Sarmalele pelerinilor

An de an, la Iași, de hramul Sfintei Parascheva zeci de mii de pelerini sunt așteptați cu sarmale și vin. Sarmalele sunt pregătite de către bucătăresele Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiului Iași. Aproximativ 20 de bucătărese pregătesc din timp rețeta de sarmale. În total, se pregătesc peste 60.000 de sarmale, o parte fiind gătite și de alte gospodine din diferite instituții. Tradiția este păstrată de la an la an pentru ca pelerinii veniți din toate colțurile țării să se bucure de gustul de sarmale moldovenesc, iar rețeta este păstrată cu sfințenie.

0
267

Trei zile de foc

Marea sărbătoare de la Iași, din luna octombrie este pregătită din timp de autoritățile ieșene. Timp de trei zile, bucătăresele pregătesc cele mai delicioase sarmale pentru pelerini. O tradiție de an de zile este cea de preparare a sarmalelor. Timp de trei zile gospodinele lucrează la foc continuu pentru a realiza zeci de mii de sarmale pe care le vor oferi celor care vor ajunge la Iași să se bucure de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Prima zi este dedicată legumelor, când se pregătește zarzavatul și carnea. O zi se învelesc sarmalele, iar cazanele cu zeci de mii de sarmale sunt supravegheate cu atenție, la foc mic, atunci când sunt puse la fiert.

“În fiecare an ne pregătim din timp pentru marea sărbătoare de la Iași a Sfintei Parascheva. Ne-am aprovizionat cu toate produsele de care avem nevoi pentru pregătirea sarmalelor. Avem la dispoziție 20 de oale în care se vor fierbe sarmalele, iar aproximativ 20 de bucătărese de la Cantina de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiul Iași, vor munci pentru gătirea acestora. Avem o plăcere deosebită pentru a le pregăti masa celor care vin la Iași să se roage moaștelor Sfintei Parascheva, iar noi să le oferim o masă tradițională moldovenească și să nu plece de la Iași fără să guste din sarmalele noastre. Noi păstrăm rețeta de la an la an. Bucătăresele noastre reușesc ca de fiecare dată să dea un gust special sarmalelor, acestea punând mult suflet atunci când pregătesc această masă special pentru pelerini”, a declarat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială, Luminița Munteanu.

60.000 de sarmale pentru pelerinii de la Iași

Nu doar gospodinele din cadrul Direcției de Asistență Socială din Iași vor munci pentru masa pelerinilor. Primăria municipiului Iași va oferi în total peste 60.000 de sarmale celor care vor ajunge în capital Moldovei pentru a se ruga moaștelor Sfintei Parascheva. La gătitul sarmalelor vor participa şi alte gospodine.

 

“În fiecare an, la Iași, se pregătesc în jur de 60.000 de sarmale pentru pelerinii care sosesc în capitala Moldovei la marea sărbătoare a orașului. Din cele 60 de mii de sarmale, noi cei de la Cantina de Ajutor Social reușim să gătim 20 de mii cu ajutorul bucătăreselor, atât ale cantinei, cât și ale căminelor, acestea având buletinele de sănătate la zi. Vor fi peste 20 de persoane care, timp de trei zile vor munci pentru pregătirea sarmalelor. În fiecare an, dorim să fim la înălțimea așteptărilor și reușim să păstrăm de fiecare dată gustul moldovenesc al sarmalelor”, a mai precizat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială, Luminița Munteanu.

Secretul bucătăreselor

În orice rețetă există câte un secret, iar bucătăresele au grijă ca acesta să fie păstrat cu sfințenie. Sarmalele de la Iași pentru pelerini sunt renumite în toată țara pentru că sunt fierte în suc de roșii cu mirodenii și pregătite cu atenție de către bucătărese. Pentru realizarea celor 20.000 de sarmale se vor folosi sute de kilograme de carne, orez, varză și zarzavaturi. O zi se va munci pentru pregătirea legumelor, după care ore bune se va amesteca umplutura și se vor împleti cele 20 de mii de sarmale.

Mod de preparare

Bucătăresele vor începe cu varza atunci când se vor apuca de pregătit sarmalele. Pentru început se taie de pe cotoare frunzele de varză și se opăresc. În timp ce frunzele de varză se înmoaie, se pregătește ceapa, morcovul și rădăcinoasele. Astfel se pregătește zarzavatul, se taie și restul de verdețuri, mărarul și pătrunjelul care trebuie să fie cât mai mărunt. Apoi se adaugă carnea, orezul, pasta de bulion, dar și condimentele care dau un gust special. Totul se amestecă foarte bine, timp de câteva ore, până când umplutura este omogenă. Apoi bucătăresele pot începe să învelească sarmalele, frunzele de varză fiind deja gata, dar și umplutura. Secretul sarmalelor este fierberea. Acestea vor fi așezate în 20 de oale, în fiecare fiind câte aproximativ o mie de sarmale. Bucătăresele pregătesc un sos special pentru aceste sarmale. Apa în care se pun sarmalele la fiert trebuie să fie călduță, cu condimente și suc de roșii. Timp de câteva ore bune, sarmalele vor fi fierte la foc mic.

Pelerinii se vor putea bucura de sarmale după slujba de hram a Sfintei Parascheva. Acestea vor fi servite fierbinți. În data de 14 octombrie, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași sunt așteptați zeci de mii de pelerini. Sarmalele vor fi gata din timp, iar așa cum ne-am obișnuit, oamenii se vor așeza la coadă lângă corturile amenajate special de către Primăria Municipiului Iași.

Ingrediente pentru 20.000 de sarmale

700 de kg de varză
151 de kg de ceapă
40 de cutii de pastă de tomate
140 de kg de orez
4 kg de piper
20 de legături de mărar
20 de legături de pătrunjel
50 de kg de ulei
100 de kg de morcov
50 de kg de făină de grâu
51 de roșii decojite
500 de ouă
250 de kilograme de carne  (100 de kg de carne de vită și 150 de kg de carne de porc)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments