BREXIT: Europenii, STOP la graniţa Marii Britanii! Octombrie, luna de foc a rupturii de Uniunea Europeană

Marea Britanie va opri libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene după Brexit şi va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte, confom unui plan elaborat de ministrul de Interne, Priti Patel, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

0
76

Priti Patel va anunţa că, în contextul Brexit, are misiunea de a „opri libera circulaţie a persoanelor” şi de a „introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte asemănător cu modelul australian”, „un sistem care să funcţioneze în interesul Marii Britanii”, prin atragerea „celor mai inteligenţi”, a „oamenilor de ştiinţă”, a „academicienilor”, au declarat sursele citate.

Ideea centrală va fi că „sistemul imigraţiei să fie sub controlul Guvernului britanic”, conform planului.

UE acuză Marea Britanie pentru un eventual haos

Decizia va bloca practic libera circulaţie – principiu de bază care face parte din fundamentele Uniunii Europene, la care şi Marea Britanie a aderat când a intrat în UE, în 1973.

Dacă UK va adopta decizia, asta va însemna că cetăţenii UE nu vor mai putea intra liber în Marea Britanie după 31 octombrie, dată la care e prevăzută retragerea „forţată” din forul comunitar, dorită de actualul premier Boris Johnson.

Acesta nu pare deloc dispus să renunţe la ieşirea forţată a Marii Britanii din UE, în ciuda opoziţiei Parlamentului, care i-a blocat de moment planul rupturii de Europa fără un acord reciproc avantajos.

Europa insistă pentru o ieşire ordonată din UE

Parlamentul European continuă să sprijine o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, bazată pe Acordul de retragere deja negociat, au reafirmat eurodeputații într-o Rezoluție adoptată luna trecută cu 544 voturi pentru, 126 împotrivă și 38 abțineri.

Documentul subliniază de asemenea faptul că Acordul de retragere respectă totodată punctele nenegociabile ale Regatului Unit, dar și principiile UE, oferind o soluție echitabilă și echilibrată.

Ținând seama de evoluțiile recente ale situației în Regatul Unit, deputații semnalează faptul că guvernul britanic va trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru o retragere „fără acord” și pentru implicațiile serioase pe care aceasta le-ar aduce.

Cetățenii rămân principala prioritate a Parlamentului UE

Garantarea drepturilor și a opțiunilor de viață ale cetățenilor UE din Regatul Unit și ale cetățenilor britanici din UE rămâne principala prioritate a Parlamentului, deputații exprimându-și îngrijorarea față de punerea în aplicare a programului de obținere a dreptului de ședere pentru cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit.

Deputații încurajează de asemenea celelalte 27 de state membre să adopte o abordare consecventă și generoasă de protecție a drepturilor cetățenilor britanici care au reședința în UE, oferindu-le astfel securitate juridică, arată un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Pregătiţi de foamete?

Guvernul britanic a cerut reţelelor de supermarketuri să se pregătească pentru un potențial Brexit fără acord, șefii din industria de profil temându-se că incertitudinea le-ar putea afecta stocurile de alimente. Ei spun că nu ar trebui să fie învinovățiţi dacă populaţia nu va găsi pe rafturi tot ce își doreşte, relatează agenţia de presă Reuters.

Întrucât politica britanică se orientează către un final imprevizibil, producătorii de produse alimentare şi cei de medicamente vor trebui să-şi restructureze operaţiunile în cazul în care revenirea la controalele vamale le-ar putea bloca lanţurile de aprovizionare.

Industria alimentară a avertizat că are o capacitate de stocare limitată, iar directorii şi-au exprimat neîncrederea în Michael Gove, ministrul responsabil cu planificarea Brexit, care a promis că nu vor exista lipsuri de alimente proaspete dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără acord, până la 31 octombrie.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments