Doctorul spagar de la Neuro fost condamnat. Avere impresionanta găsită în biroul şi casa unui medic găsit vinovat de luare de mită

0
362

Medicul Eduard Moldoveanu, şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, era acuzat de procurorii anticorupţie că a cerut bani de la mai mulţi pacienţi pentru efectuarea unor investigaţii cu rezonanţă magnetică.

„În baza disp. art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite apelul formulat de inculpatul-apelant Moldovanu Eduard împotriva sentinţei penale nr. 268/19.03.2018 a Tribunalului Iaşi, pronunţată în dosarul cu numărul de mai sus, sentinţă pe care o desfiinţează parţial, în latura penală. Rejudecând cauza, în limitele desfiinţării: Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Moldovanu Eduard prin sentinţa apelată, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, alcătuită din 7 acte materiale, prevăzută de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate, care nu contravin prezentei decizii. II. În baza disp. art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi împotriva sentinţei penale nr. 268/19.03.2018 a Tribunalului Iaşi. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi”, se menţionează în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Iaşi

 

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Iaşi miercurir, 19 septembrie, şi este definitivă. Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA Iaşi au început investigaţia din dosar în decembrie 2015, atunci când s-au sesizat din oficiu că Eduard Moldovanu ar „obţine pentru sine şi pentru conducerea unităţii medicale“ importante sume de bani de la pacienţii care efectuează investigaţii medicale computer-tomograf (CT) şi rezonanţă magnetică (RMN).  În cele din urmă, acuzaţiile împotriva sa au fost demonstrate cu ajutorul unor investigatori sub acoperire. Încă din momentul demarării anchetei, procurorii bănuiau că Moldovanu percepe în jur de 300 de lei de la cei 10-15 pacienţi, pe care nu îi trecea în evidenţele spitalului şi pentru care nu elibera niciun document justificativ.  În rechizitoriu este explicată  modalitatea prin care Eduard Moldovanu a devenit şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală. Anchetatorii spun că medicul ar fi fost delegat şef pe 15 septembrie 2014, ulterior fiind emise mai multe decizii, emise de managementul unităţii sanitare, prin care delegarea a fost prelungită.

În ciuda sumelor ameţitoare vehiculate, procurorii au adunat probe legate de doar şapte acte materiale de luare de mită, a căror valoare este sub 4.000 de lei. De altfel, în timpul cercetărilor, soţia medicului Eduard Moldovanu a depus, în două rânduri, această suma la casieria unităţii sanitare, astfel încât spitalul nu s-a mai constituit parte civilă în acest dosar. Printre faptele concrete imputate lui Moldovanu se numără şi cea din data de 11 martie 2016. În acea zi, un pacient s-a întâlnit în curtea spitalului cu infirmierul Ionuţ Aranyosi, stabilind cu acesta detaliile efectuării unui examen RMN. După o săptămână, pacientul a mers la spital, unde s-a întâlnit cu infirmierul, acesta din urmă punându-l în legătură cu dr. Moldovanu. Doctorul a efectuat examenul RM, cerând 600 de lei, pe care nu i-a înregistrat în registrele unităţii sanitare şi pentru care nu a emis chitanţă. Infirmierul a primit şi el 100 lei, pentru intermediere. Ultima dintre faptele ce au putut fi demonstrate de procurorii DNA a avut loc pe 3 iunie 2016, atunci când acelaşi infirmier a adus un alt pacient, ce a plătit 600 de lei pentru o investigaţie RMN. Banii erau însă marcaţi şi au fost descoperiţi în scurt timp de anchetatori, care au efectuat un flagrant. Imediat după ce a fost prins, Moldovanu a spus că urma să ducă banii la Triaj, însă nu a mai apucat deoarece a fost oprit de anchetatori. În realitatate, potrivit procedurilor de la Neuro, banii ar fi trebuit să se dea direct la Triaj, pacientul urmând a prezenta chitanţa înainte de efectuarea investigaţiilor. Celelalte fapte de luare de mită imputate de DNA medicului datează din februarie şi aprilie, sumele variind între 250 de lei şi 600 de lei.

Cinci valute, găsite la percheziţii.

Când nu era la muncă  medicul Eduard Moldovanu, „sarcina“ sa era preluată de asistenta Magdalena Maria Rîndaşu. Procurorii îi impută şi acesteia două fapte de luare de mită, comise în împrejurări similare în lunile februarie şi aprilie, când asistenta ar fi primit, cumulat, 550 de lei. Imediat după flagrant, anchetatorii au descoperit sume impresionante de bani atât în biroul medicului Eduard Moldovanu, cât şi la domiciliul acestuia. „Prin ordonanţa din data de 12.07.2016 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 366.240 de lei, 52.750 euro, 100 franci elveţieni, 80 lire sterline şi 30 de lire turceşti, sume de bani ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare la domiciliul şi biroul aparţinând inculpatului Moldovanu Eduard“, se arată în rechizitoriu. Aceste sume au fost însă restituite, în timpul procesului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments