Gogonele murate
Dacă doriți să vă axați mai mult pe gogonele, vă recomandăm să începeți cu cele pe care le puteți alege de pe tarabele din piață în funcție de soi, fie cele lunguiețe sau cele inimă de bou. Ideal ar fi să cumpărați aproximativ trei kilograme. Pentru început se așează gogonelele în borcan, acestea trebuie spălate, curățate de codițe, trebuie să fie tari și nestrivite. Pe fundul borcanului se așează gogonelele verzi, iar deasupra cele ușor coapte și asta pentru că acestea se murează primele și sunt dulci-acrișoare. Apoi, tot în borcan se pun câteva felii de țelină, dar și fire de țelină verde, ardei kapia, morcov tăiat, usturoi zdrobit. Se mai pot adăuga șuvițe de hrean, ardei iuți rupți, felii de sfeclă roșie, iar la sfârșit, deasupra, se pun crenguțe de mărar uscat și vișin. Separat se prepară saramura. Într-un borcan cu apă, la un litru de apă se adaugă câte 30 de grame de sare neiodată.
Murături asortate
Pentru murăturile asortate aveți nevoie de trei kilograme de gogonele, două kilograme de castraveți sau dovlecei fragezi, o țelină mare cu frunze și rădăcină, 500 grame de morcov, două verze albe, o varză roșie, două sau trei bucăți de conopidă, două kilograme de gogoșari, un kilogram de mere ionatan, două kilograme de pepeni micuți, două căpățâni de usturoi, două legături de hrean, trei sau patru ardei iuți, mărar uscat, crenguțe de vișin. Iar pentru saramură aveți nevoie de 30 de grame de sare neiodată la un litru de apă.
Pentru murăturile asortate e bine să aveți un butoi. În el adăugați legumele, varza albă și roșie tăiată în patru, castraveții, gogonelele, pepenii, conopida, merele, dovleceii, printre care se mai adaugă morcov, ardei gras, șuvițe de hrean, usturoi zdrobit, ardei iute. Apoi, deasupra, se pun bețe uscate de mărar sau crenguțe de vișin. Saramura se prepară separat, la fiecare litru de apă trebuie să adaugați câte 30 de grame de sare neiodată. Aproximați cantitatea butoiului pentru a ști de câtă saramură aveți nevoie. Peste acestea adăugați niște scândurele sau o greutate care să țină murăturile acoperite de lichid. Timp de o săptămână, în fiecare zi, murăturile trebuie pitrocite. De la o zi la alta o să observați cum zeama se va înroși de la varza roșie. Butoiul se leagă la gură cu un tifon umed și asta pentru ca murăturile să respire.
Ingrediente pentru murături asortate
- 3 kg gogonele
- 2 kg castraveți sau dovlecei
- 1 țelină mare cu frunze și rădăcină
- 500 g morcov
- 2 verze albe
- 1 varză roșie
- 2-3 bucăți conopidă
- 2 kg gogoșari
- 1 kg mere ionatan
- 2 kg pepeni micuți
- 2 căpățâni usturoi
- 2 legături hrean
- 3-4 ardei iuți
- mărar uscat
- crenguțe de vișin
Pentru saramură
- 30 g de sare neiodată la 1 litru de apă