Veni, vidi, vici

Chiar dacă premierul României, Viorica Dăncilă și-a anunțat vizita la Iași, iar președintele PSD, Maricel Popa a făcut toate eforturile posibile pentru ca aceasta să fie primită ca la carte, într-un final mesajul a fost unul singur. Iașul nu va obține niciun sprijin de la Guvern în privința celor două mari proiecte, cel al Spitalului Regional de Urgentă Iași, dar și autostrada mult visată. La plecare, premierul Viorica Dăncilă nu a precizat nici măcar un termen de începere a lucrărilor sau ce pas va urma în derularea acestor două mari proiecte. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica susține că a fost vizita cea mai lipsită de substanță de până acum a unui premier în Capitala Moldovei.

0
455

Vizita Vioricăi Dăncilă nu a schimbat cu nimic dezvoltarea proiectelor importante ale Iașului. Premierul s-a întâlnit cu membrii PSD Iaşi și s-a plimbat prin două spitale cu renume din Regiunea Moldovei. Cât despre cele mai importante proiecte ale Iașului nu s-a anunțat nicio schimbare.

„Din păcate, vizita de săptămâna trecută a fost una dintre cele mai lipsite de substanță vizite ale tuturor prim-miniștrilor de la revoluție până acum, cel puțin. Și asta pentru că nu a atacat niciun subiect concret care să poată să fie prezentat cu un termen și care să poată reprezenta o speranță pentru cei interesați.

Nu ne mai ducem spre autostradă că se pare că e mult prea departe decât credem noi acum. Spitalul Regional de Urgență care avea proiectul finalizat, a trecut prin Guvernul României, aprobați indicatorii economici ai acestuia și urma doar să fie prezentat Comisie Europene spre finanțare. Asta se întâmpla începând cu 2017 și suntem în 2019. Un proiect care ar fi putut fi foarte frumos lansat la Iași, într-o vizită politică dar să se fi precizat că punem primul țăruș, batem primul țăruș la Spitalul Regional de Urgență Iași.

Nu a avut nici această șansă Regiunea de N-E, motiv pentru care consider că vizita a fost total sterilă, prea politizată și din punctul meu de vedere și lipsită de rezultat pentru ea, pentru că nu a avut o atmosferă foarte plăcută. Și clar nu are de unde să își scoată un capital politic de aici”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Rămânem fără Spital Regional și fără autostradă?

Mihai Chirica se aștepta ca vizita premierului să anunțe și termenele de începere a lucrărilor pentru cele două proiecte importante ale capitalei Moldovei. „În mod periodic cerem informări suplimentare de la Ministerul Sănătății asupra stadiului acestui proiect. Din fericire, se și răspunde, dar primim același răspuns stereotipic deja că proiectul este finalizat și urmează a fi depus la Comisia Europerană. Eu cred că există un substrat mult mai greu de înţeles, dar deosebit de periculos pentru România. Faptul că finanţarea Spitalului de Urgenţă atrage şi cofinanţarea Guvernului României. Nivelul deficitului financiar fiind depăşit, având în vedere ce target ne-am luat mai puțin de 2,8 % din PIB, cred că deja este atins și în momentul de față, nu mai poate angaja și alte costuri pentru niciun proiect care vizează România. Se titrează prin presă demararea lucrărilor la un tronson în țară cu o valoare sub o sută de milioane de Euro. Păi ce este 100 de milioane de Euro la o economie ca a României?! Să nu uităm că baronii locali au primit și prin ultimele rectificări aproape 500 de milioane de Euro. Cred că se putea face un efort mult mai mare pentru demararea lucrării autostrăzii. Este clar că nu există putere de înțelegere că trebuie. Că autostrada nu ajută spre capital politic nici pe primarul Iașului, nici pe un alt primar din Regiunea de N-E. Autostrada ar fi ajutat în capitalul politic de guvernământ dacă ar fi început măcar la nivel de autorizație de construire și tot ar fi fost un câștig de capital”, a mai precizat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

„Sfătuită prost să vină cu elicopterul”

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă s-a plimbat cu elicopterul în zona Moldovei. Iar prin acest fapt a demonstrat și ea câtă nevoie are această regiune de o autostradă.

„În plus cred că a fost prost sfătuită să se deplaseze și cu elicopterul. Mai bine lăsa elicopterul undeva la Târgul Frumos și venea cu mașina pe E85 să vadă cam care este coada de mașini dinspre Lețcani spre Iași după amiaza și ar fi înțeles de ce avem nevoie de autostradă”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

  „Am venit de foarte multe ori cu mașina. Este prima oara când vin cu elicopterul. Am spus că o să vin în fiecare județ al țării. Ca să pot să ajung în fiecare județ, trebuie să apelez de multe ori și la acest mijloc de transport, dar am venit de fiecare dată cu mașina, știu acest lucru. Probabil acesta este și motivul pentru care facem toate eforturile pentru a putea dezvolta infrastructura în România, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments