Programul Național de Dezvoltare Locală s-a dovedit mană cerească pentru administrațiile rurale din județul Iași. Multe școli au fost reabilitate complet, astfel încât elevii vor intra, odată cu noul an școlar, în săli luminoase, cu bănci noi, cu dotări de ultimă oră la care părinții sau bunicii lor nici nu au visat vreodată. O astfel de unitate de învățământ am găsit în satul Gănești, din comuna Ion Neculce.
Mai bine ca acum 75 de ani
După 75 de ani, Costache Mihai pășește uimit în sala de clasă cu bănci care strălucesc în lumina razelor de soare ce intră pe geam. În spatele catedrei noi se află o tablă obișnuită, dar nou-nouță, și una interactivă, pe care imaginile trimise de un video proiector fug parcă. Pentru bătrânul de 82 de ani, toate aceste lucruri parcă ar veni din altă lume. Vechea școala primară s-a transformat complet. ”Arată excepțional”, exclamă moș Costache. Se uită în jur și deodată un văl i se ridică de pe ochi când își amintește prima lui zi de școală, acum mai bine de 75 de ani: ”Nu m-am așteptat să ajung ziua asta, să avem o asemenea frumusețe în satul nostru. Pe vremea mea, în anul 1943, școala era făcută din cărămidă. Erau două săli de clasă, pe mijloc un hol și, în spate, erau două camere pentru locuința directorului. Condițiile erau grele, că era război atunci… Dar am învățat 4 clase”.
Școală construită acum 155 de ani
Școala primară Gănești a fost construită în anul 1864. Până în anul 1868, când a venit primul învățător de stat – Nicolae Ștefăniu, școala a funcționat la coșerele de rezervă ale conacului din apropierea bisericii. Școlii i-a fost donat hanul din fața bisericii cu o întindere de pământ de aproximativ 1.465 de metri pătrați, și aici a funcționat timp de 50 de ani.
Mai târziu, prin anul 1935, a început construcția noii clădiri care să adăpostească școala. Era, așa cum bine și-a amintit Costache Mihai, din cărămidă și avea două săli de clasă, spațioase și bine luminate, un antreu și o cancelarie. Acoperișul era din tablă zincată. Pentru acele timpuri era un local impunător, al cărui alb strălucitor se zărea de la mulți kilometri. Puține sate se puteau mândri cu asemenea școală. Construcția ei s-a terminat în anul 1939, în timpul domniei regelui Carol al II-lea. Din păcate, școala a fost mistuită de un incendiu provocat de un scurtcircuit electric, în anul 1983, iar materiale rămase din zidărie și temelie au fost reutilizate. Însă condițiile erau ca la țară, ce mai.
Reabilitată complet
Toate acestea au fost neschimbate până anul trecut, când inimosul primar al comunei Ion Neculce, Gheorghe Văleanu, a decis că și copiii din satul Gănești au dreptul să învețe într-o școală modernă. Datorită banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală II, într-un an, adică din septembrie 2018 până la sfârșitul lunii august 2019, vechea școală s-a transformat complet. ”Lucrările au început efectiv în luna a noua 2018. Într-un an am reușit să facem o școală modernă, cu patru săli de clasă, cu sală de sport, vestiare, cabinet medical, toalete în interior, cu apă curenta, la standarde europene”, spune primarul Gheorghe Văleanu.
Prezente la inaugurarea noii unități de învățământ, oficialitățile au lăudat inițiativa primarului din comuna Ion Neculce. ”Evident că ne încearcă și emoția, și bucuria unui lucru împlinit, desăvârșit, pentru că o școală înseamnă un succes al comunității. E o bucurie să vedem aici elevi, foști elevi de toate vârstele. Eu aș sugera domnilor profesori să profităm de experiența și de vârsta domnului Costache Mihai, pentru că, după cum știți, alături de istoria scrisă pe care o simțim în rezonanța cronicarului Ion Neculce, există istoria orală pe care o putem valorifica prin asemenea ființe pline de înțelepciune și care au traversat timpuri ce merită înregistrate. Deci este o bucurie să avem generațiile alături, este o bucurie să deschidem o școală atât de frumoasă, care inseamnă de fapt că învățământul rural în România și în Iași are șanse, este un învățământ de secol XXI, este un învățământ în care avem nevoie de profesori dedicați, dar avem nevoie și de școli frumoase, de un ambient seducător, de mijloace moderne, și de un învățământ digital”, a spus prof.dr. Camelia Gavrilă, deputat PSD.
În școala primară din satul Gănești studiază 56 de elevi. Ei au la dispoziție patru săli de clasă, o sală de sport, vestiar, iar utilitățile sunt toate în incinta unității de învățământ. Și nu este singura investiție în educație a administrației locale din comuna Ion Neculce. În curs de reabilitare se află și școala din satul Prigoreni, unde lucrările se vor finaliza în luna octombrie.