Proiect: Cartelele preplătite să poată fi luate numai dacă se dau datele personale și o copie a buletinului

Cei ce doresc să cumpere o cartelă telefonică preplătită din țara noastră vor trebui, peste nu multă vreme, să furnizeze magazinului anumite date personale, dar și o copie a actului de identitate, conform unui proiect legislativ pus recent în dezbatere publică la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

0
27

Modificările privind vânzarea cartelelor telefonice sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care a fost pus azi în dezbatere publică de către MCSI și care, pentru a se ajunge să se aplice, are nevoie de aprobarea Executivului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă prevede, printre altele, ca cei ce vor să cumpere cartele preplătite să furnizeze operatorului de telefonie mobilă o serie de date de identificare, dar și o copie a unui act de identitate valabil. Mai exact, cumpărătorii de cartele telefonice vor trebui să furnizeze date precum numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu.

Persoanele străine care vor să cumpere cartele preplătite trebuie să transmită operatorului de telefonie mobilă, pe lângă datele de mai sus, și data nașterii sau seria și numărul actului de identificare, precum și țara care a emis documentul.

În cazul persoanelor juridice, se vor colecta date privind denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, dar și datele personale ale reprezentantului firmei.

În cazul în care pierde sau îi este furată cartela preplătită, utilizatorul acesteia va avea la dispoziție trei zile pentru a anunța evenimentul la operatorul de telefonie mobilă, care va trebui să blocheze cartela telefonică.

Datele colectate la cumpărarea de cartele telefonice vor fi trimise numai către cei ce administrează sistemul unic pentru apeluri de urgență, ele fiind șterse la cel mult șase luni de când sunt dezactivate cartelele.

Condiționarea vânzării unei cartele telefonice de furnizarea datelor de identificare a cumpărătorului nu este o idee nouă. Mai exact, măsura colectării de date personale la cumpărarea cartelelor telefonice a fost inclusă, pentru prima oară, într-un act normativ care, în 2014, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României.

O a doua încercare de a schimba modul în care se pot cumpăra cartelele preplătite în țara noastră a fost făcută în 2016, atunci când un proiect de act normativ ce condiționa vânzarea cartelelor preplătite de furnizare datelor personale a fost pus în dezbatere publică, dar acesta nu a trecut prin întregul parcurs legislativ și nu a ajuns să se aplice.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie să fie adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments