Iaşul, după trei ani de mandat al primarului Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica se pregăteşte pentru un nou mandat. Nu are niciun dubiu că nu va câştiga. A analizat pentru 7Est cei trei ani de mandat ca primar. A făcut un bilanţ al proiectelor . A vorbit despre proiectele viitoare dar şi despre politică.

0
4097
Primarul Mihai Chirica

Nici bine nu și-a câștigat mandatul de primar al Iașului, la câteva luni, Mihai Chirica s-a războit cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, alăturându-se protestatarilor din Piața Unirii. Și nu a fost singurul lider social democrat de la nivel național pe care l-a confruntat. Mihai Chirica i-a cerut explicații și actualului prim-ministru Viorica Dăncilă. Fără niciun sprijin politic, edilul Iașului a reușit până în cel de-al patrulea an de mandat să îndeplinească promisiunile făcute către ieșeni. Mai mult decât atât primarul Mihai Chirica a reușit să facă din Iași – Oraș Regal, Capitală istorică a României, Iași “Orașul anului din Europa Centrală și de Est pentru dezvoltarea industriei de IT și de outsourcing”, Iași – “oraș magnet”, considerat de către oficialii Băncii Mondiale. Edilul municipiul Iași se poate mândri astăzi cu un Iași mai curat, cu zeci de parcuri de joacă și spații verzi, zeci de străzi modernizate și altele în proiectare, modernizarea transportului public, dar și reabilitarea clădirilor monument istoric. În vedere a avut creșele, grădinițele, școlile, dar și spitalele.

 

17 ani de activitate în Primăria Iași

Mihai Chirica și-a început activitatea în primăria Iași încă din anul 2002 când ocupa funcția de Director general al Direcției Tehnice și de investiții, după care a fost viceprimar, primar interimar, câștigând și un mandat de primar. În cel de-al patrulea an de mandat, ieșenii s-au obișnuit să se întâlnească des cu primarul Mihai Chirica pe stradă ținând tot timpul sub observație lucrările din oraș. Astfel Iașul a primit o altă înfățișare, de la alei, trotuare, străzi, transport public, parcuri, spații verzi la începerea lucrărilor mai multor școli, săli de sport, creșe, grădinițe, dar și clădiri istorice.

„Să spunem că una din opțiunile alegătorilor atunci când m-au votat era legată de modernizarea trotuarelor și aleelor dintre blocuri. Au îmbrăcat cele mai multe voturi atunci când am făcut și am testat care sunt opțiunile ieșenilor. Lucru care s-a și întâmplat. Am promis că voi face în jur de 150 de mii de mp și deja am depășit, suntem la aproximativ 180 de mii de mp de alei, trotuare. După care finalizarea unor obiective, creșe, grădinițe care deja se întâmplă. Avem deja două grădinițe finalizate, iar alte două sunt în curs de construire în cartierele Dacia și Bucium și grădinița 13 care este proiectată, am reușit să finalizăm și proiectarea celei din zona Tătărași. Am avut în vedere și finalizarea unor școli și avem Școala Mihail Kogălniceanu de pe Lascăr Catargi. Avem și trei săli de sport, una este gata și două sunt în curs de proiectare, e vorba de sala de sport Ion Creangă și sala de sport a Școlii Vasile Alexandri care se mișcă destul de greu din cauza faptului că este un proiect foarte de complicat fiind în zonă istorică. Avem și trei terenuri de sport gata pentru copii, iar alte 14 sunt în lucru și vor fi finalizate până la terminarea mandatului. Am avut în vedere și modernizarea locurilor de joacă. Am promis 70 de locuri de joacă și m-am apucat de 96 și asta pentru că deja 70 sunt terminate. Am promis că abordăm şi subiectul stadion, sala de sport şi l-am scos la proiectare, promisiune făcută de asemenea în campanie. Eu zic că sunt multe lucruri atinse în momentul de faţă. Nu pot să uit și celelalte domenii de activitate, continuarea investiților în infrastructura sportivă, mai ales în sportul pentru toți, în domeniul social, construirea în zona Cicoare a complexului unde vrem să monitorizăm în permanență starea socială a acelor persoane. Vreau să fac în continuare creșe, cele cinci creșe promise care sunt la proiectare și care vor trebui să pornească de la anul în execuție, să termin Cinematograful Republica aflat în proiectare, Cinematograful Victoria și să acordăm culturii rolul pe care îl merită în viața acestui oraș”, a precizat primarul municipiul Iași Mihai Chirica.

 

Iașul – Oraș regal și Capitală Istorică a României

Primăria Iași a fost singura administrație locală din țară care a înființat un departament special dedicat marii aniversări – Centenarul Marii Unirii. La Iași s-a construit și arborat cel mai înalt drapel din țară și în fața primăriei a fost realizată statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, dând startul și lucrărilor de reabilitare a monumentelor dedicate eroilor căzuți în Marele Război din Cimitirul Eternitatea și din Galata.

„Este un mandat frumos. Nimic din ceea ce contează pentru ieșeni nu se obține ușor, nu are cum. Înseamnă multă muncă, mulți nervi, mult timp consumat și care, sigur se simte și pe propria mea piele pentru că topește tot acest acest efort. Dar e un mandat care a ridicat Iașul acolo unde trebuia să fie de multă vreme. Iașul este cel mai frumos oraș din România. Iașul trebuie să fie un oraș care trebuie respectat de toată lumea, așa cum merită fiecare localitate. Am depășit „producția” ca să spun așa între ghilimele prin faptul că am făcut din Iași – Oraș Regal, am făcut din Iași – Capitală Istorică a României, cu sprijinul și al altor instituții și le mulțumesc celor care s-au implicat în aceste proiecte şi în mod deosebit domului președinte Klaus Iohannis care a acordat vizibilitatea necesară unui oraș așa cum iese Iașul”, a mai precizat primarul municipiul Iași, Mihai Chirica.

 

L-a înfruntat pe Liviu Dragnea

Mihai Chirica și-a impus punctul de vedere încă de la început. Nu s-a lăsat condus și a pus în față problemele ieşenilor şi implicit ale românilor. În toți acești ani taxele, impozitele, fondurile europene au fost cele care au permis realizarea și finalizarea unei serii de proiecte importante pentru Iași.

„Ca peste tot în România am avut un buget hăituit de decizii foarte slabe din punctul meu de vedere și se și vede în țară. Nici problema cu pensiile nu am mai rezolvat-o. Mă gândeam că hai să ne sacrificăm cu toții ca să fie pensii mari. Dar sunt în continuare milioane de români care au pensii sub o mie de lei, ceea ce este o mare deziluzie pentru mine, nici asta nu s-a rezolvat. Practic lipsa finanțelor a devenit o chestiune generală în România, iar investițiile statului în dezvoltarea acestei țări a fost spre zero. Cred că avem să spunem mai bine un curaj adus în pragul extrem al acestei stări, faptul că am ieșit din partid atunci când partidul era pe val. Și nu am ieșit pentru că mă simțeam rău în relația cu colegii, dimpotrivă. Am ieșit pentru că şefii partidului, în special Liviu Dragnea o luaseră razna de tot și nu mai era un element benefic acelei formațiuni politice, din păcate și-a adus în jurul lui în toate structurile de conducere oameni care nu au înțeles ce trebuie făcut și au distrus partidul. Alegerile s-au terminat în decembrie 2016, guvernul a fost făcut în prima decadă a anului 2017, în prima decadă a lunii ianuarie și tărăboiul a început din februarie cu numirea lui Sevil Shhaideh, o decizie falimentară aș putea spune, mai ales pentru un partid cu un scor atât de mare. Iar deciziile au continuat să vină la fel de falimentare până în ziua de astăzi, uitați ce premier avem”, a mai spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

 

Ostilități și pe plan local

Din poziția de independent, Mihai Chirica a reușit să îi învingă atât pe social democrați, cât și pe liberalii ieșeni. Edilul susține că noul președinte al României, care va fi tot Iohannis și viitorul Guvern vor avea o misiune infernală, viitoarele alegeri vor fi ca un război în care se va trage din toate părțile.

„A fost un moment tensionat, tensiunea a continuat pentru că războiul l-am dus din poziția de independent. M-am luptat cu PSD la nivel central, m-am luptat cu PNL la nivelul municipiului Iași, tot dintr-o poziție pe care a avut-o actualul lider al PNL Iași, Marius Bodea și i-am învins și pe unii și pe alții. În sensul că la alegerile europarlamentare, PSD a scăzut sub 15 % pentru că nu a înțeles care este menirea acestui partid și PNL a luat jumătate din USR, pentru că nici acel individ nu a înțeles că nu eu sunt ținta, țintele erau în altă parte. Dar lucrurile se vor schimba în bine. Anul viitor va fi foarte greu și asta pentru că vor fi două rânduri de alegeri, alegeri locale și alegeri naționale, generale pentru Parlamentul României. Se va arunca iarăși foarte mult noroi în spațiul public, vor apărea iarăși foarte multe știri false împotriva adevărului, dar cred că România se va nuanța pe un drum mai bun pentru că după alegerile prezidențiale din această toamnă, noul președinte Iohannis va avea împuternicirea dată de români pentru a începe să relanseze România pe un drum al normalității, pentru că noi în momentul de față nu suntem pe drumul normalității. Iar din păcate acest drum al anormalității a început în decembrie 1989 sau imediat în ianuarie 1990 cu înființarea primei structuri de conducere a României, Frontul Salvării Naționale care a fost un mecanism greșit conceput și mai departe a născut doar pui care au luptat împotriva românilor și din păcate suntem unde suntem, o țară răvășită de migrație, cu populație care nu este respectată în afară așa cum ar fi trebuit, cu foarte multe probleme sociale în interior, a fost stimulată nemunca prin ajutoare sociale aruncate cu nemiluita și fără o logică, fără să ajungă acolo unde era nevoie, ci au ajuns la acei care le-au transformat în sursă de bani pentru băutură și pentru alte greutăți care răvășesc în momentul de față România. Misiunea viitorului președinte și viitorului Guvern va fi una infernală, ca într-un război în care se trage din toate părțile pentru că nu se va putea apropia de fondul de pensii să îl diminueze, nu va avea voie, moralmente vorbind. Nu o să poată să intre în pensiile speciale pentru că îşi pune o categorie sau mai multe categorii profesionale în cap. Va trebui să facă aproape imposibilul ca să repună România pe linia de plutire și nu va reuși”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

„Voi câștiga alegerile din orice formulă”

După 17 ani de experiență în administrația publică locală, în cel de-al patrulea an de mandat de primar al Iașului, Mihai Chirica nu are contracandidat pentru scaunul de la Palatul Roznovanu.

„Pe plan local se vor încorda săbiile destul de tare la alegerile prezidențiale. Va fi multă nervozitate pentru că s-au înscris foarte mulți candidați, unii potriviți, alții mai puțin potriviți, nu îi judec eu ci să îi judece electoratul. Și pretențiile vor crește din partea unor partide care, în momentul de față, încă nu au nici măcar sedii. Asta nu este rău, important e că voi câștiga alegerile din orice formulă. Sunt foarte sigur pe mine și nu aduc aici niciun fel de semn de întrebare. Trebuie să îmi păstrez conduita, drumul pe care l-am pornit, să nu fac greșeli inutile și să îmi respect promisiunile față de ieșeni”, a mai spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Cele mai mari proiecte importante pentru ieșeni încă stau pe masa celor care ne guvernează. Între timp municipalitatea încearcă prin fonduri europene dezvoltarea orașului.

„Ceea ce îmi propun în continuare este în primul rând să mă pot uita în ochii ieșenilor la sfârșitul mandatului. În iunie 2020 vreau să pot merge pe stradă mândru, cu fruntea sus și cu zâmbetul pe buze că nu mi-am bătut joc de timpul ieșenilor și că nu i-am făcut de râs. Și apoi, sigur urmând să continui proiectele care contează pentru ieșenii noștri. Cele care țin de municipiu, ne vom stabili prioritățile în domeniul educației în continuare. Plus spitalele pe care le avem în gestiune Parhon și Recuperare și proiectele mari de care avem nevoie pentru infrastructura orașului, sală de sport, stadion. Dacă dă Dumnezeu și guvernarea va fi una corectă față de Moldova, proiectul Spitalului Regional de Urgență, autostrada care trebuie să pornească din 2020 și centura orașului care ar fi trebui să fie gata la ora asta și din cauză că ne-au amânat atâta vreme vor putea fi demarate”, a mai precizat primarul municipiul Iași, Mihai Chirica.

„Nimic din ceea ce contează pentru ieșeni nu se obține ușor, nu are cum. Înseamnă multă muncă, mulți nervi, mult timp consumat și care, sigur se simte și pe propria mea piele pentru că topește tot acest acest efort. Dar e un mandat care a ridicat Iașul acolo unde trebuia să fie de multă vreme.”

 

Raportul primarului municipiului Iași 2018

În 2018 municipalitatea a alocat peste 60 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră și pietonală a orașului.

  • Străzi recepționate în 2018: str. Dealul Bucium, str. Plopii fără Soț, str. Atelierului, str. Ghe Asachi, B-dul Cantemir și pod Cantemir
  • Străzi finalizate cu recepția în 2019: fundac Bucium, fundac Păun, fundac Socola, str. Petre Vancea, str. Cazărmilor, str. Ogorului, str. Iancu Bacalua, str. Sf. Petru Movilă, str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Smârdan, str. M. Kogălniceanu, str. Th. Pallady, str. D. Ralet, bulevardul Primăverii
  • Străzi în lucru: str. Olteniei, str. Transilvaniei, str. Moșu, șoseaua Bârnova, str. I.C.Constantineanu, Splai Baglui Mal Drept

Lucrări 2019: str. Semănătorului, șoseaua Iași-Voinești, str. Strugurilor, aleea Strugurilor, aleea T.Neculai.

Alte investiții 2018:

–         Construirea unui pod din beton armat cu patru benzi carosabile din strada Sarmisegetuza în zona Ștrandului Municipal, cu traversarea râului Bahlui

–         Reabilitarea pasarelei metalice de la Gara Iași

–         Construirea unui canal de evacuare a apelor pluviale în zona Cicoarei

–         Modernizarea și dotarea Creșei nr.10

–         Modernizarea, extinderea și dotarea Creșei nr.1

–         Executarea soclului pentru statuia lui Ferdinand I Întregitorul

–         Construirea drapelului național în scuarul de la întersecția străzii Palat cu Splai Bahlui Mal Stâng

–         „Consolidarea și refuncționalizare Palat Braunstein”

–         „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”

–         „Centrul Interațional de Artă Contentemporană: Reabilitarea, consolidarea și refuncționarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească)”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments