Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie la Iași

În perioada 10-17 septembrie 2019 se desfășoară la Iași cea de a X-a ediție a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF).

0
160

Evenimentul are loc anual și alternativ, atât în România, în centrele universitare de tradiție unde au absolvit specialiști iordanieni, cât și în Regatul Hașemit al Iordaniei. Ediția din acest an, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația medicilor absolvenți iordanieni din România, reunește 400 de participanți din ambele țări. Deschiderea oficială a Congresului a avut loc joi, 12 septembrie, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

 

„Iaşul se mândreşte cu Universitatea de Medicină şi Farmacie! Universitatea a devenit o şcoală de ambasadori ai oraşului nostru, transmiţând prin efortul comun al cadrelor didactice, prin conducerea foarte atentă a acestei universităţi faţă de calitatea actului de educaţie, o mare armată de ambasadori care au reuşit de fiecare dată să ne reprezinte cum se cuvine.

 

Iaşul este o capitală a educaţiei româneşti, o capitală istorică, un loc în care s-au îngemănat de fiecare dată lucruri importante pentru această naţiune. De la data absolvirii multora dintre dumneavoastră şi până astăzi, Iaşul a reuşit să devină Oraş Regal, sub patronajul direct al Casei Regale a României şi a Majestăţii Sale Margareta. De asemenea, Iaşul a reuşit să devină anul trecut Capitală Istorică a României, prin lege votată de Parlamentul României şi prin decret promulgat de preşedintele statului, Klaus Iohannis. Două titluri cu care ne mândrim, dar care, de fapt, reflectă munca celor de aici, a mediului academic ieşean, a oamenilor care ne reprezintă cu cinste peste tot în lume.

 

Sigur, cea mai de preţ valoare a unui om rămâne în continuare sănătatea. De aceea, cred că rolul Universităţii de Medicină şi Farmacie devine unul dintre cele mai importante, în contextul în care, faţă de perioadele anterioare, sistemul medical românesc scârţâie. Nu din cauza oamenilor slab pregătiţi, ci din cauza slabei dotări a unei infrastructuri care şi ea scade de la an la an din cauza unei slabe finanţări. Cu toate acestea, medicina românească şi, în special, medicina ieşeană, excelează şi reuşeşte să stea în continuare în topurile internaţionale. Acest lucru se întâmplă prin sacrificiu, printr-o dorinţă permanentă a cadrelor didactice de aici, de la Universitatea de Medicină și Farmacie, de a se autodepăşi.

 

Iaşul este un oraş al toleranţei, un oraş în care studenţii străini de orice limbă şi orice religie se pot simți ca acasă, iar acest lucru este motivat în primul rând prin cultura pe care am reuşit să o sădim aici. Cred că aceste relaţii trebuie continuate, întărite şi multiplicate. În afară de un pachet important de cunoştinţe pe care studenţii iordanieni trebuie să-l acumuleze pentru a performa în ţara lor, este nevoie şi de o capacitate a noastră, a gazdelor, de a accepta interferenţa dintre cele două culturi, de a fi o gazdă bună, de a înțelege diferențele.

 

Este rolul meu ca primar, al autorităţilor din România, al ambasadelor, de a întări acest lucru şi de a încerca să ne creştem numărul de viitori ambasadori din şcolile ieşene”, a declarat primarul Mihai Chirica în deschiderea CORIMF.

 

„Evenimentul își propune să consolideze relațiile bilaterale dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei prin intermediul rețelei de cooperare creată în domeniul medical și prin contribuția unor specialiști de referință”, a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și președintele CORIMF.

 

Programul științific, alcătuit din 78 de prezentări orale și postere, atinge o varietate de teme, atât din domeniul medicinei, cât și din cel al științelor farmaceutice.

 

Iașul este pentru a doua oară gazda acestei manifestări de tradiție: în 2013, la UMF Iași a avut loc cea de a IV-a ediție, precedată de Zilele Româno-Iordaniene. Cu această ocazie, patroana spirituală a manifestării, Alteța Sa Prinţesa Muna Al Hussein, mama regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UMF Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments