Număr record de antreprenori noi înregistrați în 2019 la Iași

Antreprenoriatul este privit ca un motor de creștere și dezvoltare a unei comunități. Dacă e să privim din acest punct de vedere județul Iași, putem spune că în ultimul an avem o creștere cu 20 la sută a celor care s-au înregistrat în Registrul Comerțului. În primele opt luni ale anului sunt înregistrate aproape patru mii de înmatriculări de persoane fizice și juridice la Oficiul Național al Registrului Comerțului. În aceiași perioadă a anului 2018, numărul înmatriculărilor în Registrul Comerțului la Iași abia trecea de 3200.

0
294

Consultanții în deschiderea afacerilor spun că această creștere a numărului de persoane care își doresc să devină antreprenori s-ar explica prin existența în acest moment a două programe de finanțare a start-up-urilor în România.

”Creșterea numărului de afaceri la Iași poate fi legată de existența a două programe: România Start-UP Nation și România Start-up PLUS, două programe care au încurajat înființarea de noi afaceri. Acestea au un impact și în numărul de afaceri noi înființate”, ne-a explicat Raluca Prelucă, consultant la fonduri structurale.

Iașul, pe locul patru în țară

De altfel, Iașul se plasează pe locul patru într-un top național al persoanelor fizice și juridice care s-au înmatriculat în Registrul Comerțului anul acesta. Pe primul loc este Bucureștiul cu peste 12.000 de înmatriculări, pe locul doi județul Cluj cu peste 4500 de înmatriculări, iar pe locul trei județul Timiș cu peste 4100 de înmatriculări.

Totodată, până în august 2019, în județul Iași au fost înființate de către studenți peste 900 de firme. Funcționale însă sunt doar 375, restul fiind radiate din Registrul Comerțului. De altfel, datele statistice arată că peste 500 din firmele deschise de studenți la Iași au fost radiate după o perioadă de trei ani de funcționare.

”Nu există statistici oficiale nici pe Iași, dar nici în România care ar putea să spună câte start-up-uri rămân după ce trece perioada de implementare a programelor de finanțare. Dar statistica în general arată că supraviețuiește unul din zece star-up-uri și cam atât. Acum depinde și ce fel de companii sunt deschise”, ne detaliază situația Raluca Prelucă.

Experții spun să învățăm din eșec

În general, e important să nu vedem și să stigmatizăm eșecul în afaceri, chiar dacă va trebui să porniți din nou de la zero.

”Eșecul e de fapt o oportunitate pe care poate să o valorifice oricine. Chiar dacă nu îți iese din primul start-up, poate din al doilea, poate din al treilea reușești să aduci valoarea adăugată. Antreprenorii trebuie încurajați să îndrăznească, un eșec nu este un capăt de țară și ei cu siguranță aduc mai multă valoare adăugată în comunitățile de unde provin odată ce învață inclusiv din eșec”, ne liniștește expertul.

Zona Iașului este una în continuă dezvoltare

Cât ține de dezvoltarea antreprenoriatului în județul Iași, consultanții spun că acum zona e în dezvoltare și ar trebui să profităm pentru a deschide noi afaceri.

”Este o regiune clar în continuă dezvoltare și ne bucură foarte mult să vedem oameni cu idei, oameni care îndrăznesc și oameni care vor să-și pună în aplicare lucrurile la care se gândesc, multe dintre ele venind, inclusiv, din problemele sociale pe care le identifică ei în comunitățile din care provin și aduc plus valoare regiunii”, spune consultatul de fonduri structurale.

Autoritățile locale ar trebui să investească mai mult în educarea antreprenorilor

Totuși, consultatul în lansarea de noi afaceri crede că la Iași autoritățile locale și județene ar trebui să acorde mai mult timp educației antreprenoriale, iar acest lucru ar urma să fie făcut chiar de pe băncile școlii.

”Aici putem da câteva statistici care arată că suntem printre ultimele locuri în Uniunea Europeană la ce înseamnă educația antreprenorială și ce înseamnă educația tinerilor în zona aceasta. Și aici cred că se pot implica inclusiv autoritățile locale care sunt responsabile de școlile de la ei din comunitate. Să creeze programe de after school sau altfel de proiecte mici care să educe tinerii în direcția antreprenoriatului. Trebuie să fim convinși, să îndrăznim și cred că chestia asta vine foarte mult din lecțiile sau din bunele practici pe care primăria sau alte autorități locale pot să le caute în comunitate și să le prezinte. De exemplu, la Iași toată lumea are de învățat din experiența Fundației Alături de Voi care crește întreprinderi sociale de atâta timp. Actorii locali ar trebui să fie încurajați de autoritățile locale să-și spună poveștile și să educe publicul în direcția asta”, povestește Raluca Prelucă.

Banii europeni vin cu mai multă susținere pentru antreprenori

Dacă pentru a deschide o mică afacere este nevoie de bani, atunci pentru cei care nu au banii necesari există acum două programe de finanțare a start-up-urilor. Totuși, Raluca Prelucă crede că ar trebui să nu mai credem în miturile legate de finanțările europene și să devenim mai curajoși în a accesa banii europeni.

”Există un mit că fondurile europene sunt mai greu de accesat, că există proceduri mai complicate. Nu e chiar așa. Necesită un pic de dedicare din partea antreprenorului și cred că orice inițiativă vine și cu ceva costuri. Poate că sunt de timp uneori, să studiezi poate ghidul sau cerințele finanțatorului la urma urmei. Acum, la programele actuale de finanțare europenea, se acordă mai mult sprijin prin proiecte celor interesați tocmai pentru faptul că le facilitează accesul la cursuri, le facilitează accesul la consilieri sau mentori cu care ar putea să nu se fi întâlnit, să creeze networking-ul acesta. Noi le punem la dispoziție resursele pe care le avem din București la toți prin intermediul proiectelor cu finanțare europeană. În programul România Start-UP Nation nu există această abordare să cunoaștem antreprenorul înainte să-i dăm banii și atunci poate din punctul acesta de vedere programele europene oferă un pic mai mult. După aceea programele europene au și o perioadă de monitorizare în care antreprenorii nu sunt lăsați singuri la voia întâmplării. Administratorii de grant se asigură că ei cheltuie banii cum trebuie, îi sprijină să îndeplinească cerințele birocratice necesare pentru finanțator și le dau practic și sprijinul acesta”, explică consultantul în deschiderea de start-up-uri.

Nu e obligatorie diploma

De altfel, consultanții în afaceri spun că pentru a deveni antreprenor nu este obligatoriu să ai o diplomă sau studii în antreprenoriat. Mult mai importante sunt competențele antreprenorului și educația în sensul mai larg.

”E important ce știe să facă antreprenorul. Dacă ceea ce știe să facă a învățat foarte bine oriunde, în comunitatea lui sau singur acasă, să codeze sau să facă manichiura, nu e nevoie să aibă studii neapărat și acreditare. Ce e important e educația în sensul mai larg. O educație care să te deschidă spre creativitate, să vii cu inițiative. Astfel că, pe lângă ceea ce ai la finalul de opt clase sau doisprezece clase, facultate, e important modul care te crește pe tine ca om și îți dă niște competențe care sunt transversale, care nu țin neapărat de un anumit domeniu. O diplomă de antreprenor la finalul unui curs nu te face antreprenor, ci modul tău de a fi și competențele pe care știi să le aduni”, conchide Raluca Prelucă, consultant în start-up-uri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments