Parlamentarii ieşeni au revenit din vacanţă şi se pregătesc de ultimul an de mandat. Ziarul 7Est a făcut o analiză a activităţii lor şi vă prezintă în cele ce urmează cât de activi au fost. Dacă analizăm activitatea deputaților PSD din Iași, atunci putem vedea cu ochiul liber că aceștia adresează foarte puține întrebări și interpelări executivului și instituţiilor subordonate Guvernului. În total, cei cinci deputați PSD au făcut doar cinci sesizări și interpelări în 2019. Cel mai activ deputat PSD pare a fi Silviu Macovei. Acesta are semnate alături de alți deputați 20 de inițiative legislative în 2019. De asemnea, acesta a avut 12 luări de cuvânt în plenul Parlamentului, însă toate acestea au fost declarații politice. Totuși, acesta are puține întrebări și interpelări adresate Guvenului și ministerelor, fiind doar două, acestea având ca tematică numărul de decese pe drumurile publice în România și apelurile false la 112.
Destul de activ a fost şi Camelia Gavrilă, deputat PSD, care anul acesta se pare că s-a specializat pe luările de cuvânt în ședințele Parlamentului, având 19 intervenții, dintre care 15 sunt declarații politice. Aceasta mai are cinci inițiative legislative semnate și nu a adresat anul acesta nicio întrebare ministerelor sau instituțiilor subordonate Parlamentului. Deputatul PSD Vasile Cîtea a semnat anul acesta cinci inițiative legislative. Acesta mai are şapte declarații politice în plenul legislativului și a avut o întrebare anul acesta legată de situația salariaților de la S.C. Fortus S.A.
Multe inițiative legislative are semnate și deputatul PSD Vasile Axinte – 16, însă, în rest, acesta nu s-a remarcat nici printr-o luare de cuvânt sau declarație și nici nu a adresat întrebări sau interpelări. Totuși, cea mai mică activitate parlamentară a avut-o deputatul PSD Bogdan Cojocaru, cu doar două inițiative legislative semnate, însă aceasta poate fi explicată acum prin faptul că mandatul lui a început abia în 25 iunie 2019, așa că urmează să vedem cum va fi activitatea acestuia pe viitor.
Deputații PNL se întrec la inițiative legislative
Dacă e să facem un tablou al activității parlamentare a deputaților PNL de la Iași, atunci aceștia se remarcă prin faptul că au multe inițiative legislative. Un total de 63 de inițiative pentru cei trei deputați. Totuși, cel mai activ este deputatul PNL Dumitru Oprea, care are 35 de inițiaive legislative semnate, 19 luări de cuvânt în plen și 36 de întrebări și interpelări formulate pentru executiv și instituțiile subordonate. Subiectele interpelărilor includ și informații legate de județul Iași, așa cum ar fi stadiul realizării centrului multimodal Iași sau dacă va avea sau nu Opera din Iaşi un sediu propriu. Marius Bodea nu stă rău la numărul de inițiative legislative – 25 la număr înregistrate în 2019. Acesta însă a avut doar două luări de cuvânt în ședințele legislativului și a formulat trei întrebări și interpelări de la începutul anului. Șeful PNL Iași, deputatul Costel Alexe are semnate 13 inițiative legislative în 2019. Totodată, acesta a avut trei luări de cuvânt în ședințele Parlamentului, dintre care două au fost declarații politice. Costel Alexe a formulat până acum doar cinci întrebări și interpelări, iar tematica acestora a ținut de alocările financiare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Iași sau implementarea proiectelor cu finanțare europeană în municipiul Iași.
Petru Movilă – cel mai activ deputat de la Iași
Celelalte formațiuni politice – USR, ALDE, PRO România, au doar câte un deputat în Camera Deputaților. De altfel, printre ei este și cel mai activ deputat ieșean – Petru Movilă de la PMP. Acesta are până acum semnate 58 de inițiative legislative în 2019, 19 luări de cuvânt în ședințele legislativului, dintre care 11 sunt declarații politice. Totodată, Petru Movilă are 19 interpelări și întrebări formulate executivului. Tematica multora este legată de regiunea Iașului, cum sunt de exemplu alocarea de fonduri pentru finalizarea şoselei de centură a Muncipiului Iaşi, un subiect legat de o comună din Iaşi care de şase luni este fără servicii de telefonie, obiective de investiţii finanţate prin PNDL în judeţul Iaşi, dar și câte proiecte pe mediu au depus administraţiile publice locale din Iaşi.
Deputata USR Cosette Chichirău a semnat în acest an 16 inițiative legislative, a avut 11 luări de cuvânt în ședintele plenare. Ea însă are o singură întrebare formulată executivului sau ministerelor și aceasta se referă la contractul de locațiune între DRDP Iași și SC ”Ștefana”SRL. O activitate modestă are și Varujan Vosganian, chiar dacă este liderul grupului ALDE în Parlament. Acesta a semnat pentru zece inițiative legislative în 2019, are 17 luări de cuvânt în Parlament, însă doar două au fost declarații politice. Totodată, acesta a avut o singură întrebare formulată pentru ministere și aceasta s-a referit la activitatea de cercetare penală din România.
Trebuie să remarcăm că, chiar dacă este deputat de la începutul acestei legistaturi, Nicolae Bănicioiu, acum membru al PRO România, fost PSD, acesta are o activitate foarte modestă în Parlament. În 2019, are doar patru inițiative legislative semnate, nicio luare de cuvânt și nicio întrebare sau interpelare formulată de la începutul anului.
În senat, Victorel Lupu și Vasile Toma au propria competiție
Dacă e să analizăm în ansamblu activitatea senatorilor ieșeni, atunci putem spune că aceștia au o activitate destul de intensă. De exemplu, senatorii PSD Victorel Lupu și Vasile Toma se întrec la numărul de întrebări și interpelări pe care le formulează guvernului și ministerelor. Victorel Lupu a formulat de la începutul anului 49, iar acestea se referă la investițiile necesare la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.George I.M. Georgescu” din Iași, stadiul de realizare a magistralelor de gaze naturale pentru județul Iași sau implementarea PNDL în România și în județul Iași. Totodată, senatorul Victorel Lupu se poate lăuda cu 19 inițiative legislative semnate, dar este și cel care scrie aproape pe bandă rulantă declarații politice. Are 15 de la începutul anului, iar textele acestora sunt pline de laudă pentru PSD și guvernul condus de Viorica Dăncilă.
De cealaltă parte, colegul său de partid Vasile Toma are și el 44 de întrebări și interpelări formulate. Acestea au ca tematică infrastructura de transport, situația privitoare la acordarea locurilor gratuite în taberele sociale și pentru copiii cu handicap la nivelul județului Iași și la nivel național sau necesitatea încurajării formelor asociative în agricultură pentru dezvoltarea locală atât în cadrul Regiunii Nord-Est, cât și în întreaga Românie. Totuși, Vasile Toma are mai puține declarații politice – doar 11, și 14 inițiative legislative semnate.
O activitate intensă în Senat are și senatorul USR Dan Lungu. Acesta se poate lăuda cu cele mai multe inițiative legislative semnate dintre senatorii de la Iași în 2019 – 28 de acte, 16 luări de cuvânt în ședințe, dar și 38 de interpelări și întrebări formulate pentru executiv. Tematica acestora variază de la situația incidentelor și infracțiunilor din zona galeriilor subterane în Pașcani, rețeaua de distribuție a gazelor la nivelul județului Iași, până la dinamica turiștilor la nivelul județului Iași și numărul vagoanelor cușetă ale trenului 1962/1961 IAȘI- MANGALIA-IAȘI.
Nici activitatea din Senat a parlamentarului PSD Adrian Pănescu nu poate fi ignorată. Acesta are 22 de inițiative legislative semnate până acum, 16 luări de cuvânt, dintre care zece sunt declarații poltice și 20 de întrebări și interpelări. Adrian Pănescu este interesat în interpelările sale de finanțarea unui bust al arhitectului I.D. Berindey pentru a fi amplasat la Palatul Culturii din Iași, situația poluării din orașul Iași și soluții posibile, stadiul proiectului spitalelor regionale, dar şi proiectele finanțate în Iași prin ADR Nord-Est.
Totuși, cea mai modestă activitate în Senat o are senatorul PNL Iulia Scântei. Aceatsa are doar cinci inițiative legislative semnate de la începtulul lui 2019, zece luări de cuvânt în ședințe și cinci întrebări și interpelări formulate către executiv. De altfel, nici una dintre acestea nu au ca tematică sau subiect regiunea Iașului.
Toate informațiile prezentate sunt culese de pe paginile oficiale ale Senatului și Camerei Deputaților, așa că 7 EST va urmări și mai departe cum își îndeplinesc munca aleșii parlamentari de la Iași pentru a informa cât mai corect ieșenii despre câte de bine sunt reprezentați în Parlamentul României.