Studenții ieșeni sunt în top. Trei tineri de la Facultatea de Informatică au obținut locul I la Concursul de algoritmică și programare International Collegiate Programming Contest.

0
239

Dacă unii studenți văd Facultatea de Informatică doar ca pe școală care oferă job-uri de viitor, bine plătite, mai sunt și tineri care vor să își pună în valoare competențele în cadrul unor competiții naționale și internaționale. O echipă formată din trei studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a clasat pe primul loc la etapa națională a concursului de algoritmică şi programare International Collegiate Programming Contest. În concurs s-au înscris studenți de la universități din București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Târgu Mureș.

”Am rezolvat cu două mai multe probleme față de echipa de la Universitatea Politehnică din Timișoara. Această competiție înseamnă pentru mine, ca antrenor, faptul că rezultatele încep să se vadă tot mai bine. Anul trecut, am avut la etapa similară locul doi ceea ce era bine, dar consideram că aveam o echipă foarte bună. Se vede totuși că evoluăm și faptul că am participat cu nouă echipe. Să avem două echipe în top zece… este ceva. Doar Universitatea din București ce mai reușește. Ei sunt în ani diferiți, anul doi licență, avem anul I master și anul II master. Avem tineri care au obținut rezultate bune și în perioada liceului, la Balcaniada”, spune Paul Diac, coordonatorul Centrului de Pregătire pentru Performanță Informatică și doctorand la Facultatea de Informatică din cadrul UAIC.

Nu mai puțin de 54 de echipe formate din studenți și 30 de elevi s-au întrecut pentru a obține cel mai bun punctaj iar echipa formată din Cristian Vîntur, Alexandru Ioniță și Denis Banu, toți trei studenți ai Facultății de Informatică a UAIC, a obținut cel mai mare punctaj, reușind să rezolve corect 10 din cele 11 probleme propuse în cele cinci ore pe care le-au avut la dispoziție.

”Foarte mult ne ajută în facultate că avem un obiect Programare competitivă, avem patru în orar. Avem și laboratoare, și la el pot participa și studenții și elevii din Iași. În jurul lui se învârt toate antrenamentele și pregătirile. Ele sunt foarte diferite, pot fi concursuri online la care noi să dorim să participăm pentru antrenament. Sunt mai multe etape și mai multe concursuri, oricum patru cinci ore pe săptămână. Echipa care a obținut locul I se antrenează foarte bine și suplimentar. Ei au făcut pregătire de trei ori pe săptămână, câte cinci ore. Ca un job part time. Unul din ei chiar avea un job full time deci era destul de greu. Ei investesc mult timp în asta pentru că am reușit să îi motivez”, a declarat coordonatorul Centrului.

Ne pleacă cei mai buni IT-ști

Urmează etapa Sud-Est Europeană care va avea loc pe data de 19 octombrie, la București, unde anul trecut, studenții de la Iași au obținut locul patru. An de an ei devin din ce în ce mai bine pregătiți, iar competițiile le oferă posibilitatea de a-și testa cunoștințele. Mai târziu, ei aleg să fie recrutați de către marile companii.

”Noi ne luptăm cu aceste fenomene dar uneori le încurajăm. De exemplu, studenții care participă la programare competitivă să facă stagii în timpul verii, în Iași, la companii bune, unde să învețe dar și în afară. Am recomandat studenți pentru firme pentru intershipuri atât în State, Elveția, la Google, Twiter, Facebook. Mare parte din companiile cunoscute, dar și local. Cei mai buni pleacă în cele mai bune firme și cele din Iași încearcă să îi păstreze. Cei din primele echipe sunt foarte buni și nu au cum să nu plece. Avem și studenții care în timpul facultății se angajează full time și asta descurajăm în general, pentru că nu au timp să se ocupe de învățat”, a spus Paul Diac, coordonatorul Centrului de Pregătire pentru Performanță Informatică.

Dacă pe partea de angajați lucrurile merg bine și angajatorii au de unde să îi selecteze pe cei mai buni studenți, mediul academic se confruntă cu un fenomen: nu este destul de tentant pentru tineri pentru a rămâne în cercetare.

”La noi s-a deschis un master de cercetare la care participă studenții care au posibilitatea de a-și alege obiectele și au două obiecte care se echivalează. Să faci cercetare înseamnă ca un fel de pre doctorat, seamănă în practică cu un doctorat. Poate că mulți dintre ei nu predau sau nu se înscriu la doctorat pentru a rămâne în facultate, dar încearcă să predea. Ma uitam că mulți dintre concurenții de acum șapte ani au predat în facultate, iar acum studenții îi vad ca pe niște profesori dar ei sunt concurenți recenți din ultimii ani”, spune Diac.

Fiind vorba de un domeniu care este într-o continuă expansiune, studenții de la Informatică sunt permanent sfătuiți de către profesori să experimenteze munca în țară și străinătate.

”Îi încurajez pe studenți să plece măcar o vară în State. Ideea este de a experimenta. Una este să plece cu Work and Travel și nu fac o muncă specifică domeniului lor și alta e când merg la Google și acolo se întâlnesc cu persoane de care au mai auzit. Acolo sunt evenimente sociale, comunități foarte bune. Ei decid dacă rămân sau nu în țară. Eu i-aș sfătui să rămână sau să se ducă o perioadă, dar să știe variantele pe care le au. Plecarea nu e neapărat o opțiune mai bună”, a conchis Paul Diac.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments