Culmea sărăciei la Lungani: au rămas și fără ajutorul social

Comuna Lungani este privită ca cea mai săracă din tot județul și chiar regiunea Nord-Est. Locuitorii de aici trăiesc mai mult din ajutor social. Un control al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale Iaşi a găsit mai multe nereguli prin dosarele înregistrate la Primăria Lungani. Astfel, aproximativ 800 de persoane au rămas fără singurul lor venit.

0
734

Sute de persoane din comuna Lungani nu şi-au mai primit ajutoarele sociale din partea statului pentru că nu aveau dosarele completate sau nu se încadrau în criteriile de eligibilitate pentru că figurau cu bunuri sau terenuri agricole. Pentru a putea beneficia de alocaţii sau de ajutorul pentru susţinerea familiei, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite criterii. În urma unei inspecţii a Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale Iaşi s-a constatat că primăriile din mediul rural nu au dosarele actualizate. Doar anul acesta au fost verificate 40 de Unităţi Adminitrativ Teritoriale unde inspectorii au găsit nereguli. Comuna cu cele mai multe probleme constatate a fost Lungani, motiv pentru care s-au sistat toate plăţile pentru aproximativ 800 de persoane.

”În asistenţa socială nu am identitficat efectiv fraude. Ca erori au fost identificate la UAT-uri. Noi la nivel de judeţ Iaşi, în perioada anului 2018-2019 am făcut un control de fond la 40 de unităţi administrativ-teritoriale unde s-au identificat erori în mare parte privind întocmirea dosarelor de către personalul unităţilor administrativ – teritoriale, întocmirea dosarelor greşit sau au mai fost situaţii în care persoanele beneficiare de ajutor social nu şi-au declarat veniturile corect sau veniturile pe care le-au avut după ce au depus cererea. Nu ştiau că trebuie să meargă la Primărie să declare veniturile. Nu s-au găsit în dosare adeverinţele de la ANAF,  adeverinţele de la Registrul Agricol privind suprafeţele de teren deținute. În mare parte şi specific pe fiecare primărie în parte au fost nereguli”, a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi.

Sume mici dar extrem de folositoare

Ajutoarele nu sunt mari: 141,5 lei pentru o singură persoana, 255 de lei pentru familiile formate din două persoane, 357 de lei pentru familiile formate din trei persoane, 442 de lei pentru familiile formate din patru persoane, 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane, iar 36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie. În ceea ce privesc alocaţiile pentru copii, ele au suferit majorări în anul 2019, judeţul Iaşi înregistrând 180.699 de beneficiari. Ele sunt de 300 de lei pentru copiii cu vârsta până în doi ani, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, ea rămâne de 300 de lei. Din toate primăriile din judeţul Iaşi care au fost suspuse inspecţiei, în comuna Lungani niciun beneficiar nu avea dosarul complet.

”Am dispus la unele primării reevaluarea dosarelor de ajutor social şi alocaţia de susţinere a familiei. Au fost şi primării unde s-au suspendat dosarele din plată având în vedere faptul că s-au găsit dosare necomplete. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale la Primăria Lungani unde s-a constatat că există dosare incomplete şi s-a dispus suspendarea plăţilor la toţi beneficiarii de ajutor social şi alocaţia de susţinere a familiei”, a mai spus directorul AJPIS.

 

Lipsă de asistenţi sociali în primăriile de la ţară

Pe de altă parte, primarul comunei Lungani spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că numărul de asistenţi sociali este mic pentru volumul de muncă.

”În luna iulie s-a făcut sistarea la toate dosarele de ajutor social din cauza faptului că, într-adevăr, multe dintre ele erau vechi şi le mai lipsea câte o anchetă. După ce s-a făcut sistarea la dosarele acestea, au fost puse pe rol. Comuna Lungani este una săracă, oamenii au nevoie de ajutorul social pentru că atunci când ajung să îşi caute un loc de muncă sunt refuzaţi pentru că sunt din satul Crucea”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar, Ioan Corobuţă.

Pentru că oamenii s-au văzut cu veniturile tăiate, au mers la autorităţile locale pentru a vedea de ce nu mai primesc alocaţiile.

”Ulterior, au fost făcute alte dosare noi şi au fost puse în plată o parte dintre ele. Avem în jur de 200 de dosare. Le-am adus la cunoştinţă că trebuie să aducă documente de la medic, de la şcoală, de la AJOFM. Am avut o adunare cu toate satele comunei Lungani prin care i-am anunţat că îşi pot depune dosarele complete. Noi am avut peste 400 de dosare şi aveam doar doi asistenţi sociali care se ocupau şi de una şi de alta. Acum avem trei”, a mai spus viceprimarul.

Toate aceste controale au dus la scăderea numărului de beneficiari din partea statului.

”În perioada anului 2019, chiar de la început, ca număr de beneficiari datorită şi inspecţiei sociale, a modificărilor legislative şi a verificărilor mai riguroase ale inspectorilor a scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social de la aproximativ 7.700 la 6.800 şi la alocaţii de susţinere a familiei de la 11.000 de familii beneficiare la 6.800 şi s-au făcut debite în valoare de 370.000 de lei”, a spus Costel Grojdea, directorul AJPIS.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments