Ce mărfuri exportă și ce mărfuri importă Iașul?

Exporturile de mărfuri produse în județul Iași cresc în medie cu zece la sută în 2019 prin comparație cu anul 2018. Însă, suma mărfurilor importate în județ este totuși mai mare decât suma mărfurilor exportate, așa că județul continuă să înregistreze un deficit comercial. Exportăm cea mai mare parte a mărfurilor ieșene în țările Uniunii Europene și importăm tot din uniune. Astfel că ne rămâne pentru celelalte state ale lumii puțin peste 20 la sută din mărfurile exportate și importăm aproximativ la fel din aceste țări. Țara în care sunt exportate cele mai multe mărfuri ieșene este Germania.

0
252

În primele cinci luni ale anului 2019, exporturile free on board din județul Iași care implică un transport maritim fie un transport fluvial de marfă au depășit suma de 438 de milioane de euro. Prin comparație cu aceiași perioadă a anului 2018, suma este cu 10,4% mai mare, atunci când din județul Iași au fost exportate mărfuri în valoare de 411 de milioane de euro. Cea mai mare sumă a exporturilor din 2019 a fost înregistrată în luna martie, atunci când firmele din Iași au exportat mărfuri cu o valoare de peste 93 de milioane de euro.

Totodată, din ianuarie până în mai, în județul Iași au fost importate mărfuri în sumă de peste 447 de milioane de euro. Suma înregistrată este cu peste 20 la sută mai mare decât valoarea mărfurilor importate în aceiași perioadă în 2018. Cele mai multe mărfuri în județul Iași au fost importate tot în luna martie 2019, iar valoarea acestora este de peste 99 de milioane de euro.

Astfel, în județul Iași, în primele cinci luni a fost înregistrat un deficit comercial de aproape 9 milioane de euro. Totodată excedentul comercial în județul Iași a fost calculat în sumă de peste 26 de milioane de euro. Soldul balanței de comerț exterior a județului Iași a fost pozitiv în lunile februarie și aprilie și negativ în lunile ianuarie, martie și mai.

Mărfurile ieșene ajung cel mai des în țările europene

De cele mai dese ori, mărfurile produse în județul Iași ajung pe piețele țărilor Uniunii Europene. Așa că, valoarea exporturilor din Iași către statele Uniunii Europene a atins în primele cinci luni ale anului 2019 suma de 338 milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 77% din totalul exporturilor din județ. Totodată, în județul Iași se importă la fel de mult mărfuri din statele membre ale Uniunii Europene. Din ianuarie până în mai, la Iași au ajuns mărfuri europene în valoare de peste 316 milioane de euro, iar asta înseamnă peste 70 la sută din totalul importurilor făcute în județ. Restul exporturilor și importurilor de mărfuri sunt făcute în județul Iași din alte țări non UE sau de pe alte continente.

Germania, în topul țărilor care importă din județul Iași

De departe, țara care importă cel mai mult mărfuri produse în județul Iași este Germania. Astfel, 23,1 la sută din exporturile Iașului se duc spre cetățenii europeni germani. A doua țară spre care sunt exportate mărfurile ieșene este Franța, care înregistrează 11% din totalul exporturilor județului. Totodată, țara de pe locul trei de import a mărfurilor noastre este Cehia, unde merg 8,6 la sută din exporturile ieșene. Pe locurile patru și cinci a țărilor importatoare de mărfuri ieșene se află Polonia, cu 6,9%, și Ungaria cu alte 6,8%.

Importăm la Iași cel mai mult mărfuri europene

În primele cinci luni ale anului 2019, în județul Iași au fost importate cel mai mult mărfuri din țările Uniunii Europene. Putem spune că mărfurile produse în Germania plac ieșenilor pentru că din această țară ajung 16,8% din mărfurile importate la Iași. Cea de-a doua țară de import pentru județul nostru este Franța cu 16% din totalul importurilor. Italia se regăsește pe cea de-a treia poziție a țărilor de import de mărfuri cu 11,9% din total. Pe locurile patru și cinci a țărilor de unde importăm în județ sunt două țări ce nu aparțin Uniunii Europene. Astfel, din ianuarie până în mai, din China județul nostru a importat 8,5% din total, iar 6,9% am importat mărfuri din Turcia.

Dacă analizăm atent, vedem că balanța comercială pentru primele cinci luni ale anului este excedentară în ceea ce privește operațiunile de comerț exterior derulate cu partenerii din UE și America Centrală și de Nord. Totuși aceasta este deficitară în relația cu țările din Europa care nu sunt membre ale Uniunii Europene, în special Republica Moldova, Turcia, Ucraina și Federația Rusă.

Pe grupele de produse, în cele cinci luni de zile am exportat cel mai mult din județul Iași mașini, aparate și echipamente, acestea având o pondere de peste 61 la sută din total. Totodată, cea de-a doua categorie de produse exportate sunt metalele și articolele din metal, acestea reprezentând aproape 12% din total. Mai exportăm de la Iași multe produse ale industriei ușoare de circa 9% din total, dar și produse ale industriei chimice – peste 5 la sută din totalul exporturilor. Cea mai mică pondere în exporturile județului revine produselor agroalimentare, băuturilor și tutunului.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRigatoni Pasta Bar, secretul pastelor la minut
Articolul următorDaniel Frumusachi, cel mai tânăr somelier din România și Republica Moldova, are deja două recorduri în Guinness Book
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments