Cum a mai primit PSD a patra sansa. Blatul

Asistam la o mascarada menita sa acopere ceea ce deja se profileaza ca un mare blat, unul in care partile nu trebuie sa fie neaparat intelese punct cu punct si sa-si fi dat mainile, ci au doar interese care le duc pe un drum comun, imposibil de recunoscut public.

0
74

PSD si Klaus Iohannis au avut de la inceput un interes comun clar – Viorica Dancila in turul al doilea. Nu cred ca dl Iohannis a fost vreodata intr-un mare pericol de a pierde aceste alegeri, indiferent de contracandidatul din finala. Dar cu siguranta finala care l-ar solicita cel mai putin si cu rezultatul cel mai previzibil ar fi aceea cu dna Dancila. O spun cifrele.

Pentru PSD, impingerea candidatului sau in turul al doilea nu este importanta din cine stie ce atasament fata de Viorica Dancila. Nimeni nu-si imagineaza si nici macar nu cred ca isi doreste ca dna Dancila sa ajunga presedintele Romaniei.

Dar daca PSD rateaza pentru prima data in istoria sa finala prezidentialelor, partidul risca sa se dezintegreze. Iar cei precum Paul Stanescu sau Gabriela Firea doresc sa aiba ce prelua. Deci pentru PSD, impingerea dnei Dancila in turul al II-lea este o chestiune de supravietuire.

De ce ar avea insa Klaus Iohannis si PNL interesul sa salveze PSD? Pentru ca… Victor Ponta. Pentru baronii PSD, Victor Ponta reprezinta pericolul singurului lider care putea prelua PSD daca ajungea intr-o pozitie de putere. Ori ei nu vor sa intre din nou la stapan, ci sa fie stapani.

Klaus Iohannis si PNL au avut nevoie de Victor Ponta ca sa darame Guvernul Dancila, dar nu au niciun chef sa-si creasca un adversar cu mult mai periculos pe termen mediu si lung decat pot sa fie pesedistii fara vreun lider viabil.

Ceea ce vedem acum nu e decat impletirea fireasca a acestor interese, adica blatul. Cum?

Mai intai, motiunea si criza politica au avut un efect pervers pe care cei mai multi nu l-am anticipat, inclusiv pentru ca nu ne-am asteptat la strategia pe care urma sa o adopte liberalii si la spectacolul lipsei de solutii pregatite pe care l-au oferit. Efectul pervers a fost sa-i lase dnei Dancila spatiu si tribuna pentru victimizarea de tip „femeie atacata de 7 barbati”.

De la inceput a fost destul de stranie contradictia dintre fapta si vorba in tabara Iohannis-PNL. Intai, motiunea a fost mult impinsa, si pana la depunerea ei, si prin calendarul decalat prin vointa Opozitiei inclusiv cu ajutorul lui Paul Stanescu.

Dupa motiune, pe de-o parte, avem declaratii despre marea urgenta, cine nu se opinteste sa o urneasca pe Viorica Dancila din Palatul Victoria e un tradator etc. Pe de alta parte, factual, calendarul a fost asa: joi cade Guvernul, presedintele face consultari vineri, dar desemnarea se intampla abia dupa 4 zile, desi optiunea pentru dl Orban era cunoscuta din momentul motiunii, iar dupa prima runda de discutii nu s-a schimbat nimic.

Formula guvernamentala la care s-a ajuns era cunoscuta din prima zi, adica guvern liberal monocolor, dl Orban a tras de timp pana in ultima zi posibila constitutional cu prezentarea listei si a programului de guvernare. Deci marti e investit, miercuri si joi negociaza, pauza, din nou negocieri abia martea si miercurea viitoare. Vineri, sambata, duminica si luni ce s-a intamplat?

Articol integral aici .

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments