Piața imobiliară în Estul României

0
1991

Piața imobiliară din Estul țării are două orașe în top 7 cele mai mari prețuri locuințe din România, dar și județe la coada clasamentului alcătuit pe baza tranzacțiilor imobiliare.

Iași și Constanța au o medie de prețuri de peste 1.000 de euro/mp, fiind într-un top select al orașelor cu prețuri ce au depășit acest prag. Alături de acestea, în top se mai află Cluj-Napoca, București, Timișoara, Craiova și Brașov.

Statisticile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară scot la iveală și faptul că Tulcea și Vaslui sunt printre județele codașe la tranzacții imobiliare. În primele 9 luni ale anului 2019 în Vaslui au fost încheiate 3.207 tranzacții, în timp ce în Tulcea doar 2.679. Acestea se clasează pe locurile 8, respectiv 5, de la coadă. Județul cu cele mai puține tranzacții imobiliare este Olt cu 979 contracte încheiate.

 

Estul vs. restul

În afară de Iași și Constanța, prețurile din restul zonei de est sunt mai accesibile. Spre exemplu, Complex Unique Residence – Calea Națională în Botoșani are prețuri ce încep de la 1.025 euro/mp. Clienții pot opta pentru unul dintre apartamentele cu 1, 2, 3 sau 4 camere, care au suprafețe cuprinse între 37 și 94 mp.

Prețuri sub 1.000 de euro/mp pot fi găsite și în alte zone ale țării. Complex MRS Residence Village Ploiești este alcătuit din vile cu o suprafață de 123 mp. Prețul acestora începe de la 740 euro/mp.

În capitală, prețul unei locuințe oscilează în funcție de zona în care aceasta se află. Complex New World Residence Delta Văcărești din București are prețuri de pornire de 1.100 euro + TVA. Astfel, un apartament cu 2 camere, cu o suprafață cuprinsă între 37 și 66 mp, are un prețuri de la 43.000 euro + TVA.

Pe site-ul de imobiliare Korter.ro sunt centralizate toate ansamblurile nou construite în România. În prezent, peste 700 de astfel de ansambluri au încă în vânzare locuințe.

Totodată, pe site-ul Flatfy.ro sunt adunate toate anunțurile de vânzare/cumpărare apartamente și case din toată țara. Cu ajutorul filtrelor poți selecta doar anunțuri de vânzare locuințe din zona ta de interes.

 

Mai multe autorizații de construcție

Chiar dacă la nivel național numărul de autorizații de construcție este în scădere cu 2,3%, în estul țării acesta este în creștere.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2019 s-au eliberat mai multe autorizații de construcție față de perioada similară a anului 2018. Pe regiuni de dezvoltare, în Nord-Est au fost cu 46 de autorizații mai puțin, în schimb de în Sud-Est numărul acestora a crescut cu 327.

Chiar toate că numărul de autorizații este în creștere, în prima jumătate a anului 2019 au fost date în folosință mai puține locuințe, față de aceeași perioadă din 2018.

De menționat și faptul că în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 27%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 20,6%

5 2 votes
Article Rating


Articolul precedentUSR și PNL au ajuns la un acord, anunță Barna. Anticipate cât mai repede după prezidențiale, alegeri în două tururi pentru primari, abrogarea recursului compensatoriu, între obiectivele convenite
Articolul următorPESTE 200 DE REȚETE LA CIORBĂRIE, ÎN PALAS
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments