Reîncepe lupta pentru Cheile Bicazului. „Nu-i în regulă să spunem «pas» unui brand internaţional“

La Curtea de Apel Ploieşti se va relua un proces a cărui miză este stabilirea limitei de hotar dintre judeţele Neamţ şi Harghita. Potrivit deciziei instanţei de fond, Cheile Bicazului ar reveni Harghitei.

0
122

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti vor trebui să stabilească cine are dreptate într-un litigiu teritorial vechi de aproape 10 ani între judeţele Neamţ şi Harghita. Joi, 11 octombrie, va fi primul termen din procesul în care sunt implicate mai multe instituţii din cele două judeţe, miza fiind menţinerea, sau anularea deciziei luate în urmă cu patru luni de prima instanţă.

Pe 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova hotăra că limita dintre cele două judeţe este la 32 de kilometri de oraşul Gheorgheni, incluzând astfel Cheile Bicazului în Harghita.

„Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 +32,000 Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

În motivarea hotărârii, se invoca drept „act relevant“ Hotărârea de Guvern  nr. 540/2000 (act ce stabileşte reţeaua de drumuri naţionale), şi nu Legea 2 din anul 1968, care prevede traseele de hotar fixate cu ocazia delimitării teritoriului administrativ al României.

„Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nicio legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Mureş autonomă maghiară şi Regiunea Bacău. Şi înainte de legea din 1968, dar şi după, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului, şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm aşa să fie la instanţa superioară“, a declarat Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru Neamţ.

Decizia Tribunalului Prahova a stârnit nemulţumiri în rândul autorităţilor din Neamţ, iar patru instituţii (Oficiul Judeţean de Cadastru, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului şi Primăria Bicaz-Chei) s-au adresat instanţei superioare.

„Demersul nostru este să lămurim situaţia, altceva nu avem ce face. Acum e o mobilizare mai mare, probabil şi pentru că nimeni nu se gândea că o se ajungă aici. Multe argumente nu avem de adus în plus decât ceea ce spune Legea 2/1968, care e în vigoare, lege ce consfinţeşte hotarele dintre judeţe şi, totodată, le delimitează cu limite naturale: pârâul Bicaz şi pârâul Cupaş. Nu-i în regulă să spunem «pas» unui brand internaţional cum e Cheile Bicazului, dat fiind că avem dreptate”, a declarat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments