Vor să schimbe prin artă imaginea și percepția ieșenilor despre cartierul ”Dallas”

La nici un sfert de oră de mers pe jos din centrul orașului, pe malul drept al Bahluiului, stă cartierul ”Dallas”, un exemplu al incompetenței ce a început la mijlocul anilor 90 și continuă până azi. În cartier locuiesc în jur de 5.000 de persoane. Numărul însă nu este unul exact pentru că, mulți din cei care au ajuns sau sunt născuți în ”Dallas”, nu au buletin de identitate, certificat de naștere sau un act de proprietate al caselor în care locuiesc. Ieșenii evită zona și nici autoritățile nu depun mai mult efort pentru a schimba lucrurile de aici. Câțiva artiști de artă stradală au decis să provoace comunitatea la mai multă implicare și printr-un proiect inedit de revitalizare urbană. Astfel, ”InZIDerabilii” ne invită să privim cu alți ochi cartierul ”Dallas”.

0
1482

De câteva săptămâni, artistul stradal HarceaPacea, alături de alți artiști invitați, încearcă să schimbe zidul ce separă cartierul ”Dallas” de restul orașului. Cei 1.600 de metri pătrați de zid gri urmează să se transforme prin desene de artă stradală și să devină unul plin de culoare și de mesaje pentru ieșenii care își vor face promenada pe trotuarul pavat al malului stâng al Bahluiului. Artistul spune că proiectul ”InZIDerabilii” i s-a părut unul necesar pentru oamenii din această zonă din Iași.

”Personal am o slăbiciune pentru cauzele sociale. Sunt o fire mai sensibilă și am o aversiune la injustiție în general. Înainte de a demara proiectul, am trecut de mai multe ori pe aici. De fapt, eu locuiesc nu departe de cartierul respectiv. M-a surprins că există un loc ca acesta în 2019 într-un oraș european cum este Iașul și care mai are pretenția de ”capitală culturală europeană”. E o discrepanță enormă raportat la centrul orașului, la Palas care este peste tot promovat și oamenii când se gândesc la Iași ”o, Palas, Palatul Culturii, Ștefan cel Mare”, ne-a povestit artistul stradal HarceaPacea.

Marginalizați de autorități și izolați în ”Dallas”

Ana Preotu, managerul proiectului ”InZIDerabilii”, atrage atenția la faptul că ieșenii din ”Dallas” sunt foarte marginalizați de autorități și aici e de fapt un ghetou al Iașului. În zonă, oamenii nu au acces la cele mai simple utilități cum ar fi apa, canalizarea sau gazul. Pe lângă aceasta, aici nu există școală sau grădiniță și mai sunt și izolați de restul orașului.

”Au multe probleme legate de infrastructură, mai ales dacă încerci să intri cu mașina în acest cartier trebuie să ai mare grijă la gropi, căci nu prea este asfalt. Nici accesul lor nu este foarte facil către oraș. Accesul este deservit de trei poduri pietonale, iar acestea nu sunt foarte sigure și nici accesibile persoanelor cu dizabilități sau celor în vârstă, dar nici părinților cu copii în căruț. Tot aici o problemă majoră este lipsa canalizării, lipsa gazului, iar o parte din locuitori nu au nici apă. Lor le este dificil și pentru că cea mai apropiată stație de autobuz este la un kilometru – cea din Dacia sau cea din Zimbru.Totodată, aici în zonă, nu sunt școli și nici grădiniță. Se vede cu ochiul liber că igiena zonei și grija autorităților față de acest loc este lipsă și nu este o prioritate”, ne spune Ana Preotu.

Un zid ca o barieră pentru inundații, dar și pentru segregare socială

Artistul HarceaPacea încearcă să explice metaforic prezența zidului din ”Dallas” și crede că zidul e o formă de barieră fizică cu dublu rol. ”Are și rolul de zid, dar totodată zidul acesta e undeva între sistematizare pe verticală în care intră și acțiunile de îndiguire și segregare socială”, ne explică artistul arătând la zidul care a apărut pe la începutul anilor 2000.

De altfel, managerul de proiect spune că oamenii din zonă chiar cred că zidul a fost construit pentru a ascunde mizeria din cartierul ”Dallas”. Așa că, prin mesajele care se vor regăsi pe zid, inițiatorii proiectului ”InZIDerabilii” vor să contribuie la diminuarea gradului accentuat de segregare socială față de locuitorii din cartierul ”Dallas”, în raport cu locuitorii celorlalte cartiere ale Iașului.

”Încercăm să organizăm acțiuni de revitalizare urbană sau street art în zonele defavorizate, acolo unde este cea mai mare nevoie de astfel de acțiuni. Inspirația am găsit-o chiar aici la fața locului și am desenat de la pești și văcuțe, oameni, personaje care trec pe-aici să vadă proiectul. Am încercat ca mesajele să instige la toleranță, la incluziune socială și la ecologie. La teme care să atragă atenția locuitorilor din Iași. Am încercat să pun vocea comunității locale pe zid”, ne tălmăcește artistul mesajele de pe primele desene pe care a reușit să le pună deja pe zid.

Rezultatul final de transformare și regenerare a zidului din ”Dallas” va putea fi văzut la sfârșitul lunii septembrie. De altfel, o parte din zid va fi pictată de artiști alături de copiii și tinerii din cartier. Aceștia urmând să le împartă copiilor din zonă primele cunoștințe despre implicare civică, artă și street art. În octombrie, ieșenii vor fi invitați și la un vernisaj de animație stradală – jonglerii cu lumini și foc ce va avea loc la zidul de pe malul Bahluiului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments