„Transilvania, noua Toscana a Europei” | Comparația făcută de Financial Times între satele săsești și cele din Italia, cunoscute în întreaga lume

0
122

Jurnalistul Financial Times Andrew Eames a petrecut câteva zile în satele săsești din Transilvania și a fost impresionat de simplicitatea si naturalețea vieții de aici. Ideea de a compara această regiune cu Toscana i-a dat-o însă tocmai un italian.

”Luam un prânz din produse proaspete, lângă o stână transilvăneană, vorbind despre atractivitatea din ce în ce mai mare a acestei regiuni relativ obscure din Europei, pentru un anumit tip de turiști. În momentul în care a menționat Toscana, m-am uitat din nou în jurul nostru. Masa lungă, acoperită cu o pânză de in sub stejarii care țineau umbră, într-o vale cu pajiști de flori sălbatice, deasupra unui sat cu nume cu rezonanță italienească – Florești – în care casele învechite erau dominate de o biserică străveche, fortificată, care strălucea în soarele de vară. Da, acesta ar putea fi Toscana, cu un alt nume”, continuă jurnalistul în articolul intitulat ”Transylvanias growing reputation as the new Tuscany”.

Desigur, el a comparat și prețurile dintre cele două regiuni, aspect la care Transilvania stă mult mai bine decât Toscana. ”Pe masă aveam nouă feluri de brânză – capră, oaie și vacă – cu roșii, ardei și pâine făcută din faină de cartofi și carne de oaie care urma să ne fie servită cu mămăligă. Toate pregătite de cioban și soția sa pentru noi. Totul pentru 10 euro de persoană. Puteam să înțeleg la ce se referă Giulio. Puteam să închid ochii și să mă văd în Chiantishire, mai ales că băutura din prune pe care o aveam în pahar și care e numită pălinkă, avea destulă putere cât să mă facă să zbor până acolo”, scrie Eames. În continuare, jurnalistul vorbește în articolul său despre vizita în alte localități săsești din Transilvania, despre cât de ieftine sunt aceste case pentru străini și cum tot mai multe persoane din alte țări vin și se stabilesc aici după ce se îndrăgostesc de stilul simplu și arhaic de viață de aici. ”Văzând că am fost intrigat de întreaga idee de nouă Toscana, Giulio, căsătorit cu o româncă, s-a oferit voluntar să-mi arate satul lui.Pe drum, el a dezvoltat analogia cu regiunea italiană. Toscana, a spus el, a fost descoperită ca o destinație de vacanță de aristocrația britanică care făcea Marele Tur. În mod asemănător, Transilvania i-a atras pe britanici în frunte cu prințul Charles, care și-a cumpărat mai multe case aici pe care le vizitează în fiecare an și este un susținător entuziast al vieții de aici. Prințul a fost un dar de la Dumnezeu, a spus Giulio. Face acest loc cool […]. Satul lui Giulio, Mesendorf, părea adormit când am ajuns. Există mai mulți cai și căruțe decât mașini. Multe dintre case sunt încă neocupate și sunt incredibil de ieftine. Până acum a cumpărat patru, pornind de la 10.000 de euro și are în plan să cumpere școala veche și poate chiar să deschidă un restaurant aici. El are deja un restaurant italian în București, dar Mesendorf este locul unde vrea să se stabilească împreună cu copiii săi.
”Ca toate celelalte sate săsești – și spre deosebire de Toscana, situată pe dealuri – Mesendorf se cuibărește într-o vale, casele sale sunt dispuse de o parte și de alta a unui pârâu într-o geometrie de acoperișurilor roșii. De fapt, aceste sate sunt atât de ordonate încât, dacă privești din turnul oricăreia dintre bisericile de aici, ai spune că Atotputernicul ar fi decretat că văile Transilvaniei ar trebui să aibă parchet. Casele în sine sunt foarte atrăgătoare. Fațadele sunt vopsite în culori pastel, adesea cu motive florale și religioase și între ele se află un perete înalt, cu o poartă formidabilă, protejând o curte interioară mare, care se continuă până în spate, la livada și grădina de legume care oferă suficient rod pentru a hrăni gospodăria”, scrie Eames.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments