Evenimentul a avut loc la Palatul Culturii, laudatio fiind realizat de acad. prof.univ.dr. Constantin Toma. La eveniment au participat și dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iași, prof.univ.dr. Traian D. Stănciulescu, comandor al Ordinului Militar de România, precum și mai mulți reprezentanți ai mediului academic din Românai și Republica Moldova.
„La membrii Ordinului Militar din România am întâlnit o mulțime de lucruri care îmi erau extrem de apropiate, idei și gânduri pe care le aveam și eu, precum și noțiuni și valori pe care le prețuiam și eu. Totodată, am întâlnit un spirit pe care îl cunoșteam bine și îl trăiam și eu. Mi-am spus că ar fi o cinste pentru mine dacă aș intra în rândul acestor oameni care militează pentru propășirea poporului român, pentru lucruri extrem de frumoase, adevărate și simple. Din păcate, în ultimii ani aceste lucruri au fost copleșite de cuvinte goale, false valori, împrumuturi luate de peste tot și care nu ni se potrivesc. De aceea am decis să accept această invitație care mă onorează”, a afirmat academicianul Bogdan Simionescu.
Col.dr.ing. Adrian Constantin, preşedintele Ordinului Militar de România, a afirmat că această distincție este conferită doar de șapte ani și că în procesul de selecție sunt analizați „intelectuali a căror muncă contribuie la emanciparea națiunii”.
„Filosofia Ordinului este axată pe emanciparea națiunii. Acest lucru este valabil pentru orice nație, nu doar pentru noi. Credem că națiunea este placenta în care se dezvoltă spiritualitatea de mâine. Dacă această placentă nu are un plus de nutrienți degeaba așteptăm ca aceia de mâine să fie mai grozavi decât noi. De aceea națiunea trebuie să treacă printr-un proces de emancipare în care roata motrice să fie academicianul, intelectualul de elită”, a spus acesta.
Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a lăudat activitatea academicianului ieșean și a precizat că „Iașul dă în continuare națiunii române oameni destoinici”.
„Mă bucur că există dorința de pune laolaltă cât mai multe lucruri de cel mai înalt rang din sufletul acestui popor, din rândul celor care formează mediul academic românesc. În acest mod avem șansa de a construi o «armată» care să lupte mai departe pentru propășirea națiunii române. Avem nevoie ca la guvernarea acestei țări să fie oameni cu suflet românesc, care sunt patrioți și au și înțelepciune. Sper ca toți să reușim să contribuim cu cât și cu ce putem pentru ca acest spirit românesc să nu se piardă și să aducem pentru generațiile care urmează după noi ceea ce ne lipsește în momentul de față: speranța de a avea o țară unde să putem munci și trăi frumos!”, a afirmat primarul Mihai Chirica.
Prof.univ.dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale și Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, a comparat filiația între academicianul Bogdan Simionescu și academicianul Cristofor Simionescu cu cea a membrilor familiei Curie.
„Un popor care dorește să se afirme în această lume dificilă și complicată trebuie să fie educat. E nevoie de educație pentru a avea un astfel de popor. În opinia mea, elita se formează prin cercetare. Dacă educația oferă baza, elita popoarelor se formează prin activitatea de cercetare. Însă, trebuie să spunem că astăzi, mai mult decât oricând, cercetarea este dependentă de finanțare. Fără o finanțare adecvată e greu de obținut rezultate în cercetare, e greu să te afirmi pe arena internațională, e greu să spui ceva din partea poporului din care faci parte. Din acest punct de vedere misiunea domnului academician este una de maximă importanță. Ar trebui ca toți cei care pot susține o asemenea misiune să o facă. Bugetele reduse alocate cercetării în ultimii ani subminează această activitate în România, fapt care duce la subminarea formării elitei naționale și afirmarea ei. Sper ca domnul academician Simionescu, odată cu noua calitate, dar și din cea de vicepreședinte al Academiei Române, să aibă puterea de a duce mai departe această misiune”, a declarat renumitul medic chirurg.
Manifestarea a inclus şi un moment cultural-artistic susţinut de poeta Shanti Nilaya și de soprana Diana Bucur, prim-solistă la Opera Naţională Română din Iaşi, alături de violonistul David Marcian. Aceștia au fost acompaniați la pian de Ionela Butu şi Alina Pavalache.
Despre Ordinul Militar din România
Fondat în anul 2008, Ordinul Militar de România este membru EUROMIL – Organizaţia Europeană a Asociaţiilor Militare – cu sediul la Bruxelles. Înfiinţat în 1972, EUROMIL este partener oficial al Parlamentului European, NATO şi OSCE.