Savurarea unei cafele este un ritual pentru noi toți. Practic, este modalitatea prin care ne începem ziua. De-a lungul timpului, ea a devenit din ce în ce mai consumată, motiv pentru care piața a simțit nevoia unei schimbări. Mai exact, o rafinare și la propriu și la figurat a cafelei. Pentru a înțelege toate aceste elemente, Edmond și Roxana Moraru ne-au explicat faptul că o cafea poate fi o experiență aparte. Însă, să o luam cu începutul. Ce înțelegem, totuși, prin cafeaua de specialitate?
“Cafea „de specialitate”, adică o cafea care vine la pachet cu experienţe legate de proveniența boabelor, nivelul de aciditate, notele subtile, abilitățile persoanei care o prăjește. În primul rând, cafeaua este un fruct şi nu ar trebui să fie amară, ar trebui să aibă gust fresh, de fruct, să fie echilibrată, să nu fie în nicio extremă, nici acră, nici amară. Cafeaua ia naştere din momentul cultivării arborelui de cafea, a climatului, a micro climatului, a solului, a tipului de bob, a recoltării. Aducem cafea verde culeasă de pe plantaţii acreditate din Africa (Ethiopia), America de Sud (Colombia, Brazilia) si America Centrală (Costa Rica, Guatemala)”, a spus Edmond Moraru.
Ca orice afacere, ea pornește de la dorința antreprenorilor de a aduce ceva mai bun oamenilor, în funcție de gusturile și preferințe fiecăruia.
“Noi, fiind băutori de cafea, ne doream o cafea bună pe care să o găsim și în Iași, și pentru că nu aveam, ne-am gândit să ne ocupăm noi de asta și facem treaba cum trebuie. Așa ne-am apucat de afacere, să aducem noi cafeaua, să o prăjim. Cred că tuturor ne place o cafea bună, care să fie băută fără zahăr. Cafeaua de specialitate înseamnă să fie 100% Arabica. Mai găsim uneori și în comerț 100% Arabica doar că cea de acolo, ca să poată rezista un an, poate și mai mult, este arsă. Cafeaua noastră nu rezistă mai mult de trei luni de zile. Este mediu prăjită și asta este un lucru pe care ar trebui să îl știe toată lumea. Asta ne diferențiază de cea din comerț, nu este arsă, nu se pierd proprietățile și toate uleiurile pe care le are cafeaua”, ne-a explicat Roxana.
Cafeaua are nevoie de un ritual aparte
Cum o preparăm ține de gustul fiecăruia și cum preferă: la ibric, la espressor. Și ea poate fi consumată în orice moment al zilei.
“Eu, de exemplu, o beau la ibric. Așa îmi place, așa o fac. Ea trebuie cumpărată boabe și măcinată în momentul în care se prepară o cafea. Doar pentru porția respectivă. Așa este cel mai indicat. La cafeaua noastră, orice persoană, care nu are probleme de sănătate poate să bea până la zece espresso pe zi fără să îi fie rău și să poată dormi noaptea. Nu este acel tip de cafea care să taie somnul efectiv. Nu îți face rău, nu crește pulsul sau alte idei pe care le-am auzit. Cafeaua de specialitate poate fi consumată chiar și la ora 20.00, fără probleme”, a mai spus antreprenorul.
Dacă până acum ați trăit cu impresia că o cafea bună trebuie să fie amară, v-ați înșelat.
“Noi ne dorim din tot sufletul ca toți cei care consumă cafea să ne aprecieze la un nivel maxim. Dar cei care nu sunt familiarizați cu cafeaua de specialitate doresc cafeaua noastră să simtă acel gust amar. Ei consideră că acel gust amar este un beneficiu la cafea, dar asta încercăm să le explicăm oamenilor că nu este o chestie pozitivă și când le oferim o cafea să vadă care este cea de specialitate. Cafeaua noastră poate fi consumată fără zahăr pentru că se simte doar gustul de cafea și nu cel amar, de ars”, a mai spus Roxana.
Ceea ce îi diferențiază pe cei doi tineri din Iași față de restul este faptul că sunt extrem de atenți la procesul de prăjire a cafelei.
“Deţinem propria noastră prăjitorie unde supraveghem constant procesul de prăjire. În funcţie de durată, tipul de prăjire a cafelei, espresso sau filtru, şi alte elemente definitorii, ne asigurăm să potenţăm ce e mai bun din fiecare origine primită”, a spus Edmond.
Pe viitor, Edmond și Roxana doresc să își dezvolte cât mai mult afacerea și de ce nu, să creeze și o cafenea de specialitate.
“Planul nostru cel mai important este să ajungem în fiecare casă, nu numai la furnizori. Noi am vrea ca toți să ne savureze în fiecare dimineață. Noi chiar lucrăm la deschiderea unei cafenele”, a încheiat Edmond.