Justiția devine veriga slabă a guvernului nou de la Chișinău

Toată lumea care urmărește viața politică de la Chișinău ştie că justiția a fost principalul element care a dus la slăbirea instituțiilor statului după zece ani de la debarcarea regimului lui Vladimir Voronin și acapararea vieții publice de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. De altfel, Republica Moldova a reformat continuu domeniul justiției inclusiv în perioada comunistului Voronin, dar mai ales, cu susținere financiară din partea Uniunii Europene, în perioada 2009-2019. Banii s-au cheltuit până în momentul în care Comisia Europeană a sistat finațarea în 2016, însă milionele investite și salariile majorate ale judecătorilor nu au adus rezultatele mult așteptate.

0
130

Maia Sandu și Andrei Năstase promiteau începând cu protestele din 2015 că reforma justiției este principalul punct ce ar trebui inclus în agenda de guvernare. Totuși, de la a spune și până la a te ține de cuvânt e o cale lungă, iar în aceste momente, veriga slabă a guvernului condus de Maia Sandu o reprezintă chiar domeniul justiției.

Ministrul Justiției pleacă în vacanță după o lună de mandat

În primul rând, chiar de la început s-a simțit că există probleme la capitolul justiției în guvernul Maiei Sandu. Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO și cel care a fost numit ministrul Justiției o dată cu preluarea puterii de noua coaliție de la Chișinău, și-a dat demisia după câteva zile de mandat. Motivul a fost unul care a trezit multe suspiciuni în societatea civilă, dar acesta a fost rezumat de fostul ministru ca o cauză importantă pentru a renunța la mandat.

Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției la Chișinău: ”În perioada lucrului asupra Planului de Acțiuni în domeniul Justiției, eu am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal, care, din păcate, potrivit Constituției Republicii Moldova fac imposibilă activitatea mea în calitate de Membru al Guvernului.”

Maia Sandu a fost nevoită să caute un nou ministru al Justiției, iar candidatura sa a picat pe o reprezentantă a societății civile – Olesea Stamate, care activa președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. De altfel, o necunoscută pentru majoritatea cetățenilor, aceasta activează de mai mulți ani în societatea civilă și a făcut parte din persoanele care au fondat Platforma Civică Demnitate și Adevăr, care s-a transformat apoi în partidul politic Platforma DA, condus în acest moment de Andrei Năstase.

De altfel, prima gafă a noului ministru al Justiției a venit la peste o lună de la preluarea funcției, când, în plin concurs pentru alegerea a doi judecători la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii, Olesea Stamate a anunțat că pleacă în vacanță, dar lasă indicații ”prețioase” pentru ceilalți membri, și anume să nu fie admiși în concurs câțiva candidați.

Olesea Stamate, ministrul Justiției de la Chișinău: ”În contextul alegerii celor doi judecători la Curtea Constituțională de către CSM, și dat fiind faptul că nu voi putea participa la ședința în cauză, am transmis către CSM o notă de poziție în care recomand analizarea, cu mare atenție, a dosarelor unor candidați asupra cărora au fost ridicate semne de întrebare vizavi de integritatea sau profesionalismul lor, alții fiind excluși din competiție la Parlament sau Guvern pe motiv că nu au intrunit criteriile inaintate.”

Concursurile pentru judecătorii Curții Constituționale sunt criticate de societatea civilă

De altfel, Olesea Stamate a revenit peste câteva zile din concediu pentru că făcea parte din comisia pentru alegerea a altor doi judecători pentru Curtea Constituțională, de data aceasta aleși de Guvern, unde președintele comisiei a fost chiar premierul Maia Sandu.

Cu toate acestea, și concursul organizat de Guvern pentru judecătorii constituționali s-a finalizat cu critici din partea societății civile. De data aceasta pentru că în loc de doi candidați, comisia condusă de Maia Sandu a ales patru. Acest lucru însă a dus la critici că această alegere ar veni pentru ca să-și lase mai mult teren de negociere în cadrul alianței cu Andrei Năstase și socialiștii lui Igor Dodon.

Un procuror interimar care a instrumentat dosarul lui Dorin Chirtoacă

De altfel, lucrurile nu merg bine nici în cealaltă parte a reformei justiției. Or, la Chișinău a fost ales procuror general interimar Dumitru Robu, cunoscut pentru că a instrumentat dosarului  licitaţiei privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care este vizat fostul primar Dorin Chirtoacă. Ca urmare a acestui dosar, Dorin Chirtoacă și-a dat demisia de la Primăria Chișinău, iar oficialii europeni au catalogat dosarul ca fiind unul politic, instrumentat de guvernarea oligarhului Plahotniuc pentru a elibera fotoliul de manager al capitalei moldovenești.

Un socialist ales nou director la Centrul Anticorupție

Nici pe segmentul de luptă cu corupția nu s-au făcut mai mari pași la Chișinău. Chiar dacă Andrei Năstase și Maia Sandu au cerut ani în șir depolitizarea Centrului Național Anticorupție, în final, concursul pentru șefia acestei instituții a fost câștigat de Ruslan Flocea. Acesta, în ultimii ani, a fost secretarul general al aparatului Președintelui Igor Dodon. Acesta a fost votat de o majoritate covârșitoare de deputați atât ai partidului condus de Maia Sandu, cât și din partidul lui Andrei Năstase, chiar dacă aceștia au căutat să se scuze pentru rezultatele concursului.

După vocile critice din partea societății civile, premierul Maia Sandu n-a avut decât să constate că acel concurs ”n-a fost onest” și că ”partidele politice nu pot organiza concursuri autentice”.

„Nu a fost un concurs onest şi toată lumea a putut să vadă asta după ce a fost publicată lista de pontaj. Vă amintesc că PAS are un singur membru în această comisie, Blocul ACUM are doi membri. În general, concursul s-a făcut în conformitate cu prevederile legii. În lege scrie că comisia juridică e cea care organizează concursul, nu spune că comisia creează o echipă imparţială care să facă acest lucru. Am avut o comisie în care un partid a avut mai multe voturi şi ei care au evaluat din partea acestui partid au fost părtinitori.”

Chiar dacă mai e doar o singură funcție ce urmează să completeze structura sectorului justiției de la Chișinău, cea de procuror general, din evenimentele ce au avut loc până acum se vede clar că reforma justiției din Republica Moldova nu pornește în forță, ba chiar șchiopătează pe toate pozițiile.

În concluzie, unicul care beneficiază acum de pe urma acestor schimbări în sistemul justiției este Igor Dodon, or acesta are emisari noi în funcțiile cheie atât la anticorupție, la Curtea Constituțională, cât și la procuratură. Guvernul, dar și Maia Sandu aproape zilnic sunt criticați de modul în care coordonează practic cea mai importantă reforma. Așa că, nu ne rămâne decât să vedem cât timp rezistă ministrul Justiției Olesea Stamate, or, în această conjunctură ea este veriga slabă a reformei justiției.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments