Cea mai bună rețetă de mici

Cu toții poftim la ei și de ori câte ori simțim mirosul micilor suntem tentați să îi gustăm. Dacă nu știați, micii sunt un preparat tradițional românesc care nu sunt uitați niciodată atunci când pregătim un grătar sau o petrecere în aer liber. Mai mult decât atât, micii ne aduc și pofta de bere rece la halbă.

0
161

Istoria micilor

Micii sunt o rețetă românească, iar povestea lor a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, la un restaurant renumit din capitală. Este vorba despre restaurantul Iordache, supranumit „La o idee”. Clădirea există și acum, iar până mai ieri era un magazin de mobilă de lux al Consignației. Restaurantul a fost frecventat de scriitori, politicieni, diplomați, militari, ziariști ai capitalei. Faima localului a fost și mai mare atunci când poetul și gazetarul N. T. Orăşanu a avut un moment de inspirație și a creat meniul original cu băuturi și preparate. Iar memorialistul Bacalbașa a consemnat lista de bucate a lui Orăşanu. Astfel clienții au fost cuceriți cu pâinea – o abundență, gheața – crema de Siberia, scobitoarea – o baionetă, tacâmul – un regulament, țuica – o idee, bonul – protocolul, cârnați mici – mititei, cârnați mari – patricieni, ardeiul roșu – o torpilă, varza acră – originară de la Belgrad, sticluța de vin – o pricină, ocaua de vin și borviz la răcoritoare – o baterie, apa – o naturală, pahare pentru vin – semiplutoane, cafea turcească – un taifas. Și de aici a început și istoria micilor. Într-o seară când toată lumea era înfometată, rezerva de mațe pentru cârnați se terminase. În această situație totul a  fost inventat pe loc și cum carne era din belșug, celor din local le-a venit ideea de a pune carnea pe grătar fără înveliș, într-o formă mai mică. Au adăugat câteva condimente, chimen, cimbru, piper, bicarbonat, salpetru. O delicatese care din acea seară a devenit specialitatea casei, primind denumirea de mici de la Orăşanu.

Secretele micilor

Micii sunt printre cele mai apreciate preparate din România. Cu doar câteva ingrediente puteți obține ceea ce mâncați cu poftă oriunde le simțiți mirosul. Iată de ce aveți nevoie: un kilogram de carne tocată de vită, porc, oaie, opt grame de bicarbonat de sodiu, o linguriță de suc de lămâie, o lingură de ulei, o căpățână de usturoi, 500 ml de supă de oase concentrată (aici trebuie să fierbeți oasele timp de câteva ore sau o înlocuiți cu gelatina folosită în comerț), piper proaspăt măcinat, cimbru uscat, coriandru, chimion, sare, paprika dulce.

 

Mod de preparare

Începem cu o supă, iar aceasta se prepară nesărată din oase de vită. Apoi se pune carnea tocată într-un castron și se verifică dacă sunt tendoane de oase prin ea. Preferabil ar fi să tocați carnea acasă. Apoi se pune bicarbonatul de sodiu stins cu suc de lămâie peste carnea tocată și se amestecă bine compoziția ca și cum am frământa un aluat. Se adaugă jumătate din cantitatea de supă de oase, toate condimentele și usturoiul pisat și se amestecă bine. Pentru a obține un preparat delicios, carnea trebuie lăsată la rece cel puțin 12 ore. A doua zi se frământă carnea tocată din nou, se adaugă și restul de supă de oase peste ea. Când amestecul este gata se dă deoparte pentru jumătate de oră, apoi se modelează micii din el.

Ingrediente

– un kg de carne tocată (vită, porc şi oaie)
– 8 grame de bicarbonat de sodiu
– o linguriţă de suc de lămâie
– o lingură de ulei
– o căpăţână de usturoi
– 500 ml de supă de oase concentrată
– piper proaspăt măcinat
– cimbru uscat
– coriandru
– chimion
– sare;
– paprika dulce (opţional).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments