Proprietarii din zonă au dat peste cap planurile dezvoltatorului Cristinel Bolobiță. Investitorului se pare că nu i-a păsat prea mult atunci când s-a apucat de construit blocul de pe strada Nicolae Bălcescu 17A, unde a solicitat și schimbarea adresei în Octavian Botez 1A. Dacă plângerile făcute împotriva dezvoltatorului vor fi probate, blocul lui Bolobiță de lângă Spitalul de Boli Infecțioase, construit cel mai probabil în locul unui monument istoric, riscă să fie demolat.
Proprietarii din zonă cer să se facă dreptate
Zona Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a fost afectată de un întreg scandal provocat de către dezvoltatorul Cristinel Bolobiță. Investitorul a ridicat un bloc pe un teren unde proprietarii din zonă susțin că a fost dărâmată o casă din secolul al XIX-lea, monument istoric. Au fost depuse nenumărate sesizări și plângeri la toate organele competente, în cele din urmă autorizația de construire fiind suspendată. Chiar și aşa, dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a continuat lucrările apropiindu-se de final cu blocul.
Blocul nu poate fi intabulat?
Tribunalul Iași a suspendat autorizația de construire, iar lucrările la blocul controversat unde adresa a fost schimbată din strada Nicolae Bălcescu nr. 17A în Octav Botez 1A încă nu au fost sistate. Mai mult, proprietarii celei mai apropiate case din zonă s-au plâns că imobilul în care locuiesc a fost afectat, acesta fiind la doar câțiva metri de peretele blocului. Din acest motiv, persoanele în cauză au solicitat suspendarea lucrărilor și anularea autorizației de construire, lucru obţinut în instanţă. Dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a declarat recurs și a obținut între timp anularea deciziei de suspendare, iar lucrările au continuat. Chiar și așa contestarea în instanță a autorizației de construire îi dă bătăi de cap dezvoltatorului. Chiar dacă blocul este gata, Bolobiţă nu poate să îl intabuleze. Cei care sunt interesaţi să cumpere un apartament în acel bloc ar trebui să fie foarte atenți, pentru că riscă să piardă banii.
Situație neclară, bloc cu probleme
Blocul este ridicat într-o zonă de case, iar dincolo de efectele ridicării acestei construcții cu patru nivele, legea va trebui să lămurească situația, dacă pe acel amplasament a fost sau nu un imobil vechi de 150 de ani, acesta fiind demolat cu tupeu de către dezvoltator pentru a-și ridica blocul. În același timp reprezentanții Direcției Județene de Cultură nu și-au schimbat declarațiile prin care susțin în continuare că dezvoltatorul nu a demolat nicio casă monument istoric.
Apartamente la cheie fără intabulare, cu autorizație suspendată și probleme
În timp ce reclamele dezvoltatorului încearcă să vândă apartamentele la cheie, situația este incertă. Culmea, reprezentanții Direcției Județene de Cultură sunt contraziși de către forul care gestionează toate monumentele, clădiri istorice din România. Proprietarii din zonă au ajuns până la Institutul Național al Patrimoniului unde au cerut un punct de vedere oficial pentru a elucida misterul. Răspunsul a fost unul foarte clar: la adresa cu nr 17A figurează o locuință, casă din secolul al XIX-lea, asta în timp ce Direcția de Cultură a declarat că acea casă este din secolul al XX-lea, automat fiind o diferență de 100 de ani. Însă toate aceste declarații și hârtii oficiale nu i-au dărâmat planurile dezvoltatorului Cristain Bolobiță care este pe final cu lucrările blocului.
Cum se justifică Cristinel Bolobiță?
Dezvoltatorul susține că a cumpărat terenul cu tot cu casă în anul 2014, de la un moștenitor. Totul a fost legalizat la notar, iar toată tranzacția a costat aproape 250 de mii de euro. În plus terenul ar fi fost compus din trei parcele, acestea din urmă fiind alipite, în total find vorba despre aproximativ 1300 de metri pătrați, din care 220 ar fi avut casa. Pe motivul că locuința ar fi fost într-o stare avansată de degradare, ba chiar în pragul auto demolării, dezvoltatorul a curățat tot pentru a-și ridica blocul unde un metru pătrat construit se va vinde în jurul sumei de 1.500 de euro.