Tema principală a ediției din 2019 stabilită la nivel european este “Local democracy: building trust. Co-designing local democracy together with citizens. Practising open government”.
În cadrul SEDL, la Iaşi vor fi concretizate două proiecte de interes civic.
Astfel, proiectul Iași – oraș policentric. Dezbaterea „Spații pentru tineri și participare pentru toți” sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020, în parteneriat cu FONTIS, va avea loc în Centrul de Cartier Alexandru (15 octombrie 2019, ora 14.00), Centrul de Cartier Păcurari (16 octombrie 2019, ora 14.00), Centrul de Cartier Nicolina (17 octombrie 2019, ora 14.00), Centrul de Cartier Tătăraşi (18 octombrie 2019, ora 14.00), Centrul de Cartier Frumoasa (21 octombrie 2019, ora 14.00).
Proiectul „Iaşi – oraş policentric” are în vedere exploatarea potenţialului cartierelor ieşene şi a tinerilor rezidenţi în acestea prin 3 dimensiuni: social, prin crearea/regândirea unor spaţii sociale din cartiere care să ia în considerare o paletă mai largă de opţiuni de petrecere a timpului liber pentru tineri (similare celor din zonele centrale), de revitalizare urbană a spaţiilor şi zonelor abandonate prin valorificarea directă a competenţelor artistice deţinute de tinerii din fiecare cartier şi branding/ identitate unică pentru fiecare cartier implicat în program cu accent pe elementele identitare de ordin istoric, cultural, geografic etc.
Al doilea proiect derulat în cadrul SEDL este cel numit “rISe to VOTE!”, o campanie de conştientizare a importanţei participării la vot în rândul tinerilor. Proiectul se află sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020 şi este implementat de Asociația Studenţilor Francofoni din Iaşi, în parteneriat cu FONTIS.
Obiectivele proiectului constau în organizarea de ateliere de informare a 5000 de elevi și 2500 studenți despre drepturile și responsabilitățile cetăţenilor, respectiv mecanismele de funcționare ale statului, încurajarea acestor tineri de a-și exercita drepturile într-o manieră rațională, informată, și de a se implica activ în viața comunității, pregătirea a 200 de tineri pentru a deveni observatori independenți, în scopul desfășurării corecte și transparente a procesului de votare, după cum urmează: 100 tineri/2019, 100 tineri/2020, precum şi derularea unei campanii de informare online, pe teme precum: drepturi și responsabilități cetățenești, cum funcționează instituțiile statului prin intermediul unor materiale video.
Orașul Iași a participat cu diverse activități la Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale încă din anul 2006, fiind considerat de organizatorii de la nivel european unul din cei mai vechi și mai activi parteneri ai proiectului, colaborând cu Congresul Puterilor Locale și Regionale pentru promovarea cetățeniei active la nivel local. Municipiul Iaşi a obţinut în anul 2013 distincţia de ”Oraş de 12 stele”.