După zece ani de conducere a Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu”, managerul Lucian Eva a reușit să implementeze zeci de proiecte, atrăgând investiții de milioane de Euro, reușind să ridice performanțele spitalului la cele mai înalte strandarde chiar și de peste graniță. Iar pacienții au ajuns să fie tratați ca și într-un spital din Europa.
„Dacă ar fi să facem un bilanț financiar, la nivelul spitalului nostru, astăzi, cifrele stau cam așa: 30 de milioane de Euro buget în acest an, față de 4,5 milioane de Euro buget în 2010, după care avem 12,5 milioane de Euro investiții până în acest moment derulate deja și încheiate la nivelul spitalului, toate fiind implicate în aparatură medicală de înaltă performanță în ceea ce noi numim tehnologizarea spitalului. Excedent bugetar ca și o medie de 1,5 milioane de Euro în fiecare an”, a declarat prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu” Iași.
Sistem complet de anestezie, ventilație și monitorizare, StealthStation S7 Neuronavigație, Endoscop, IRM Aperto Hitachi, Angiograf SIEMENS Axiom Artis dFA, CT Toshiba Aquilion şi Philips Aura, Sală de opretaţie modernă, Radiologie mobilă, Sistem de ablaţie, Microscoape intraoperatorii. Toate acestea fac parte din aparatura de ultimă generație a spitalului. Cu ajutorul facilităților tehnice ale aparatelor se pot diagnostica afecţiuni traumatice, vasculare, degenerative, tumorale cranio-cerebrale şi ale coloanei vertebrale, specifice profilului spitalului, dar şi afecţiuni asociate la nivel toraco-abdominal şi articular.
Spitalul de Neurochirurgie are cel mai modern sistem de serioangiografie biplană din România.
„O chirurgie fără sânge”
Iar investițiile nu se opresc aici. Prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie are planuri mari și pentru acest an.
„În acest an derulăm investiții de aproximativ 20 de milioane de Euro, însemnând proiecte mai importante. În primul rând, vorbim de implementarea laboratorului de radiochirurgie stereotactica de tip knife care va modifica profund neurochirurgia în această zonă, dar și în România. Vorbim practic de o chirurgie fără sânge, în care pacienții cu leziuni care au indicație pentru acest tip de tehnologie, vor fi tratați fără să fie tăiați, fără să doară, totul va fi în acceași zi, cu rată de control a leziunii de aproape 100 %. Nu o să mai fie nevoie de tratamente medicamentoase sau intervenții chirurgicale. Este un proiect de suflet și îl voi implementa undeva la începutul anului viitor. Aș vrea să adaug că această investiție este în jur de șase milioane de Euro, fonduri suportate de către Consiliul Județean Iași. Vorbim de un RMN 3 Tesla funcțional, pentru că spitalul este în momentul de față în faza de dezvoltare, astfel încât poate să facă și cercetare, iar investiția este undeva la două milioane de Euro din fondul Ministerului Sănătății. Vorbim de o sală hibrid pentru pacienții care au accidente vasculare, cum este infarctul la inimă, așa este și infarctul la creier și atunci, în această sală care presupune un tomograf de ultimă generație, sistem de serioangiografie biplane, în două minute putem pune diagnosticul. După care vorbim de dotarea blocului operator cu mese de operații robotizate de această dată, extrem de performante. Iar valoarea totală a investiției fiind de opt milioane de lei, fonduri de la Ministerul Sănătății”, a mai precizat prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu” Iași.
Aparatură performantă – scăderea costurilor în sistemul de asigurări
Pe lângă faptul că ușurează munca medicilor, dar și suferinința pacienților, aparatele de înaltă performanță pot aduce reduceri spectaculoase și în bugetul Ministerului Sănătății.
„Scopul final al acestor proiecte este tehnologizarea spitalului și asta pentru că medicina modernă implică tehnologie. Chiar dacă tehnologia este scumpă, costisitoare de întreținut, dar face un lucru major și anume actul medical este mult mai facil și mai simplu de suportat de către pacient. Plus că medicul este în siguranță, pacientul devine din “obiect” al actului medical partenerul echipei medicale, durata de spitalizare este mult mai scurtă, recuperarea mult mai rapidă. Chiar dacă în sistemul spitalului vor crește costurile, în sistemul de asigurări de sănătate acestea va scădea. Studiile făcute astăzi în lume, arată că tehnologizarea actului medical duce la scăderea costului în sistemul de asigurări la nivel global cu aproximativ 30 %”, a mai spus prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu” Iași.
Astfel că la Iași, în Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu” ajung cele mai dificile cazuri, dar și complexe din țară pe orice tip de patologie. În momentul de față unitatea medicală nu are concurență, în România fiind peste toate clinicile.
„În toți acești zece ani în care reprezint spitalul acesta ca manager mi-am propus un lucru simplu, un act medical corect pentru pacienții care se adresează acestei unități medicale. În ciuda lucrurilor excepționale sau care sunt cu impact social major, în realitate, în acest spital se întâmplă un fapt banal, adică un act medical corect pentru o societate europeană. Nu este nimic excepțional în povestea asta. De unul singur nu le poți face pe toate. Toate aceste lucruri s-au putut întâmpla și se întâmplă datorită faptului că majoritatea corpului medical a ajuns la maturitatea profesională astfel încât aceste fapte, evenimente și lucruri să se poată întâmpla. În momentul de față ,acest spital este cu cel puțin zece ani înaintea multor spitale de profil din această țară. Viitorii 20 de ani medicina va fi robotizată fără discuții și vom trece la un alt mod de medicină, cea informațională. Totul se va produce pe baza unui cod, știind codul bolii pacientul se va vindeca singur. Acestea sunt noile concepte care se dezvoltă în lume. După ce ajungem la nivelul de tehnologizare putem implementa aceste proiecte și aici mă refer la nivelul în care o să evaluăm indicatorii de calitate a vieții pacientului, care sunt foarte importanți”, a mai spus prof. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Prod. Dr. N. Oblu” Iași.