Sindicaliștii ieșeni cer condiții normale de muncă. Iulian Cozianu vs Laviniu Lăcustă

Sistemul de educație și cel sanitar au fost prejudiciate grav de către toate guvernele care s-au succedat la conducerea țării. Doar în ultimul an parcă s-au mai mișcat lucrurile – au fost măriri de salarii, sporuri consistente. Cu toate acestea, există încă nemulțumiri, frământări și rumoare printre cadrele didactice si sanitare. Despre toate acestea ne-au vorbit Iulian Cozianu, președintele filialei ieșene a Sindicatului Sanitas, și Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

0
467

Iulian Cozianu: ”Așteptăm ca investițiile în infrastructura spitalicească să continue și să fie îndreptate în egală măsură și către Moldova, regiune uitată mereu de toți guvernanții”.

Laviniu Lăcustă: ”Guvernul tehnocrat din anul 2016 nu a avut soluții viabile pentru noi”.

 

  1. Cum vedeți intenția Guvernului de a bloca angajările în sistem?

Iulian Cozianu: Având în vedere deficitul de personal existent deja în sistemul sanitar, o astfel de măsură aplicată de Guvern tuturor unităților sanitare nu poate decât să creeze dificultăți unităților  care duc o politică de personal corectă. Desigur că pentru acele unități care își “umflă” în mod artificial schema de personal, unde fundamentarea  solicitărilor de posturi nu are nicio legătură cu activitatea medicală prestată, și mai grav, nu ține cont de posibilitățile financiare ale unităților pentru  acoperirea salariilor, astfel de măsuri trebuie luate. Însă e nedrept, atât pentru pacient, cât și pentru angajații care își desfășoară în mod corect activitatea, să aibă de suferit în urma unor astfel de măsuri aplicate tuturor.

 

Laviniu Lăcustă: E vorba despre o intenție a Guvernului de a bloca angajările în sistemul bugetar în ansamblu. În ceea ce privește sistemul de educație, nu pot fi blocate angajările cadrelor didactice. Este o problemă în schimb la personalul nedidactic și auxiliar, unde noi déjà avem un deficit mare, și, prin urmare, dacă vorbim strict din perspectiva personalului nedidactic și auxiliar, eu cred că lucrurile nu pot decât să se agraveze.

 

  1. Care ar fi nemulțumirile angajaților și ce soluții propun aceștia la rezolvarea problemelor lor?

Iulian Cozianu: În general nemulțumirile angajaților și mai ales cele care ne sunt adesea aduse la cunoștință nouă, celor care-i reprezentăm, sunt legate de depturile salariale și de condițiile de muncă. Mă refer în primul rând la discrepanțele foarte mari pe care le-a adus un regulament de acordare a sporurilor în sistemul sanitar apărut după Legea de salarizare aprobată în 2017. Acest regulament face posibil ca un angajat din unitățile sanitare din centrele universitare să aibă salariul mai mic decât un angajat dintr-un spital orășenesc, pentru că acolo sporurile se plătesc la cuantum maxim, iar în centrele universitare la minim. Nu vreau să uit aici să amintesc de colegii noștri infirmieri, îngrijitori, brancardieri și personalul TESA, pentru care creșterile spectaculoase de salarii despre care se tot vorbește au însemnat câțiva lei în plus în anul 2019, iar pentru unii nici măcar atât. Legat de condițiile de muncă trebuie să spun că nemulțumirile sunt datorate volumului mare de muncă, numărului insuficient de personal mai cu seamă în sectoarele foarte grele (UPU, ATI, secții chirurgicale, psihiatrie), număr insufficient, care, de multe ori, duce la suprasolicitare, iar mai nou poate să ne aducă chiar amenzi usturătoare dacă pacienții așteaptă acordarea unor servicii medicale mai mult decât timpii prevăzuți în protocoale.

Laviniu Lăcustă: Dacă ne referim la cadrele didactice din județul Iași, avem o mare problemă cu punerea în executare a hotărârilor judecătorești care stabilesc plata dobânzilor, li s-a acordat o sumă, însă aceasta nu este cea corectă – e diminuată cam cu 30%. În ceea ce privește personalul nedidactic, este acel regulament al sporurilor care nu se aplică nici în momentul de față, deși este valabil de la 1 decembrie 2018.

 

  1. Există premise pentru declanșarea unor acțiuni de protest în perioada următoare?

 Iulian Cozianu: Din păcate pentru angajații din sistemul sanitar,  se pare că această toamnă îi va prinde în stradă. De ce? Pe de o parte pentru modul în care Guvernul a înțeles să aplice un regulament de sporuri care creează atâtea nedreptăți, iar pe de altă parte pentru că negociem de doi ani cu Ministerul Sănătății un Contract Colectiv de Muncă la nivel de Sector SĂNĂTATE și pe care până acum nu am reușit să-l finalizăm, în ciuda tuturor promisiunilor făcute de miniștrii aflați în fruntea ministerului. Din nefericire, lucrurile nu par a se rezolva, și există pericolul ca, în lipsa acestui contract la nivel de Sector SĂNĂTATE, colegii noștri să piardă zilele de concediu de odihnă negociate prin contracte colective de muncă în ultimii 29 de ani. Trebuie să amintesc aici că promisiunile făcute pentru rezolvarea problemelor salariale ale unor categorii întregi de angajați din sistem (biologi, chimiști, psihologi, kinetoterapeuți, infirmiere, brancardieri, personalul TESA) au rămas și ele nerezolvate, fiind motive reale care ne pot scote în stradă.

 

Laviniu Lăcustă: În perioada următoare trebuie să vedem ce se întâmplă cu dobânzile – noi avem o problemă punctuală cu dobânzile, pentru că, din ceea ce știm noi, neoficial, Iașul este printre puținele județe din țară care au fost prejudiciate grav prin nepunerea corectă în plată a hotărârilor judecătorești care prevăd acordarea unor dobânzi la sumele câștigate de noi anterior. Apoi vom decide care sunt pașii următori.

 

  1. Ce așteptări aveți de la guvernanți (indiferent de culoarea politică) în perioada următoare?

Iulian Cozianu: În primul rând așteptăm o stabilitate legislativă, așteptăm ca un act normativ aprobat să nu fie schimbat de fiecare dată când se schimbă culoarea politică a echipei care conduce  țara. Dacă vorbim despre legi care ne interesează în mod direct, ne dorim o lege a salarizării, o lege a pensiilor, o lege a sănătății care să fie agreată de toate forțele politice și care să poată fi aplicată indiferent de cine este vremelnic la putere. Așteptăm de asemenea, ca investițiile în infrastructura spitalicească să continue și să fie îndreptate în egală măsură și către Moldova, regiune uitată mereu de toți guvernanții.

 

Laviniu Lăcustă: În primul rând trebuie să vorbim despre respect reciproc. În momentul în care vii cu o problemă fundamentată, documentată, și constați că ești tratat la capitolul ”Diverse”, lucrurile nu mai pot fi privite din perspectiva respectului reciproc. În al doilea rând, cei de la Guvern să respecte legile care sunt în vigoare, așa cum sunt ele. Cam acestea sunt așteptările pe care le avem de la guvernanți.

 

  1. Credeți că un guvern tehnocrat (cum a mai fost de altfel și în anul 2016) ar putea să aducă unele îmbunătățiri în sistem?

Iulian Cozianu: Ne dorim un guvern care să considere Sănătatea o prioritate, indiferent de culoarea politică, un guvern care să fie preocupat atât de pacient, cât și de angajatul din domeniul sanitar. Nu cred că un guvern tehnocrat va avea vreodată puterea și sprijinul politic necesar pentru a putea face îmbunătățiri și investiții majore, cum ar fi spitale regionale.

 

Laviniu Lăcustă: Din punctul meu de vedere, un guvern tehnocrat, oricît de mult ar părea o soluție facilă, nu poate avea o susținere politică eficientă. Trebuie să privim din perspectiva a ceea ce a fost. Guvernul tehnocrat din anul 2016 nu a avut soluții viabile pentru noi. Deci nu cred că putem vorbi despre o variantă fezabilă pentru cei din învățământ în ceea ce privește un guvern tehnocrat.

 

  1. Ce proiecte referitoare la resursele umane aveți în desfășurare ori în perspectivă?

 Iulian Cozianu: Avem câteva parteneriate pentru perfecționarea personalului medical. Colegii medici au urmat cursuri de perfecționare în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, iar asistenții medicali vor urma cursuri EMC începând cu luna septembrie, urmând ca în anul 2020 să participe la diferite întâlniri regionale și schimburi de experiență.

 

Laviniu Lăcustă: USLIP Iași derulează programe de formare profesională. Avem o grupă la Facultatea de Educație Fizică și Sport, pe care am finanțat-o tot noi, deci cred că din punctul acesta de vedere am arătat o implicare mai mare decât oricare alt sindicat din România.

 

  1. Cum vedeți dumneavoastră, ca reprezentanți ai salariaților, problema violenței asupra cadrelor didactice/sanitare?

 Iulian Cozianu: Violența, de orice fel, este o manifestare care nu ar trebui să existe. În secolul în care trăim, orice diferend trebuie rezolvat prin dialog. Cu atât mai mult dacă vorbim de violența asupra angajaților din sistemul sanitar, ar trebui ca ea să nu existe, pentru că vorbim de niște “oameni în halate albe” care încearcă să ne ajute, de niște oameni care poate empatizează mai mult decât oricine cu semenii lor aflați în suferință. Poate sunt și colegi care nu au un comportament întotdeauna corect, însă de prea multe ori suntem jigniți, umiliți și chiar agresați fizic. Noi suntem linia întâi, cei care „decontează” toate neajunsurile sistemului sanitar care fac ca uneori pacienții să fie nemulțumiți, însă repet, violența nu este o soluție!

 

Laviniu Lăcustă: Cred că suntem singurii din țară care au reacționat, am făcut și acel film de mare succes, ”#Fără apărare”, iar în Parlament există un demers, un proiect prin care încercăm să introducem ultrajul ca pedeapsă pentru cei care agresează cadrele didactice. Așa cum spuneam, am demonstrat că facem destule, dar trebuie să avem susținere și de la Parlament, și din partea celorlalte structuri sindicale. Și trebuie să vorbim și de medici – eu cred că măsura ar putea fi introdusă și pentru cei care lucrează în sistemul de sănătate.

 

  1. În ultima perioadă s-a pus în discuție acordarea unor sporuri pentru factori de stres asupra angajaților (suprasolicitarea din timpul gărzilor, în cazul medicilor și asistenților medicali/spor de solicitare neuro-psihică în cazul cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar). În ce stadiu sunt actele normative privind acordarea acestor sporuri?

Iulian Cozianu: Așa cum am spus și mai înainte, în sistemul sanitar a fost elaborat un regulament de acordare a sporurilor (chiar două, dacă ținem cont de faptul că pentru personalul TESA se aplică un regulament de sporuri emis de Guvern pentru funcțiile comune din administrație). Regulamentul de sporuri emis pentru sistemul sanitar prin HG nr.153/2018 a permis ca o funcție similară din unități diferite să aibă venituri diferențiate prin aplicare unui cuantum diferit al aceluiași spor de risc, însă acest cuantum diferențiat nu are nicio legătură cu complexitatea actului medical, ci doar cu posibilitatea ordonatorului de credite de a-i acorda spitalului un procent total al sporurilor la maxim sau la minim. Salariile au crescut decent în anul 2018 pentru medici și unii asistenții medicali, poate dacă Ministerul Sănătății și Guvernul ar fi gândit un regulament de sporuri cu un nivel corect al acestora  pentru toate specialitățile, poate că astăzi ar fi fost mai multă mulțumire în rândul angajaților. Am atras atenția în nenumărate rânduri asupra acestor dezechilibre și sperăm ca, măcar în viitor, lucrurile vor fi corectate.

 

Laviniu Lăcustă: De la 1 decembrie 2018 se achită acel spor de solicitare neuropsihică; din păcate, el vizează doar cadrele didactice, nu și personalul auxiliar sau nedidactic. Deci aici ar trebui să existe o completare și acordat acel spor și personalului nedidactic și auxiliar.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments