Accidentele de muncă cresc iar angajații Mamma Mia fac slalom cu tăvile cu mâncare printre mașini

Un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași arată că accidentele de muncă sunt în creștere la nivelul județului. Cele mai frecvente dar și mai grave sunt cele rutiere, pentru că se înregistrează victime colective. Inspectorii de muncă ar trebui să arunce un ochi și la restaurantul Mamma Mia. Aici, toată vara, chelnerii își pun viața în pericol făcând slalom cu tăvile în mână printre mașinile aflate în trafic.

0
2229

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în timp ce erau la serviciu iar alte câteva zeci s-au accidentat. În acest an, numărul incidentelor petrecute la locul de muncă sunt într-o continuă creştere, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă efectuează controale la companii. Cele mai expuse domenii de activitate sunt cele din construcţii unde unii angajaţi chiar au murit în urma accidentelor de muncă sau au fost grav răniţi. Doar în primele opt luni ale anului au fost semnalate 3.000 de neconformităţi care au fost amendate.

”Pentru acest departament este un corp de control special, iar inspectorii de muncă, în primele opt luni ale anului 2019 au efectuat peste 1.000 de controale la agenţii economici care în activitatea noastră de control descoperim că încalcă prevederi ale legii securităţii în muncă. Raportul întocmit în urma controalelor arată că avem o medie de trei astfel de neconformităţi descoperite la angajatorii noştri. S-au descoperit prin verificare peste 3.000 de neconformităţi care sunt sancţionate şi ei primesc o notă de control în care li se trasează măsuri prin care să îşi îmbunătăţească activitatea și să intre în normele legale ca să nu pună în pericol integritatea lucrătorilor”, a declarat George Tanasievici, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi.

Conform legilor în vigoare, au fost aplicate amenzi firmelor care îşi expun angajaţii la pericole.

”Au fost sancţionate toate aceste neconformităţi şi putem specifica un număr de sancţiuni contravenţionale pe care le ştim cu toţii, un număr de 39 de amenzi cu o sumă de 186.000 de lei. Din aceste amenzi, 29 dintre ele au fost date în activitatea efectivă de control şi, cum spuneam, cu neconformităţile descoperite de inspectorii de muncă. Celelalte zece amenzi sunt date pentru accidentele din timpul muncii care lezează integritatea corporală chiar şi sănătatea angajaților”, a mai spus inspectorul şef George Tanasievici. Spre exemplu, în pericol se află și angajații restaurantului Mamma Mia din centrul orașului. Ospătarii sunt nevoiți să facă slalom printre mașini cu tăvile cu mâncare în mână pentru a servi clienții de la terasa din parc. Aceștia trebuie să fie atenți și la mașini și la tăvile cu mâncare ori băutură pe care le servesc clienților. Mai ales că nu trec strada pe trecerea de pietoni la culoarea verde a semaforului. Astfel, ar fi pasibili chiar de amenzi de la polițiștii rutieri sau locali pentru traversarea străzii prin loc nepermis. Șefii ITM au spus că vor efectua un control în acest caz.

Inspecţiile în muncă semnalează grave erori

Cel mai recent caz de accident de muncă a fost înregistrat în urmă cu aproximativ două luni, când un bărbat care lucra la construirea unui hangar a murit după ce a căzut o grindă peste el. În acest caz s-a deschis o anchetă într-un dosar de ucidere din culpă pe fondul nerespectării măsurilor de securitate în muncă.

”Aceste amenzi au fost date de Inspectoratul Teritorial de Muncă în dosarele de cercetare penală pentru evenimentele grave pentru accidentele mortale. Vorbim de accidentele colective. Aici facem noi cercetarea care este avizată de către Inspecţia Muncii şi conform procedurilor legale, dosarul îşi urmează traseul său către Parchet. În primele opt luni ale anului sunt înregistrate 180 de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă. Celelalte, în care angajaţii îşi pierd viaţa, sunt în număr de 27, foarte multe sunt evenimentele mortale în care lucrătorii decedează la locul de muncă din cauze patologice aşa cum le numim noi, la fel de multe sunt şi cele care se înregistrează în accidentele de circulaţie”, explică șeful ITM Iași.

La nivelul judeţului Iaşi au mai fost înregistrate şi accidente de muncă colective. În toamna acestui an, un microbuz care transporta un număr de 31 de persoane a fost implicat într-un accident rutier cu un alt autoturism.

”Accidentele de muncă mortale pe care le-am cercetat în acest an sunt în număr de şapte şi 20 de dosare sunt pentru cele în care oamenii şi-au pierdut viaţa din cauze medicale. Un accident foarte mare ca şi amploare, pentru că a înregistrat un număr mare de victime şi a fost un accident colectiv, este cel în au fost implicate 31 de persoane care veneau spre serviciu. Sau chiar sunt răniţi şi îşi pierd viaţa din accidente de circulaţie. Cele mai multe dintre aceste sunt accidentele de traseu, accidentele în care oamenii vin dimineaţa de acasă spre serviciu sau pleacă de la serviciu spre casă. Din 31 de persoane niciuna nu a decedat, pur şi simplu a fost un accident cu incapacitate temporară de muncă dar amploarea lui şi gravitatea faptului că toate victimele nu îşi mai pot desfăşura activitatea este un lucru foarte grav”, a mai spus inspectorul şef.

Sancţiunile sunt contravenționale şi la legea securităţii în muncă se prevăd sancţiuni pentru fiecare încălcare a prevederilor legale cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Dosarele pe care le avem noi dupa ce lecercetează inspectorii de muncă pleacă spre Parchet, instituție care stabileşte cu exactitate dacă au fost încălcate drepturile salariaților şi pot fi catalogate drept infracţiuni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments