Bolobiţă, un investitor cu tupeu

Cristinel Bolobiţă este unul dintre investitorii imobiliari care construiesc după bunul plac. Obţine autorizaţie pentru trei etaje şi face şase. Le râde în nas autorităţilor. Un alt bloc pare a fi construit pe locul unui monument istoric. Pe o stradă înghesuită de lângă Spitalul de Infecţioase, Bolobiţă le promite clienţilor linişte. Cei care vor cumpăra acolo apartamente vor fi deranjaţi zi şi noapte de sirenele ambulanţelor care transportă pacienţi la spitalele din zonă. De locuri de parcare nu se poate vorbi. Asta e oferta lui Bolobiţă. Aveţi grijă ce cumpăraţi!

0
2237

Venit din Pașcani, Cristinel Bolobiță a apărut brusc pe piața imobiliară din Iași ca fiind un dezvoltator cu proiecte implicate mai mult în scandaluri și lăsându-se cu procese grele și multe termene de judecată. Primul proiect care a sfidat pe toată lumea este cel de pe strada Octav Botez, în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, unde au fost depuse nenumărate plângeri. Apoi afaceristul a îndrăznit să înceapă un alt bloc în zona Nicolina care din trei etaje a fost transformat în șase. Cine riscă acum să cumpere apartamente de la un astfel de dezvoltator?

Blocul de pe Octav Botez, în continuare cu probleme

Chiar dacă a scăpat de procese, după nenumărate termene, blocul de pe strada Octav Botez este în continuare privit cu temere. Plângerile locuitorilor din zonă nu au fost luate în considerare, iar imobilul este aproape de finalizat.

“Am făcut plângeri peste tot pentru a trage un semnal de atenție autorităților. Cei care nu locuiesc aici nu au de unde ști prin ce am trecut noi de când acest dezvoltator a început să facă bloc între case. Acum că a reușit să îl ridice, nimeni nu o să i-l dărâme. Și încă nu l-au dat în funcțiune. Să vedem unde o să își parcheze mașinile toţi cei care vor locui în acest bloc. În plus a dărâmat o casă monument istoric pe care instituțiile statului nu o recunosc. Am mers pe calea legală și tot nu au făcut nimic”, se plânge un locatar din zonă.

Dezvoltatorul a mizat pe zona centrală în care și-a poziționat blocul. Acesta lăudându-se pe site-ul său de prezentare că structura apartamentelor este împrumutată din pragmatismul instituțiilor ilustre pe care le are aproape, precum Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Spitalul Sfântul Spiridon, dar și Colegiul Național “Mihai Eminescu”. O prezentare prin care Cristinel Bolobiță spune clar că este o zonă deschisă oportunităților, subliniată de liniștea împrejurimilor și proximitatea punctelor cheie ale orașului pledează pentru avantajele care s-au contopit într-un singur nume: Royal Apartments. Un proiect care i-a adus dezvoltatorului un șir de probleme. În realitate, zona este una extrem de înghesuită şi aglomerată. Mii de mașini şi persoane tranzitează zilnic zona mergând la Spitalul de Boli Infecţioase. E greu de crezut că cei care vor cumpăra un apartament în blocul lui Bolobiţă vor avea linişte pentru că sirenele ambulanţelor care transportă pacienți se aud zi și noapte. De loc de parcare, nici nu se poate pune problema.

Poate sau nu intabula blocul?

Cei care au dat peste cap planurile lui Bolobiță au fost locuitorii din zonă. Însă dezvoltatorului nu i-a păsat prea mult atunci când s-a apucat de construit blocul de pe strada Nicolae Bălcescu 17 A, unde a solicitat și schimbarea adresei în Octav Botez 1A. Dacă plângerile făcute împotriva dezvoltatorului vor fi probate, blocul lui Bolobiță de lângă Spitalul de Boli Infecțioase, construit cel mai probabil în locul unui monument istoric, riscă să fie demolat.

Zona Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a fost afectată de un întreg scandal provocat de către dezvoltatorul Cristinel Bolobiță. Investitorul a ridicat un bloc pe un teren unde proprietarii din zonă susțin că a fost dărâmată o casă din secolul al XIX-lea, monument istoric. Au fost depuse nenumărate sesizări și plângeri la toate organele competente, în cele din urmă autorizația de construire fiind suspendată. Chiar și aşa, dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a continuat lucrările apropiindu-se de final cu blocul.

Tribunalul Iași a suspendat autorizația de construire, iar lucrările la blocul controversat unde adresa a fost schimbată din strada Nicolae Bălcescu nr. 17A în Octav Botez 1A încă nu au fost sistate. Mai mult, proprietarii celei mai apropiate case din zonă s-au plâns că imobilul în care locuiesc a fost afectat, acesta fiind la doar câțiva metri de peretele blocului. Din acest motiv, persoanele în cauză au solicitat suspendarea lucrărilor și anularea autorizației de construire, lucru obţinut în instanţă.

Dezvoltatorul Cristinel Bolobiță a declarat recurs și a obținut între timp anularea deciziei de suspendare, iar lucrările au continuat. Chiar și așa contestarea în instanță a autorizației de construire îi dă bătăi de cap dezvoltatorului. Chiar dacă blocul este gata, Bolobiţă nu poate să îl intabuleze. Cei care sunt interesaţi să cumpere un apartament în acel bloc ar trebui să fie foarte atenţi, pentru că riscă să piardă banii.

Blocul este ridicat într-o zonă de case, iar dincolo de efectele ridicării acestei construcții cu patru nivele, legea va trebui să lămurească situația, dacă pe acel amplasament a fost sau nu un imobil vechi de 150 de ani, acesta fiind demolat cu tupeu de către dezvoltator pentru a-și ridica blocul. În același timp reprezentanții Direcției Județene de Cultură nu și-au schimbat declarațiile prin care susțin în continuare că dezvoltatorul nu a demolat nicio casă monument istoric.

Apartamente la cheie fără intabulare, cu autorizație suspendată și probleme

În timp ce reclamele dezvoltatorului încearcă să vândă apartamentele la cheie, situația este incertă. Culmea, reprezentanții Direcției Județene de Cultură sunt contraziși de către forul care gestionează toate monumentele, clădiri istorice din România. Proprietarii din zonă au ajuns până la Institutul Național al Patrimoniului unde au cerut un punct de vedere oficial pentru a elucida misterul. Răspunsul a fost unul foarte clar: la adresa cu nr 17A figurează o locuință, casă din secolul al XIX-lea, asta în timp ce Direcția de Cultură a declarat că acea casă este din secolul al XX-lea, automat fiind o diferență de 100 de ani. Însă toate aceste declarații și hârtii oficiale nu i-au dărâmat planurile dezvoltatorului Cristian Bolobiță care este pe final cu lucrările blocului.

 

Cum se justifică Cristinel Bolobiță?

Dezvoltatorul susține că a cumpărat terenul cu tot cu casă în anul 2014, de la un moștenitor. Totul a fost legalizat la notar, iar toată tranzacția a costat aproape 250 de mii de euro. În plus terenul ar fi fost compus din trei parcele, acestea din urmă fiind alipite, în total find vorba despre aproximativ 1300 de metri pătrați, din care 220 ar fi avut casa. Pe motivul că locuința ar fi fost într-o stare avansată de degradare, ba chiar în pragul autodemolării, dezvoltatorul a curățat tot pentru a-și ridica blocul unde un metru pătrat construit se va vinde în jurul sumei de 1.500 de euro.

 

Bloc cu probleme și în Nicolina?

Un alt bloc al dezvoltatorului Cristinel Bolobiță care a ridicat semne mari de întrebare  este cel din zona Nicolina, care poate fi privit din bulevard. Iarăși o zonă care să îi aducă profit dezvoltatorului. În timp ce în proiect scria bloc cu trei etaje, Bolobiță a oferit agenților imobiliari pentru vânzare un proiect de șase etaje. Asta se întâmpla în anul 2018, când Cristinel Bolobiță a împrejmuit și terenul Primăriei pe care urma să îl concesioneze, lucru care i-a adus în plus în buzunar 500.000 de euro. Între timp dezvoltatorul s-a pus la punct pentru a intra în legalitate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments