Criză de forță de muncă

Mulți angajatorii din Iași se plâng de lipsa de forță de muncă din județ. Iar piața serviciilor de resurse umane ne confirmă acest lucru. De exemplu, dacă dăm o simplă căutare pe unul dintre cele mai populare site-uri de locuri de muncă din țară, vedem că firmele din Iași caută în acest moment peste 3.600 de angajați în diverse domenii. Cele mai multe solicitări sunt pentru persoanele care au o calificare, dar sunt și peste 1400 de locuri de muncă pentru personal necalificat. De altfel, cele mai puține oferte de muncă sunt în administrație și în sectorul public.

0
70

Majoritatea angajatorilor caută persoane care au cel puțin doi ani în câmpul muncii, însă sunt și locuri de muncă pentru cei care nu au experiență.

Deficitul forței de muncă la nivelul județului Iași îl confirmă și reprezentanții Agenţiei Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Ei spun că pentru a-i ajuta pe angajatori, statul încearcă să le ofere mai multe facilități fiscale.

”Într-adevăr, în ultimii ani, județul Iași se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Noi încercăm să-i sprijinim pe angajatori tot oferindu-le facilități fiscale care să-i determine să-și formeze persoanele la locul lor de muncă. Chiar dacă nu au o calificare pe domeniul de activitate în care se încadrează, pot apela la serviciul public de ocupare a forței de muncă și pot solicita persoane care urmează un curs de calificare la noi sau pot solicita să încadreze ucenici”, ne-a declarat Adriana Sîrghie, reprezentantul Agenţia Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.

Facilitățile fiscale sunt destinate societăților care angajează persoane cu vârsta de peste 45 de ani, proaspeți absolvenți sau persoane care mai au cinci ani până la pensie, șomeri de lungă durată, cei care organizează programe de ucenicie la locul de muncă sau cei care organizează stagieri pentru absolvenții de studii superioare. Ei beneficiază din fondul asigurărilor pentru șomaj de o subvenție lunară de 2250 de lei pentru fiecare persoană încadrată, iar subvenția poate fi acordată pe o perioadă de 12 luni sau chiar 36 de luni.

Câți angajați avem în județul Iași și unde activează ieșenii?

La nivelul județului Iași există peste 177.000 de salariați care sunt angajați în sfera serviciilor, în industrie și construcții, dar și în agricultură, vânătoare, pescuit sau silvicultură. Cea mai mare parte a salariaților sunt totuși în domeniul serviciilor. Aici se regăsesc peste 125.000 de angajați din întregul județ. În industrie și construcții lucrează peste 48.000 de persoane, iar pentru agricultură, vânătoare și pescuit avem în județul Iași angajați puțin peste 4.000 de oameni.

Salariul mediu brut în județul Iași este cu 9 lei mai mare ca media pe țară

Totodată, dacă e să vorbim despre salarii, atunci în prima jumătate a anului 2019 salariul mediu brut a ajuns în județul Iași la 5.100 de lei. De altfel, trebuie să spunem că la Iași salariul mediu este cu 9 lei mai mare ca media pe țară, unde salariul brut mediu este de 5.091 de lei. După ce sunt achitate impozitele, salariul mediu net ajunge la nivelul județului la puțin peste 3.100 de lei. Cel mai mare salariul în județul Iași este primit de angajații din sfera serviciilor, care au în medie un salariu brut de peste 5.500 de lei, iar după achitarea impozitelor duc acasă puțin peste 3.300 de lei. Ponderea salariilor înregistrate în județul Iași care revine celor ce activează în domeniul construcțiilor și în industrie este comparabilă cu salariile angajaților din agricultură. Aceștia primesc în medie un salariu brut de puțin peste 4.100 de lei, iar după impozitare rămân cu salarii medii între 2500 și 2700 de lei.

De altfel, trebuie să recunoaștem că salariile au crescut în județul Iași comparativ cu anul 2018. Astfel, creșterea este de aproape 700 de lei pentru salariul mediu brut, ceea ce înseamnă în medie 500 de lei pentru salariul net. Cu 554 lei au crescut salariile medii brute în agricultură, cu 663 de lei cele din construcții și industrie, și cu 716 lei cele din sfera serviciilor. După forfetarea salariilor, angajații din construcții și industrie au dus acasă anul acesta cu aproape 600 de lei mai mult ca anul trecut, cei din sfera serviciilor cu peste 470 de lei mai mult, iar cei din agricultură în medie cu 370 de lei mai mult.

Criza forței de muncă scade numărul șomerilor din județ

Lipsa forței de muncă în județ se vede și în numărul șomerilor înregistrați. Astfel, în prima jumătate a anului 2019, numărul acestora a scăzut simțitor. De la un număr de peste 10.000 de șomeri înregistrați în iulie 2018, acum avem puțin peste 8.300 de persoane care sunt înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Din aceștia, cei mai mulți sunt bărbați – peste 4.600 de persoane, iar restul de peste 3.750 sunt femei șomere. Doar zece la sută dintre șomerii din județ beneficiază de indemnizație de șomaj, restul fiind fără indemnizație, dar sunt beneficiari ai serviciilor de mediere, consiliere sau formare profesională gratuită. Cu toate acestea, profilul șomerilor înregistrați în acest moment la Iași arată că aceștia sunt din grupe care pot fi mai greu încadrate în câmpul muncii.

”Majoritatea șomerilor din județ, vorbim aici de 80 la sută, sunt cu domiciliul în mediul rural. Dacă vorbim despre nivelul de pregătire profesională, peste 60 la sută din șomerii înregistrați oficial în Iași au studii primare sau sunt persoane care nu au deloc studii, sau absolvenți ai ciclului gimnazial. Pe grupe de vârstă, peste 60 la sută din șomerii înregistrați la AJOFM au vârsta de peste 45 de ani”, povestește Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

De altfel, avem o rată a șomajului de 2,8%, fiind mai mică decât rata șomajului înregistrată la nivelul țării care este de 3%.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSarmalele pelerinilor
Articolul următorDumitru Crudu: Literatura trebuie să ne ajute să înțelegem realitatea și să o confruntăm
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments