Statistică îngrijorătoare. Iașul este județul cu cele mai multe victime ale violenței în familie

Iașul va găzdui pentru prima dată marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”, eveniment dedicat femeilor victime ale violenței domestice, care a devenit o tradiție a lunii octombrie în mai multe orașe din întreaga lume, dar și în România.

0
943

Anul acesta marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor” are loc în același timp în trei orașe mari ale României: București, Cluj și Iași. Organizatorii speră să sensibilizeze ieșenii, dar și autoritățile publice locale și județene pentru a acorda mai multă susținere acestei probleme sociale.

”Din păcate am observat în Iași absența unei organizații neguvernamentale care să sprijine femeile care se află în situația dată, dar și lipsa crasă de evenimente care să prevină violența în familie. Marșul de la Iași își dorește să prevină și să atragă atenția asupra situațiilor de genul acesta. Nu în ultimul rând ne dorim să atragem atenția și a autorităților care ar trebui să combată întregul fenomen, mai ales că Iașul este pe primul loc în România unde cazurile de violență în familie sunt destul de frecvente, iar aici vorbim nu doar de femei victime, ci și de copii”, ne povestește Aryna Creangă, inițiatoarea marșului de la Iași.

Cine susține marșul victimelor violenței în familie de la Iași?

Până acum la eveniment și-au arătat deschiderea să participe mai multe femei activiste din Iași, dar și ONG-uri. Organizatorii speră însă că sâmbătă vor avea alături de participante și bărbați care se vor încumeta să vină la marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor”.

”Vin mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor locale. Și-au anunțat prezența cei de la Reset, Salvați Copii, de la Sfatul Mamei, acum comunitatea Mamprenoarelor care ni s-a alăturat, cei la Civica, cei de la Rise OUT. Sperăm să vină cât mai mulți studenți. Am observat și câteva doamne din mediul universitar care ni s-au alăturat, dar s-au arătat solidare și câteva membre femei ale partidelor politice. Mizăm și pe sprijinul bărbaților la acest eveniment, care vor înțelege și vor veni să susțină cauza și să fie solidari cu ea. Încă drepturile acestea ale femeilor și comportamentele acestea abuzive par desconsiderate în regiunea aceasta a Moldovei. Cred că avem nevoie de o abundență de asemenea evenimente, ca ele să devină o normalitate pentru Iași, în așa fel și în mintea bărbaților, a copiilor lucrurile să devină evidente. Și nu este o exagerare a noastră. Femeile sunt jignite, hărțuite, umilite, violate, iar despre lucrurile acestea nu se vorbește îndeajuns de mult”, spune Aryna Creangă.

După cazul Caracal, o revendicare importantă a organizatorilor marșului de susținere a femeilor victime a violenței este prioritizarea cazurilor de viol a minorelor. ”Aceste cazuri sunt înregistrate, dar nu sunt rezolvate cu rapiditate în așa fel încât vedem că agresorii nu se sperie. Nu sunt educați, consiliați, nu există pe loc programele acestea de educare și terapie pentru ei și o dată ce problema încă rămâne acolo, iar ele nu sunt rezolvate cu celeritate mi se pare că sunt transformate într-o normalitate care devine din ce în ce mai repetitivă”, explică organizatorii marșului.

Iașul – pe primul loc la inculpați în săvârșirea de infracțiuni de violență intrafamilială

Chiar dacă la prima vedere numărul cazurilor oficiale pare să nu fie atât de mare, ori numărul celor care au fost trimiși în judecată de procurori pentru violență în familie în 2018 este de 1.360 de  inculpați, experții spun că victime ale violenței în familie sunt mult mai multe în România. Statisticile naționale arată că în România una din patru femei este agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață. Totodată, în 2018 ca urmare a violenței intrafamiliale 45 de persoane au fost victime ale omorului.

Totuși, raportul anual al Ministerului Public plasează Iașul pe primul loc între județele din România unde procurorii au trimis în judecată inculpați pentru infracțiuni de violență domestică. În 2018, procurorii ieșeni au semnalat 89 de cazuri, fiind cele mai multe victime ale violenței domestice din întreaga țară. La mică distanță de Iași este județul Botoşani cu 88 de victime, iar pe locul trei se află județul Alba cu 79 de victime.

Un sfert  din infracțiunile înfăptuite asupra unei persoane sunt cazuri de violență în familie

Dacă analizăm datele poliției ieșene, vedem că situația este și mai gravă în județ. La Iași, numărul cazurilor raportate de poliție pe infracțiunile de violență în familie este de sute de ori mai mare în 2018 ca numărul dosarelor deschise de procurori. Astfel, în raportul pentru anul 2018 al Inspectoratului Județean de Poliție Iași se arată că polițiștii au fost sesizați de 1956 de ori pe fapte care privesc violența în familie. Acest număr reprezintă un sfert din totalul cazurilor de crimă înfăptuite asupra unei persoane.

”Avem multe ONG-uri, însă nu sunt destule și pentru a se ocupa de victimile violenței în familie. Și asta din cauză că nici bugetele pe care le oferă Primăria Municipiului Iași sau Consiliul Județean pentru proiectele ONG-urilor nu sunt ca să încurajeze prezența organizațiilor neguvernamentale. Avem unul din cele mai mici bugete din țară dacă ne uităm la sumele pe care le acordă autoritățile proiectelor depuse de ONG-uri. De asta nici nu există și e parcă un cerc vicios”, spune Aryna Creangă.

Un centru municipal funcțional cu servicii pentru femeile victime și unul județean în proiect

La Iași funcționează de mai mulți ani Centrul Rezindențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate – Fundația Hecuba Iași. Aici locuiau în luna septembrie 30 de mame și 20 de copii, însă în ultimii zece ani centrul a reușit să găzduiască peste 500 de familii monoparentale, mai bine de 60 la sută fiind victime ale violenței domestice. În cadrul acestei instituții, municipalitatea a decis să deschisă un proiect pilot și să înființeze o echipă mobilă de intervenție de urgență în cazurile de violență domestică.

Anul trecut și Consiliul Județean a decis să aloce bani pentru amenajarea unui imobil care ar urma să găzduiască persoanele victime ale violenței din județul Iași. Persoanele protejate ar urma să fie ajutate să depășească mai ușor traumele suferite prin consiliere psiho-sociomedicală, vor fi sprijinite să se reintegreze în sistemul de educație și să își găsească un loc de muncă. Bugetul pentru deschiderea acestui centru județean depășește un milion de lei, însă mai sunt doi ani conform proiectului până acest centru pentru victimele violenței domestice va deveni funcțional în Iași.

”Nu este îndeajuns un singur centru care să adăpostească la Iași victimele violenței în familie, dar și nici un singur centru pentru situațiile de urgență care a fost deschis recent de municipalitate. Cred că sunt prea puține locuri și serviciile acestea de urgență ar trebui multiplicate în cartiere. Iar în mediul rural este ceva îngrozitor, pentru că șansele ca cineva de acolo să ajungă să ceară ajutor într-o noapte, cum se întâmplă în aceste cazuri pe care le vedem deseori la televizor, până ajunge femeia într-o astfel de situație să ia legătura cu cineva din municipiu, ea aflându-se la câteva zeci de km de Iași, mă gândesc că este destul de greu. Avem nevoie de o strategie locală a acestor centre pentru rezolvarea cazurilor de genul acesta în mediul rural. Măcar câteva centre în comunele mai importante din Iași pentru a ajunge să acționeze mai rapid în situațiile acestea de criză, care nu sunt tratate ca atare”, comentează situația din județ Aryna Creangă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments