și chiar celor de la creșe, cea mai bună perioadă pentru noi este anul școlar. Spectacolele sunt în strânsă legătură cu activitățile lor școlare. În Săptămâna altfel, mergem în fața copiilor și le arătăm chiar și cum se construiesc păpușile.

 

9. De ce să vină lumea la spectacolele dumneavoastră?

 

Andrei Ciobanu: Pentru că, lăsând la o parte falsa modestie, suntem unici în Iași în ceea ce facem. Suntem originali, avem spectacole interactive, care plac deopotrivă și celor mici, dar și celor mari. Și pentru că nu facem doar teatru pentru copii, ci oferim tot ceea ce și-ar putea dori cineva pentru copilul său din punct de vedere artistic. Dar, nu încurajăm oamenii să vină doar la spectacolele noatre. Invităm pe cei care citesc acest interviu să vizioneze și spectacolele altor trupe independente de teatru și pe cele ale instituțiilor de stat. Concurența este benefică și până la urmă, în artă nu ar trebui să fie o concurență, ci mai degrabă o colaborare.

 

Petru Petrariu: Teatrul Așchiuță s-a făcut vizibil și în spații care nu sunt convenționale, adică chiar prin mall-uri, parcuri, spații de joacă; pentru aceste motive copiii sunt atrași de forma spectacolelor noastre. Teatrul de păpuși are imagine, text, sunet, foarte multă culoare. Textele sunt făcute de soția mea, Gabriela, şi, spunem noi, sunt plăcute, fără vulgarități. Avem și spectacole pentru copiii de la creșă, este foarte important ca și princhindeii să fie familiarizați cu spectacolele. În al doilea rând, îl respectăm pe autorul poveștii, chiar dacă intervenim cu dialoguri. Scenografia și păpușile sunt elemente care îi impresionează pe copii, și, poate de aceea teatrul nostru a avut priză la public. Căutăm ca și sunetul să fie foarte curat, de aceea cheltuim mulți bani pentru aparatură. Apoi, fiecare spectacol este înoțit și de părți interactive, adică fie la început explicăm ce urmează să arătăm copiilor, fie că spunem un cântecel care este legat de subiectul spectacolului. La sfârșit se face un fel de fixare a cunoștințelor. Nu în ultimul rând, este foarte important faptul că toate spectacolele noastre sunt realizate cu specialiști, cu profesioniști, cu muzicieni , actori.

 

10. Care ar fi, la acest moment, cea mai mare provocare?

Andrei Ciobanu: În această vară am lansat un concept nou de spectacol, pe care l-am prezentat deja la evenimente mari, cu mii de oameni. Dar publicului ieșean încă nu l-am livrat. Un show interactiv de animație, plin de culoare și lumină, cu efecte speciale, bazat pe prezența mai multor personaje Disney. Ce fac ele? Ce povestesc? Cum dansează și cântă? Și mai ales, cum se distrează cu copiii, puteți afla pe 8 septembrie, la Bojdeuca Ion Creangă, de la ora 11.00.

Petru Petrariu: Iaşul este un oraș cultural. Avem aici Facultate de Teatru, din care ies mulți actori, mânuitori de păpuși foarte bine pregătiți. Din nefericire însă, mulți ne părăsesc. Iar cei care rămân, foarte puțini, se luptă, ca și noi, să câștige pentru a trăi. Cred că cea mai mare provocare ar fi să găsim un singur sponsor care să înțeleagă proiectele noastre. Avem proiecte destinate copiilor cu dizabilități, proiecte pentru copiii de la sate, proiecte pentru copiii bolnavi de cancer. Pentru aceștia din urmă am mers la spital cu spectacole gratuite! Avem și un proiect tematic – în ultimii 15 ani am mers la Bojdeuca Ion Creangă și, în fiecare vară, amfiteatrul era plin. În aceste 15 stagiuni, niciuna nu a fost sponsorizată. Dacă am găsi un sponsor, atunci publicul ar putea avea acces gratuit la spectacolele de la Bojdeucă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments