Decât educaţie, mai bine distracţie. Primarul din Belceşti a dat bani la zilele comunei în loc să termine şcoala

O scoală din Belceşti care stă de zece ani în paragină a primit ca prin minune fonduri prin PNDL să fie finalizată. Constructorii s-au dat cu treaba peste cap că elevii să poată începe școala pe 9 septembrie în noua clădire. Primăria urma să asigure utilitățile. Însă banii s-au dus pe distracție la zilele comunei, ce au loc pe 8 septembrie. Decât educație, mai bine distracție!

0
1480

Constructorii s-au dat peste cap cu treaba, iar primăria se ocupă de zilele comunei. Chiar dacă pe data de 9 septembrie începe școala, se pare că pentru primarul localității Belcești mai importantă pare a fi data de 8 septembrie, când organizează zilele comunei unde vor cânta aproximativ 20 de artiști cunoscuți printre care Irina Login și Fuego. Cât despre utilitățile pe care le-a avut de făcut la noul corp de liceu din cadrul campusului școlar nu a avut timp suficient să le finalizeze. Și anul acesta, o mie de elevi vor începe liceul tot în fostele clădiri care stau să cadă. Asta în contextul în care în anul 2008 s-au sistat lucrările campusului, iar acum, după zece ani au fost reluate. Chiar și așa se pare că primarul Constantin Ciobănița nu i-a luat în serios pe constructori și a întârziat cu utilitățile pentru care Consiliul Județean Iași i-a alocat în buget suma de 1,4 milioane lei.

Elevii, lăsați cu ochii în soare la începerea anului școlar

În loc să înceapă noul an școlar într-o clădire proaspăt finalizată, elevii din comuna Belcești se vor bucura doar de o petrecere pe cinste pe care o va da primarul comunei pe data de 8 septembrie, unde pe scenă vor urca aproximativ 20 de artiști printre care Petrică Mîţu Stoian, Irina Loghin, Fuego, Serena, Igor Cuciuc și mulți alții. Cu aceşti bani, primăria ar fi putut asigura utilităţile noii şcoli pentru elevii să înceapă orele într-o clădire modern şi nu într-una care stă să cadă. Mai mult, comuna Belceşti ar fi primit de la Consiliul Judeţean Iaşi 1,4 milioane de lei pentru a asigura acele utilităţi. “Veniți la fața locului și o să vedeți. Veniți la Belcești. Ce depinde de mine eu am făcut, ce depinde de executant chiar acum sunt în șantier. Reporter: Cât au costat utilitățile pentru școală?

Nu am devizul la mine și nu pot să spun și asta pentru că o să fie o recepție parțială și asta pentru că acest campus are cinci corpuri. Și vă rog să veniți la fața locului să discutăm. Am luptat cam cinci ani de zile până am găsit finanțare pentru acest proiect. Dumneavoastră știți cât m-am zbătut eu?! E singurul obiectiv cu specific în țară la care se lucrează. În plus termenul de execuție este un an și jumătate. Este un corp de clădire cu nouă săli de clasă care o să fie dat în folosință. Eu sunt acum în șantier și este posibil să nu fie gata până luni. Totul este tras și utilitățile o să fie funcționale. Este curent, este apă, canalizare. Nu am deviziul în față, cât este partea de contribuție, am buget asigurat ca să fie făcute toate”, a izbucnit primarul comunei Belcești, Constantin Ciobănița.

Efortul constructorilor, în zadar

Constructorii au luat de bune vorbele primarului Constantin Ciobănița că va avea grijă ca utilitățile clădirilor să fie pregătite din timp. Astfel că muncitorii și-au terminat treaba, clădirea este gata, însă nefuncțională. Te poți uita doar la fire și  țevi. Mai durează până vin apa și curentul.

“Contractul cu liceul Craiul este contractul finanțat de Compania Națională de Investiții cu contract de proiectare și execuție, achiziționat prin licitație publică. Ordinul de începere a lucrărilor efective a fost 25 mai 2019. Este vorba despre o lucrare mai complexă unde avem șapte obiective, fiind vorba de un campus școlar, iar valoarea acestui proiect este de peste zece milioane de lei. Primele două obiective sunt corpurile de liceu, tronsoanele nord și sud. Pentru tronsonul nord suntem cu lucrările spre finalizare, iar pentru tronsonul sud am efectuat reparații de fațadă și instalațiile de stingere ale incendiului și cele termice. Problema cea mai mare a acestui liceu este lipsa sălilor de clasă, astfel noi ne-am concentrat cu lucrările asupra tronsonului nord pentru a fi finalizat pentru începerea anului școlar. Chiar dacă termenul nostru de finalizare este 25 martie 2021, cu multă forță de muncă, dar și eforturi materiale am finalizat corpurile de liceu. Au fost aduse și dotările necesare, cum ar fi mobilierul școlar. Din punctul de vedere al executantului, aceste lucrări sunt finalizate și pot intra elevii la cursuri. Acesta a fost obiectul contractului. Clădirea nu este funcțională și asta pentru că utilitățile, racordul la apă, curent, energie electrică și canalizare care face parte din angajamentul UAT Belcești luat către finanțator în baza contractului că vor fi executate din forțe proprii nu sunt finalizate. Clădirea este finalizată, dar nefuncțională din acest motiv, ea este terminată dar nu este funcțională. Elevii nu vor începe anul școlar în noua clădire. Noi sunt în execuție în continuare cu lucările până pe 25 martie și este clar că am depus efortul degeaba. Noi am vrut să ajutăm și am făcut tot ceea ce am putut pentru ca acești elevi de la liceu să învețe într-un corp nou cu opt clase și un laborator”, a declarat constructorul.

Elevii vor învăța în schimburi și anul acesta

Soarta celor aproximativ 1.000 de elevi din Belcești nu se va schimba deocamdată cu nimic. Și anul acesta îi așteaptă aceleași săli ca în urmă cu zece ani, chiar dacă noua clădire a liceului este gata. Conducerea școlii susține că anul acesta copiii vor învăța în săli noi, dar nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

“Nu s-au terminat încă lucrările, dar se vor termina în cel mai scurt timp. Lucrările de campus școlar sunt în derulare. Un corp de clădire va fi gata, sperăm noi, cât de curând, că va fi peste o săptămână, că va fi peste o lună nu știm exact, în funcție de cum derulează lucrările vor învăța acolo în nouă săli de clasă. Se învață în două schimburi așa cum s-a învățat până acum. Problema învățământului în două schimburi va fi rezolvată în momentul în care va fi dat în folosință, în totalitate corpul nou de nouă săli de clasă și abia atunci se va învăța într-un singur schimb. Acum deocamdată se va învăța în două schimburi și vorbim de aproximativ 400 de elevi care vor fi după amiază. Este fundația sau să spun baza proiectului vechi, dar ceea ce se construiește acum este un proiect nou. Lucrările au fost oprite încă din anul 2008 și abia acum situația s-a remediat. Oricum, începutul de an școlar nu este perturbat dacă acest corp de clădire nu se finalizează până pe 9 septembrie. Noi avem corpurile de clădire care sunt absolut normale, sigur că ne dorim să avem și acest corp de clădire. Avem răbdare ca el să fie dat în folosință, să poată să fie autorizat și acesta este un lucru extrem de important. Din câte știu eu de la domnul primar, lucrările sunt în grafic. Noi ce putem să facem este să așteptăm ca acest corp să fie finalizat și să ne fie predate pentru a putea fi folosit”, a declarat Cătălin Baziluc, directorului liceului.

 

Invitații la inaugurare

Puși să comenteze situația de la Belceşti, parlamentarii ieșeni spun că au fost invitați de primar în localitate, însă nu știu exact pentru ce anume. Pentru zilele comunei sau pentru inaugurarea școlii? Este şi cazul Cameliei Gavrilă care susține că a primit o invitație din partea primarului Ciobănița da nu știe exact ce se inaugurează.

 

“Eu am fost invitată la o inaugurare, nu știu ce a terminat domnul primar, vă rog să vorbiți cu dumnealui pentru că era o lucrare începută, după aceea au fost sistări de fonduri, după care a încercat diferite proiecte, erau aproape de finalizare, dar a fost tot amânat și acum am înțeles că săptămâna viitoare va fi o inaugurare. Este un lucru pozitiv pentru că este o comună foarte mare, cu foarte mulți elevi și care are nevoie de o susținere în condițiile în care vrem să dezvoltăm și învățământul professional, tehnic și liceal. Dacă m-au invitat la un asemenea eveniment asta înseamnă că ceva au făcut acolo, nu știu detaliile tehnice”, a declarat Camelia Gavrilă.

 

Între timp primarul Constantin Ciobănița îi ține la curent pe pagina sa de socializare pe cetățenii comunei unde își prezintă investițiile începute după zece ani de mandate. Printre ele se numără şi cel al campusului liceului care a stat în paragină un deceniu. De asemenea, tot pe Facebook, primarul comunei le prezintă locuitorilor și artiștii care vor cânta la zilele comunei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments